Raceportræt Labrador - Hunderacer - Bliv klogere på hunderacen labrador

Raceportræt Labrador Retriever

28-11-2020

Når det kommer til at beskrive én af verdens mest udbredte hunderacer, er labradoren ikke til at komme udenom. Den er et populært valg af hund til både par og familier, og den har en masse karaktertræk, som gør hunderacen til den dejligste familiehund.

Overvejer du køb af hund, er det afgørende, at du sætter dig ind i de forskellige racer i forhold til personlighed, krav til motion, karakteristika og sundhedsprofil.

Herunder finder du alt den information om hunderacen labrador retriever, som du har brug for at kende til.

Info om hunderacen

  • Energiniveau: moderat
  • Levetid: 10-12 år
  • Vægt (han): 29-36kg
  • Vægt (hun): 25-31kg
  • Farver: brun, gullig og sort
  • Pelstype: kort og tæt
  • Udbredelse: almindelig
  • Kendetegn: livlige og flagrende ører samt et godmodigt sind

Kendetegn og udvikling

Det er primært de flagrende ører og det brede hoved med det milde ansigt, der er labradorens primære kendetegn. Hunderacen modner relativt hurtigt og opnår allerede i løbet af de første 6-12 måneder en voksenhøjde. Hunden kan vokse i bredden indtil, den er cirka 2 år gammel.

Selvom den gennemsnitlige alder for forventet levetid estimeres til at være 10-12 år, sker det hyppigt, at hunderacen bliver ældre. Dette sker, når hunden bor hos en kærlig familie, der har taget sig godt af hundens fysiske og psykiske behov siden hvalpestadiet.

Hunderacen er avlet til at være en arbejdshund. Den vil egne sig i lav grad til at være vagthund, da den hurtigt kan blive distraheret af elementer i omgivelserne.

Personlighed og temperament

Når hunderacen labrador får den nødvendige, daglige motion, er den en glad, mild, tolerant og lydig hund. Det er med andre ord vigtigt, at den motioneres hver dag (ellers kan hunden blive destruktiv i sin adfærd).

Hunderacen blev oprindeligt avlet til at være en arbejdshund, og dette karaktertræk skinner igennem i DNA og personlighed.

Ønsker du en hund, du kan træne med flere gange om ugen, er labradoren et perfekt valg. Hunderacen elsker opgaver og udfordringer, der er med til at stimulere såvel krop som hjerne.

Det er som udgangspunkt det milde og nysgerrige temperament, der kendetegner labrador som hunderace. Den er åbensindet, og den vil gerne møde nye mennesker.

Har du brug for en hund, der skal kunne tages med på ferier og weekendophold med familien, er den udbredte hunderace et perfekt valg.

Opdragelse

Labradoren er meget søgende efter opmærksomhed og kontakt, og den vil gøre alt for at tilfredsstille sin ejer. Det kræver stabil og fokuseret opdragelse at afstemme hunden, så den adlyder dig, hvis den kommer for tæt på andre mennesker i forbindelse med gåture eller træning.

Et andet fokuspunkt i opdragelse vil typisk også handle om, at du skal have din hund til at adlyde dig, hvis den bliver for energisk.

Det er nemt at opdrage hunderacen. Med en kærlig men fast tilgang til adfærd lærer din hund hurtigt at adlyde dig og kode, hvornår den agerer korrekt.

Det er hundens instinkt i forhold til at klare opgaver og nyde de sociale sammenhænge, der er de primære årsager til, at du får succes med at opdrage din hvalp eller voksne hund.

Træning

Den bedste træningsform for hunderacen labrador er apporteringstræning. Denne træningsform komplimenterer hundens behov for motion, udfordringer og mulighed for at få ros og anerkendelse fra sin ejer.

Det er en god idé for dig som hundeejer at være opmærksom på, at dit kæledyr har et stærkt instinkt i forhold til at gribe fat i ting med munden og bruge tandsættet til opgaver. Du kan med fordel købe slidstærkt, blødt og sundt apporterings- og aktivitetslegetøj til din energiske og livsglade hund.

Motion, træning (både fysisk og hjernemæssigt) og adgang til solidt tyggelegetøj er de bedste kilder til at holde dit kæledyr glad, sund og i optimal trivsel.  

Du kan også træne din hund til at blive en terapihund, sporehund eller jagthund. Dens godmodige personlighed gør den egnet til terapi, og dens anlæg for at mestre opgaver og lystre gør den egnet som blandt andet politihund.

