Udfordr dig selv og din hund med praktiske hundetricks

Udfordr dig selv og din hund med praktiske hundetricks

04-09-2021

Der er ingen tvivl om, at det er en stor fordel for dig at lære hunden tricks, du kan gøre gavn af i hverdagen. Med hundetræning generelt, vil du oparbejde et samarbejde og lære hunden at det er en positiv ting af have fokus på dig. Samtidig er det vigtigt for din hund at blive mentalt udfordret og bruge koncentrationen, for at have et godt velvære.

Nogle hunde er mere modtagelige overfor indlæring og lydighedstræning end andre, men alle hunde har i mere eller mindre grad godt af at lære simple tricks eller kommandoer. Det behøver ikke at være svært at lære hunden nye tricks og du kan altid forfine eller udvikle kommandoerne og gå nye veje.

Vær sammen med din hund på en positiv måde og lær den nye tricks der styrker samarbejde og giver bedre velvære.

Derfor bør du lære din hund nye tricks

En hund har instinkter helt tilbage fra ulven og har behov for at stimulere sanserne eller udøve instinkterne for at opnå en afslappet adfærd og et godt velvære. Hvis ulven forhindres i at udøve instinkter og stimulere sanserne, vil der opstå en fysisk stress tilstand.

Til trods for at vi har avlet i mange generationer på vores tamme hunde, så ligger der stadigvæk aner af de samme instinkter som hos ulven. Når du træner med din hund, stimulere du de samme områder i hjernen, som når ulven eksempelvis bruger snuder eller interagerer med artsfæller.

Udover at stimulere de mentale processer hos hunden, til fordel for et godt velvære, er der bestemt også andre positive faktorer ved at lære din hun praktiske tricks. Ved at lære din hund nye tricks og kommandoer, kan du bruge den i hverdagen og hjælpe hunden til at udføre en handling som er ønskelig i hjemmet eller på tur. Samtidig med mental stimulering og brugbare tricks, vil du ganske enkelt også skabe et positivt bånd til hunden og opbygge et samarbejde.

Sådan finder du frem til den bedste belønning

Når du skal lære din hund nye tricks, er det alfa omega med en positiv belønning. Det er meget individuelt for de forskellige hunde, hvilken belønning der er den mest givende. Nogle hunde elsker alle slags godbidder lige højt, mens andre kun ønsker at yde en service for de allerlækreste pølser. Nogle hunde ønsker slet ikke at arbejde for en belønning af godbidder, andre ser det meget mere værdifuld med en belønning i form af en hoppende bold eller leg med træneren.

Langt de fleste hunde takker dog ikke nej til saftige godbidder eller smagfulde deller i små stykker. Hvad der er den helt rette og allerbedste belønning for lige præcis din hund, er dog individuelt og noget du sammen med hunden skal finde frem til.

Hvad er positivt forstærket adfærd og træning?

Positivt forstærket adfærd og træning er et princip der er til fordel for hunden. Ganske grundlæggende handler det om, at hunden bliver ignoreret for den adfærd der ikke ønskes og belønnes for den adfærd vi ønsker. Med positivt forstærket adfærd og træning, vil hunden hurtigt begynde at tilbyde adfærd til træneren for at opnå ros og belønning.

Med en positivt forstærket adfærd og træning vil du opleve en hund der har fokus på dig som træner og en hund der glædeligt gentager belønnet adfærd, frem for en hund der i frygt forsøger at undgå en adfærd der er uønsket og negativ.

Nemme hundetricks

Når du skal i gang med nye tricks, er det vigtigt at du først og fremmest har den gode belønning klar. Derudover bør du vælge en lokation hvor hunden er tryg og hvor der ikke er faktorer som kan forstyrre din hunds koncentration. Sørg for at træningen bliver positiv og at den kun varer den tid som hunden evner. Hav ikke for store forventninger til din hund og accepter at der er nogle dage, hvor det bare går bedre end andet og hvor det er aktuelt at sænke sværhedsgraden eller træningstiden.

Sit:

Sit er en hel basal og naturlig position for hunden og ganske praktisk at kunne kommandere i hverdagen. Når din hund sætter sig på bagdelen, belønner du hurtigt og inden den rejser sig igen. Efter få gange, vil hunden selv finde frem til at bevægelsen bliver belønnet og tilbyde adfærden selv. Dernæst sætter du kommando på, når hunden er i gang med at sætte sig. Efter flere gentagelser, vil du nu kunne kommandere hunden i en sit – et praktisk og anvendeligt hundetrick.

Gi Pote:

Giv pote kan være en anelse mere kompleks end sit. Det er ikke nødvendigvis en naturlig bevægelse for hunden at udøve i nærheden af dig. Et godt trick er at gemme den lækreste godbid i hånden. Luk hånden sammen og vis den til hunden. Vent på at hunden i mere eller mindre desperation ”skraber” din hånd og beløn den med den lækre godbid. Lynhurtigt vil hunden lære fidusen og gentage adfærden. Du kan forfine øvelsen i takt og kræve en mere præcis handling af hunden, inden du sætter kommando på. Et gi pote tricks kan være gavnlig hvis hunden eksempelvis skal have klippet negle eller tjekket poterne.

Bliv:

Bliv er en meget nyttig kommando at lære sin hund. Det er også en af de tricks der kræver lidt mere tålmodighed. Start med at få din hund til at sætte sig, eventuelt på et afgrænset område, som et tæppe. Træk hånden frem, mens du siger bliv og træk dig en anelse væk, mens hunden er foran hunden. Husk at belønne inden du genoptager øvelsen. Gentag øvelsen mange gange og øg gradvist distancen til hunden, sørg for at bruge den ønskede kommando hver gang du tager afstand til hunden og eventuelt også en ”afbryder kommando” som fri, der indikerer at hunden kan løbe frit. Vigtigst af alt med denne øvelse er, at du stopper mens legen er god og i stedet for en lang træning, deler den op til flere gange dagligt for et hurtigere og mere effektivt resultat. Bliv tricket er yderst anvendeligt i hverdagen og når i eksempelvis er på tur.

Find alt til udstyr & Snacks til hundetræningen lige HER

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?