Træn din kat med katteurt

Træn din kat med katteurt

17-10-2020

Der er et berømt citat, der lyder sådan her: ”Lille kat, lille kat, lille kat på vejen. Hvis er du? Hvis er du? Jeg er sgu min egen”. Der er nok mange katteejere, der kan nikke genkendende til dette udsagn, der indikerer, at katte har deres helt egen vilje. Katte går hermed deres egne veje og er kendt for at være sværere at opdrage end hunde. Men skal man så bare give op som katteejer? Det enkle svar er nej. Der findes nemlig en plante, den såkaldte katteurt, der kan bruges i opdragelses- og træningssammenhæng. I det følgende vil vi se nærmere på denne plante, der virker på cirka 70-80 % af alle katte.

Hvad er katteurt?

Katteurt er en plante, der indeholder stoffet nepetalakton. Dette stof eksisterer i de planter, der er af slægten katteurt (Nepeta). Katteurt kaldes også i folkemunde kattemynte. Ud af de forskellige arter af katteurt, der findes, eksisterer der kun en type katteurt-art i Danmark, nemlig ”Almindelig katteurt”. Det er stoffet nepetalakton, som katte, og andre kattedyr som tigre og løver, er modtagelige overfor. Hvorvidt de er modtagelige eller ej, er arveligt. Katte bliver først modtagelige over for urten, når de er kønsmodne ved 6-måneders alderen. Ældre katte har tendens til ikke at reagere så kraftigt på urten. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, hvilken effekt katteurten præcist har på kattehjernen.

Hvordan reagerer katte på katteurt?

Det er forskelligt, hvordan katte reagerer på katteurt. For det første er det ikke alle, der overhovedet reagerer. Det er cirka 70-80 % af alle katte, der reagerer, mens 20-30 % af katte er immune overfor urten. Det handler derfor om i første omgang at observere, om katten reagerer på urten. Når katten lugter til katteurten, er de mest almindelige reaktioner, at nogle katte bliver legesyge, mens andre katte bliver døsige og rolige. Det siges, at kattene får nogle af de samme former for adfærd som en hunkat i løbetid. De gnider deres krop og hoved i urten. De ruller rundt og laver lyde og savler.

Hvor længe virker katteurt?

Katteurtens effekt varer cirka i 5-15 minutter, hvorefter der indtræder immunitet overfor katteurtens effekt i cirka en halv til to timer. Det har dog stadig en effekt på kattens lugtesans, der i denne periode ændres midlertidigt.

Er katteurten farlig?

Selvom det kan virke lidt overvældende med katteurtens effekt, er katteurten på ingen måder skadelig for katte. Årsagen hertil er, at den ikke er vanedannende, og den har ingen skade på kattens luftveje. Man kan nærmest betragte den som en form for belønnende hundekiks til katte, når man gerne vil opdrage eller træne dem.

Træning af katte med katteurt

Hvis man som katteejer har brug for et effektivt og harmløst middel til at opdrage og træne sin viljestærke kat, er der forskellige måder, hvorpå man kan bruge katteurten aktivt:

Gnid eller spray katteurt på kradsetræet, så katten bliver tiltrukket af dette frem for andre møbler.

Gnid eller spray katteurt på kattesengen, så katten bliver vant til at søge mod sengen.

Brug katteurt på kattelegetøjet til at stimulere kattens leg.

Rigtig god fornøjelse med brug af katteurt. Find kattelegetøj med catnip lige her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?