Overvejer du at lade din hunhund sterilisere, er der et par overvejelser, som du bør gøre, inden du bestiller tid hos dyrlægen. Du har sikkert allerede tænkt en hel masse. Et indgreb af denne karakter er jo ikke noget, man bare lige udsætter sin hund for uden videre. Herunder får du nyttig viden om, hvad en sterilisation egentlig er. Du får viden om, hvordan selve operationen foregår, og hvad du selv kan hjælpe til med, hvad selve operationen konkret går ud på, prisen for hele baduljen og meget mere.
Du får også et par råd til, hvornår det kan være en god ide, og hvornår det måske ikke er nødvendigt med en operation. Slutteligt får du lidt viden om bivirkningerne.
Hvad er sterilisation af hunde?
Sterilisation af hunhunde foregår som en reel operation i fuld bedøvelse. Under operationen fjernes hundens æggestokke. Det forgår med et lille snit i maven lige under navlen. Efter operationen sys hunden sammen i tre forskellige lag. Mavemusklerne og bughinden, som ligger over æggestokken, bliver syet først. Derefter sys underhuden sammen. Slutteligt sys det yderste hudlag sammen. Efter operationen tager det et par timer for hunden at komme til sig selv og blive helt vågen igen.
Dagen før operationen skal hunden begynde at faste. Det er meget vigtigt i forhold til bedøvelsen. Efterfølgende skal hunden have medicin mod smerte og eventuelt også mod infektion. Hold øje med smerte, feber, rødme og hævelse. Oplever du nogle af disse ting, bør du hurtigst muligt kontakte dyrlægen. Efter 10 dage kan kraven tages af, og hunden bør nu være helt sig selv igen.
Alle former for operation indebærer en risiko
En sterilisation er et kirurgisk indgreb. Alle former for indgreb indebærer en lille risiko for, at noget kan gå galt. I sjældne tilfælde kan selve bedøvelsen også forvolde stor skade. En sterilisation af hunde er ikke et helt lille indgreb, og hunden bruger mange dage på at blive frisk igen. Tilse hunden flere gange dagligt. Hold ekstra øje med smerte, feber, rødme og hævelse. Oplever du den mindste form af nogle af disse ting, skal du hurtigst muligt kontakte dyrlægen.
Efter operationer er infektion altid en risiko, som bør holdes øje med, forebygges og allerhelst undgås.
Hvornår bør du lade din hund sterilisere?
Der er ingen præcise anvisninger på, hvornår det er det bedste tidspunkt at lade sin hund sterilisere. Nogen dyrlæger mener, at det bør ske før første løbetid, hvilket vil sige, mens hvalpen er fem eller seks måneder gammel. Andre dyrlæger mener, at det er bedst for hundens udvikling at vente til efter første løbetid.
Har din hund været i løbetid, skal du sørge for, at operationen foregår midt i mellem to løbetider. På det tidspunkt har hunden den bedste hormonbalance. Er du tæt på en løbetid, lige før eller lige efter er din hund i hormonel ubalance, og den bør ikke udsættes for en operation.
Hvad koster det at få en hund steriliseret?
Det koster alt mellem 2000 og 5000 kroner at få en hunhund steriliseret. Prisen findes nok ikke lavere, men kan sikkert godt opdrives højere. Prisen bør dog ikke overvejes som argument imod proceduren. Det vigtigste er, at operationen foregår i trygge og kendte rammer hos din egen dyrlæge. Også selvom du måske kan finde et billigere sted.
Første og vigtigste overvejelse – Er sterilisation af hunden nødvendigt?
Enhver operation indebærer en risiko. Den allerførste overvejelse bør derfor altid være, om en operation er nødvendig. Er din hund lidt træls under løbetid uden i øvrigt af have men af det, bør du overveje, om du og hunden måske bare har bedst af at gennemleve de par uger hvert år.
Er hunden meget påvirket og ude af sig selv, er det naturligvis synd for den, og en sterilisation af hunden kan være den rette løsning. Tag snakken med din dyrlæge eller med veterinærsygeplejersken, inden du tager den endelige beslutning. Dette er en beslutning for hele din hunds levetid og derfor en meget alvorlig beslutning.
Gode grunde til at overveje sterilisation af din hund
Skal din hund ikke have hvalpe eller bruges til udstilling, anbefaler mange dyrlæger, at du får din hund steriliseret. Synes du ikke selv, der er nogen grund til indgrebet, så behøver du ikke følge dyrlægens råd. Andre faktorer kan have betydning for beslutningen:
- Undgå løbetid. Har hunden langvarige trælse løbetider, hvor hunden tydeligvis har det skidt, kan du overveje, om sterilisation af hunden måske er den rigtige løsning.
- Undgå falsk drægtighed. Nogen hunde udvikler falsk drægtighed, som kan gå hen og blive temmelig alvorligt. Her er sterilisation af hunden en god mulighed at overveje.
- Nogen sygdomme kan muligvis undgås. Der er ikke evidens for, at sygdomme kan undgås ved sterilisation af hunden. Noget tyder på at risikoen for bryst og underlivskræft bliver en lille smule mindre. Dette er som nævnt ikke på nogen måde dokumenteret og giver derfor på ingen måde garanti for, at hunden ikke bliver syg med netop disse sygdomme.
- Livskvaliteten og levealderen kan muligvis forbedres. Dette punkt er der heller ikke noget ægte evidens for. Her kan man nemmest udtrykke det med, at der er en formodning om, at hunden lever længere, og at dens livskvalitet er højere, hvis den er steriliseret.
Mest udbredte bivirkning
Den mest udbredte bivirkning er, at hunhunden kan blive tyk og doven. Hundens hormoner, stofskiftet og humøret ændres i større eller mindre omfang. Nogen hunde bliver mere madglade og får af den vej for meget mad og bliver tykke. Andre ændrer ikke deres kostvaner, men kan ikke forbrænde på samme måde som før og bliver derfor også tykke.
Selve operationen kan naturligvis også få komplikationer efterfølgende. Opdages disse i tide har de sjældent længerevarende effekt.
Tykke hunde er ikke glade hunde
Det er vigtigt, at du holder øje med din hunds vægt efter indgrebet. Tykke hunde har det hårdt. De har det fysisk hårdt med at bevæge sig, og deres åndedræt bliver besværet. Hunde har det bedst med deres idealvægt, god og sund mad og daglig motion og leg. Det er helt sikkert at din hunds levealder og kvaliteten af dens liv nedsættes, hvis du tillader den at være overvægtig.