Sådan lærer du din hund ikke at hoppe op

Sådan lærer du din hund ikke at hoppe op

20-12-2019

Har du en overdrevet glad hund, som elsker at skulle hilse på alle ved at hoppe op?. Dette er faktisk meget almindeligt og noget mange ikke for gjort noget ved, selv om de fleste gerne ønsker denne opførsel stoppet hos deres hunde.

Det er utrolig vigtigt at du reagerer på den rigtige måde og ikke blot skælder din hund ud. Der findes dog mange mulige fekvenser af denne uønskede adfærd.

- Som blandt andet vis din hund hopper op af gæster, eller dig når du kommer hjem.

- Af folk i møder på gåturen.

- Vis din hund hopper op af dig, med hundelegetøj eller i andre sammenhæng.

I alle fekvenser er det fordi hunden ønsker opmærksomhed, eller har fået opbygget en meget dårlig vane, som med god chance er opstået fra hvalpetiden. Hunden tror nemlig at den kommer tættere på det den ønsker, ved at hoppe op og få din eller dine gæsters opmærksomhed.

For at ændre denne opførsel, skal din hund forstå, at når den hopper op af dig eller dine gæster. Ville det den ønsker være længere væk eller faktisk helt forsvinder, dette er den eneste måde sammen med at træne sådan lærer du din hund ikke at hoppe op, som vi kommer til om lidt.

Husk allerade nu, vis din hund har en anden adfærd end at hoppe op af dig, det kan være den sidder pænt og logre med halen når du kommer hjem, at du bør belønne din hund med det samme for den "rigtige" opførsel.

Sådan træner du din hund til ikke at hoppe op

Denne her træning tar tid, før din hund lærer det 100%, hav derfor tålmodighed og tag træningen, i et roligt tempo og hellere en gang for meget. Samt hellere i mindre potioner end at køre din hund helt træt. Træningen kan også trænes uden at være hjemme, her kan du gå i mod din assistent i stedet.

Hvis din hund ikke kan sit og dæk på kommando, bør du starte med at lærer hunden dette inden. Det er vigtigt dette sidder lige i skabet vær eneste gang. Hele denne træning kræver tid, for at komme igennem alle punkterne, men det skulle gerne ende ud i en bedre opførsel.

Efter din hund er helt sikker i dens sit og dæk kommando, kan du begynde på første del af træningen. Her skal du bruge en hjælpende hånd til at assistere dig. Hold din hund i line og sæt dig helt afslappet og roligt et sted i huset, herefter får du din assistent til at ringe på eller banke på døren.

Hvis din hund flyver op og gør, kan du med fordel træne dette væk også. Tal roligt til din hund og få kontakt og efterfølgende få hunden til at sidde eller lægge sig ned, beløn efterfølgende din hund. Gå efterfølgende roligt hen mod døren og sig sit eller dæk til din hund. (Hvis du ikke har kontakt undervejs og din hund har travlt med at komme frem, kan du med fordel bruge sit og dæk flere gange på vejen ud til døren). Du bør rose og belønne undervejs, hvis din hund gør det "rigtigt" undervejs og især når i kommer frem.

Her får du din assistent til at komme indenfor, men til at ignorere din hund. beløn og ros din hund hvis den bliver siddende eller liggende.

Mens din hund sidder eller ligger og er rolig, kan din assistent forsøge at sætte sig hos hunden og nusse din hund stille og roligt.

Hvis hunden rejser sig eller hopper op af assistenten, ignorere du dette og starter den sidste del forfra. En positiv træning uden negativitet er ofte den bedste vej frem. Derfor anbefaler vi ikke brug af NEJ, eller andet, hvis hunden gør tingende forkert, den er jo igang med at indlære dette og det sker sjældent på første forsøg.

Hvis din hund er meget voldsom, for at hilse på gæster, kan du med fordel sætte en fod på hundelinen, når hunden er i sit eller dæk position. Dermed hvis hunden skulle springe op, ville den faktisk ikke kunne opnå det den ønsker, men finde ud af at den nemmere kommer til det ønskede ved at blive siddende eller liggende. Beløn og ros din hund, når den sætter eller ligger sig igen.

