At sterilisere en hunkanin kan være en fordel, hvis du gerne vil have flere kaniner til at gå sammen uden slåskampe og eventuelt også ønsker en kanin, der er lidt nemmere at håndtere uden besvær. Når hunkaninen er steriliseret, vil den nemlig opleves mere rolig og mindre nervøs overfor omgivelserne, ligesom at det forhindrer, at den bliver drægtig på månedlig basis, såfremt den måtte gå sammen med en anden hankanin.
Fordelene ved sterilisation af kanin
Der er flere fordele ved at sterilisation af kanin. Hvad end der er tale om en han eller hunkanin, kan du mindske potentielle hormonelle sygdomme, samtidig med at du mindsker de naturlige hormonstyrede adfærdsreaktioner, som alle kaniner naturligt vil have for at forsvare deres territorie, beskytte sig mod rovdyr og øge mulighederne for at avle mange flere kaniner meget hurtigt.
Sterilisation af kanin betyder ingen kaninunger
Den helt store fordel ved sterilisation af kanin er, at du ikke får muligheden for en hulens masse kaninunger. Det er mere eller mindre sikkert, at dette i hvert tilfælde vil komme til at ske, hvis der går mere end en kanin sammen, og de er af hvert sit køn. Det er ikke unormalt, at der avles mere end 50 kaninunger i løbet af et år, og dermed kan avlsdygtige fertile kaniner meget hurtigt blive et uoverskueligt projekt at have i hjemmet.
Når kaninerne er neutraliserede, er de nemmere at håndtere
En kanin er i høj grad styret af hormoner, når det kommer til deres adfærd. Det er hormonerne, der blandt andet er med til at gøre dem mere alert og vagtsomme, således at de har bedre muligheder for at undgå at blive spist af rovdyr. Yderligere er kaniner generelt meget territoriale, hvilket betyder, at de mere eller mindre vil gøre alt for at forsvare deres territorie, og hunkaninerne vil gerne fortælle andre, at de hanner der går på området, allerede er optaget.
Når du vælger at sterilisere din hunkanin, vil den derfor undgå at være højt styret af kønshormoner og dermed være mindre nervøs, mindre territorial og i bund og grund blot meget nemmere at håndtere. Steriliserede hunkaniner er mere rolige og en hel del nemmere at gøre helt og aldeles håndtamme.
Neutraliserede kaniner lugter mindre
En af de helt store fordele, særligt hvis du har kaniner indendørs, er, at de lugter mindre. Ude i det fri, handler det om at lugte så grimt som muligt, hvis det skal kunne lade sig gøre at skræmme rivaler væk. Det gælder, både når det kommer til afføring og urin. Sterilisation af kanin vil derfor betyde, at den er mere renlig og ikke har et behov for at markere dens territorie helt lige så meget, som ikke neutraliserede kaniner har.
Steriliserede hunkaniner lever længere
Når du har valgt at have en hunkanin i familien, så vil du selvfølgelig gerne have, at den skal leve så længe som muligt. Det er en af de fordele, der er ved at sterilisation af kanin i en tidlig alder. Først og fremmest vil du minimere eller ligefrem elleminere hormonelle sygdomme såsom eksempelvis livmoderhalskræft. Der udover forhindrer du, at din kanin hurtigt aldres, grundet det høje stressniveau der forekommer grundet høje hormonniveauer.
Hav flere neutraliserede kaniner til at gå sammen
Ønsker du mere end en enkelt kanin, så er det en fordel, at de alle er neutraliserede - både hanner og hunner. Først og fremmest kommer der ingen kaninunger, men her bliver det også nemmere at have kaniner gående sammen, uden der sker skader som følge af slåskampe og nedsat velfærd som følge af det stress, der følger med at være flere ikke neutraliserede kaniner sammen.
Sådan foregår sterilisation af kanin
En hunkanin kan steriliseret allerede, når den er 3-4 måneder gammel. Det anbefales ikke, at du venter meget længere med at neutralisation af kanin, da du dermed undgår at skulle bøvle med kønsprægede hormonelle sygdomme i den sene levealder. Yderligere er der tale om en mindre operation, såfremt at kaninen er ung, og den vil bedre kunne håndtere bedøvelsen sammenlignet med en ældre kanin.
Inden operationen
Når du har taget valget om, at din hunkanin skal steriliseres, kommer du til dyrlægen, der beretter om forløbet. Dernæst bedøves kaninen med en lille sprøjte, enten under huden eller i musklen. Langsomt falder din kanin mere og mere hen, og efter 10 til 20 minutter vil den sove helt og ikke kunne mærke noget til, hvad der skal foregå. Dernæst føres kaninen til operationsstuen, hvor den klargøres med barbering og rengøring i det område, snittet skal foretages.
Under operationen
Under hele bedøvelsen vil dyrlægen holde et skarpt øje med din kanins parametre for at sikre, at alt går som det skal, og den ikke mærker noget til udførslen af operationen. Når alt er klart, så vil der foretages et lille snit i kaninens maveskind, hvorefter æggestokke vil blive skåret ud. Til sidst lukkes maveskindet igen med enkelte sting, og din kanin er nu klar til at vågne efter operationen.
Efter operationen
Din dyrlæge har eventuelt mulighed for at give en modgift mod den bedøvelse, kaninen har fået inden operationen. Ellers vil den ligges et sikkert, trygt og varmt sted, hvor den langsomt selv kan komme til hægterne, i takt med at bedøvelsen stopper med at have effekt. Din kanin vil inden opvågning få tildelt smertestillende og antibiotika for at forebygge efterfølgende smerter og infektioner. Det er muligt at tage din kanin med hjem samme dag, som operationen udføres, så snart den er vågen og igen kan spise og drikke på egen hånd.
Når I er kommet hjem efter sterilisation af kanin
Det er vigtigt, at der er ro i hjemmet efter sterilisation af kanin. Måske er der nogle eftervirkninger på bedøvelsen, og derfor skal den ikke lukkes sammen med eventuelle andre artsfæller. Yderligere er det vigtigt, at der er ro, så ikke kaninen bliver tvunget til at hoppe alt for meget rundt og strække i operationssnittet efter operationen.
Sørg for at der er rigeligt med mad og drikke og luk eventuelt din nyopererede kanin ud i det vanlige bur efter en dag eller to med ro. Sørg for at følge dyrlægens anvisninger, hvis der eventuelt er behov for tildeling af antibiotika eller smertestillende i dagene efter operationen.