Sådan laver du et rejeakvarie i stuen

Sådan laver du et rejeakvarie i stuen

10-09-2021

Rejer er et sjovt og fornøjeligt lille dyr at have i et akvarie. De kan have forskellige farver eller have enkelte forskelle i størrelse og form og der er med garanti altid gang i dem. I et rejeakvarie er det vigtigt med de rette forhold til rejerne. Der er et behov for et aktivt bundlag. Et rejeakvarie kræver som regel en del mere at opretholde end det gør sig gældende for almindelige akvarier og derfor er det vigtigt du kommer godt fra start. Det tager nogle dage at give de helt rette betingelser i et akvarie til dine rejer og her får du en guide til, hvordan du laver et rejeakvarie.

Vælg den rette størrelse akvarie

En reje er ikke særlig stor og stiller ikke de store krav til størrelsen på akvariet. Du kan fint holde rejer og samtidig opretholde den rette vandkvalitet ved et akvarie på minimum 10 liter, ligesom du selvfølgelig også kan vælge et akvarie, der er noget større. Akvariet bør stå forsvarligt og være i vatter. Husk på den samlede vægt, når akvariet er fyldt. Yderligere må akvariet ikke stå med direkte adgang til sollys.

Tilfør bund og vand til akvariet

Det første skridt er at vælge den rette bund til dit akvarie. Det bør være småsten eller sand. Produkter som Nature Soil eller lignende, kan give gode betingelser for væksten af de planter du senere vælger at tilføre samtidig med at det kan være en hjælpende hånd til at opretholde den rette pH værdi i akvariet. Når du tilfører vand, er det en god ide at vælge osmotisk vand, som kan købes hos din dyrehandler. Ved at vælge osmotisk vand, forhindrer du en tilførsel af vand med kalk, der kan give aflivning hos dine rejer.

Tilfør planter til dit rejeakvarie 

Efter en tilslutning af filter, varmelegeme og lys, kan du efter 10-14 dage tilføre planter til din bund. Der er forskel på hvilke rejer der foretrækker hvilke planter, men i bund og grund er det kun vigtigt at der er et varieret planteliv, som rejerne kan bevæge sig rundt imellem. Det er en god ide at tilføre planter der giver en tæt og eventuelt langhåret mos, ligesom at større og mere højtstående planter er en fordel for visse rejer. Ved at vælge at plante et varieret udvalg af både høje og lave plantearter, sikrer du at der er en plante som dine rejer foretrækker.

Sikr dig den rette vandkultur inden du tilfører rejerne

Det at have et akvarie er et aquamiljø der skal være i balance. Inden du tilfører rejer til dit rejeakvarie, er det derfor vigtigt at du har opnået en balance i vandet sammen med bundfyldet og planterne. Lad akvariet køre med lys i 6-7 timer i døgnet hen over minimum 14 dage og tjek jævnligt vandkvaliteten. En tilført bakteriekultur er nødvendig for at holde mængden af nitrit nede, hvilket ellers vil være dræbende for dine rejer. Tiden for din modning og balance i akvariet kan variere afhængigt af hvor meget gødning, bakteriekultur og hvilke planter du har isat. Det vigtigste er, at du jævnligt tjekker vandkvaliteten og først tilfører rejer når værdierne er helt stabile over flere dage.

Vedligeholdelse af et rejeakvarie

Det er vigtigt at tilgå den rette vedligeholdelse af rejeakvariet for at opretholde den rette balance og vandkvalitet i vandet. Der er af og til behov for at skifte vandet. Når det er tid, er det vigtigt at du ikke skifter alt vandet på samme tid, men maksimalt en sjettedel ad gangen og at der er mulighed for at genoprette den rette balance i minimum 1 efterfølgende uge. I nogle akvarier er der behov for udskiftning af vand hver uge, mens andre kan nøjes med hver 3. uge. Vær opmærksom på ikke at overfodre dine rejer. Du kan eventuelt vælge en foderautomat eller lignende beholder som rejerne kan spise fra. Hvis du tilfører visne planter, eksempelvis brændenælde som foder til dine rejer, så sørg for at tage eventuelle rester op hurtigst muligt, for ikke at forurene akvariet mere end højest nødvendigt.

Når du har læst denne guide godt igennem, er du klar til at komme i gang, og du ved, at sådan laver du et rejeakvarie.

Køb dit reje nano akvarie og tilbehør mm. her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?