Træningen kan tage tid, men ved at træne det ordenligt igennem på en positiv måde, så din hund er helt sikker, opnå du med større sansynlighed den ønskede effekt.

Sådan her skal du ALDRIG træne det

Du bør aldrig træne det ved at straffe, som blandt andet at give hunden et knæ i brystet hvis den hopper op af dig, eller ved at træde den over poterne eller lign. Du opnå aldrig den ønskede effekt og skabe et solidt trygt bånd med den hund, ved at straffe når den gør noget forkert eller ved at opføre den smerte. Husk på du har valgt hunden, hunden har med god chance ikke valgt dig, men er kommet med i "din" flok. Og at din hund faktisk blot ønsker at hilse på dig, fordi den er glad for at se dig. Samme effekt har det, vis du begynder at råbe af din hund.

En anden måde du kan træne din hund i ikke at hoppe op

Der er så mange situationer som kan få din hund til at ville hoppe og op hilse, derfor kan du med fordel træne den overstående igennem og i mellemtiden følge de nederstående små træninger, som kan afhjælpe lige præcis i din situation, eller blot få afhjulpet lidt til træningen er gået helt igennem hos hunden.

Sådan gør du hvis du får gæster

Fortæl din gæster omkring dette her og hvad de skal gøre på forkant.

Hold din hund i snor, mens du åbner døren for gæsterne. Når dine gæster er kommet ind af døren, skal du være sikker på din hund kan se dem, uden at kunne nå dem. Få din hund til sitte og få gæsterne til at komme mod jer stille og roligt, begynder din hund at rejse sig, skal de stoppe. Mens du får din hunds opmærksomhed igen. Når din hund igen er i sit position kan dine gæster begynde at få mod jer igen. Dette gentages ind til din hund er helt rolig, når de når frem og ikke hopper op. Husk at beløn og ros din hund.

Sådan gør du hvis din hund hopper op af fremmede på gåturen

Her kan du med god grund spørge en fremmede om personen ville hjælpe dig i 5 minutter, med at lære din hund ikke at hoppe op.

Bed din nye hjælpende hånd om at stå helt stlle og fortæl at du ville gå stille og roligt mod ham/hende.

Gå frem mod personen, hvis din hund begynder at trække i linen, hoppe rundt, gør eller lign. skal du hurtig få dens opmærksomhed og gå et par skridt tilbage, dette gentages efter en kort pause, så din hund kan falde til ro igen. Dette skal gentages ind til din hund roligt kan hilse på personen, med 4 poter på jorden. Her roser og beløner du mens din hund hilster.

Dette kan også trænes med bekendte, men i nogle situationer er du nød til at træne det med en fremmede.

Sådan gør du hvis din hund hopper op af dig, når du kommer hjem

Åben døren en lille smule, hvis du ser din hund bliver helt overgearet over at se dig, lukker du døren igen og venter 20-30 secunder. Åben derefter døren igen, hvis din hund stadig ikke er rolig gentager du lukningen og pausen. Dette forsætter du med indtil din hund er helt rolig og uden at din hund hopper op af dig. Hvis du når ind og din hund hopper op, går du ud igen og starter forfra. Når din hund endelig ikke hopper op, men glad hilser med 4 poter på jorden, roser og belønner du din hund.

Sådan gør du hvis din hund hopper op af dig, for at få din opmærksomhed

Enkelt og nemt uden at sige noget, vender du ryggen til hunden. Du må ikke skube din hund væk med hænderne, da den måske forbinder det med "kontakt" eller "leg" Og bliv altid stående. Bliver din hund ved, med at hoppe og selv om du har vendt ryggen til. Ignorere du hunden og går væk fra den. Når din hund er rolig igen, kan du med fordel forsøge igen. Ros og beløn altid, hvis din hund gør det rigtigt. Og skæld aldrig ud eller straf din hund med smerte, hvis den hopper op, dette ødelægger tilliden din hund har til dig.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?