Børnevenlighed

Hunderacen labrador er en kærlig, mild og tolerant hund. På grund af det stabile og venlige sind egner hunderacen sig perfekt til familien med små børn. Den vil gerne leges med, og den vil ofte selv opsøge kontakt til både børn og voksne.

Det kan være en god idé fra starten af, når du har fået din hund, at være fokuseret på at sætte grænser mellem både hund og børn. Lige så vel som hunden nyder aktivering, sjov og leg, så har den også brug for at kunne trække sig for at slappe af. Dette skal respekteres fra familien, så kæledyret kan lade op og restituere.

På grund af det stærke, sociale gen hos hunden vil den typisk søge efter at kunne slappe af og sove tæt på børn eller voksne i husstanden. Når I alle er samlet i stuen, vil det være hér, hunden søger til for at koble fra.

Pelspleje

I perioder kan hunderacen labrador fælde en del. I disse forbindelser (det sker cirka 2 gange om året) kan det være nødvendigt at børste hundens pels grundigt flere gange om ugen.

På grund af den tætte dobbeltpels egner hunderacen sig ikke til hjem, hvor der bor børn eller voksne med allergier.

Den korte pels gør det let at holde en høj hygiejne omkring hunden. Den korte pels vil tørre hurtigt efter bad, og der vil ophobe sig mindre skidt og snavs sammenholdt med lang eller bølget pels.

Sundhedsprofil

Foruden de generelle sygdomme som hunde kan rammes af som ældre kan labradoren også udsættes for racespecifikke lidelser.

Størrelsen på hunden gør, at den typisk vil komme til at lide af hofte- eller albuedysplasi som ældre. Det er en lidelse, der går ud over hundens led i benene, og som vil have negativ indflydelse på kæledyrets bevægelsesfrihed. Dysplasi kan medføre smerter i forbindelse med aktivitet. Det anbefales, at du regelmæssigt får tjekket din ældre hund hos dyrlægen, så der er mulighed for at sætte ind i tide med den rette hjælp, der kan mildne smerterne.

Udover skavanker i led kan hunderacen også komme til at døje med problemer med øjnene. Grå stær er en hyppig lidelse, som kan betyde, at hunden vil få sværere ved at orientere sig og være opmærksom på elementer i omgivelserne.

Hvordan ser en labrador retriever ud?

En labrador retriever er en stor hund med et kraftigt og muskuløst udseende. Den har et kort, glat og glansfuldt pelsdække, som er sort, chokoladebrun eller gullig i farven. Den har et bredt hoved, et kraftigt kæbeparti og store, runde øjne. Den har også store, brede ører, der hænger tæt mod hovedet. Den har en kort, kraftig hale, der er højt bøjet og ofte bæres over ryggen. Den har korte, kraftige ben og store, kraftige poter. Den har en godt udviklet krop, der er godt proportioneret og muskuløs.

Hvor kommer labrador retriever fra?

Labrador retriever stammer oprindeligt fra Newfoundland, Canada. De blev oprindeligt brugt som jagthunde og fiskerhunde, og deres kraftige svømmefærdigheder gjorde dem ideelle til at hjælpe med at fange fisk. Labrador retriever blev først introduceret i England i det 19. århundrede, og de er nu en af de mest populære hunderacer i verden.

Hvilken farve har en labrador retriever?

En labrador retriever har en glat, kort pels, der er sort, brun eller gul.

Hvor stor bliver en labrador retriever?

Labrador retriever er en af de store hunderacer. De vokser typisk til en højde på mellem 55 og 62 cm og vejer mellem 25 og 36 kg. De er kendt for deres kærlige og venlige natur og er en af de mest populære hunderacer i verden.

Hvad er labrador retriever god til?

Labrador Retrievere er kendt for deres venlige og kærlige natur, og de er derfor perfekte familiehunde. De er også meget intelligente, og de har en stor evne til at lære. Labrador Retrievere er også meget energiske og har brug for daglig motion for at holde sig sunde og glade. De er også meget lydige og elsker at udføre tricks og kunststykker. De er også meget gode jægere og er ofte brugt til at hjælpe med at fange vildt. Hunden er utrolig kontaktsøgende og arbejdsom, selskabelig og elsker en godbid og dens flok.

Hvor ofte skal man børste en labrador retriever?

Labrador retrievere har brug for ugentlig børstning for at holde deres pels sund og glansfuld. Det anbefales at børste dem mindst to gange om ugen, men det er bedst at børste dem hver dag. Dette hjælper med at fjerne døde hår og holde deres pels fri for tangles. Det er også en god måde at holde øje med deres hud og pels for tegn på skade eller sygdom.

Hvor meget spiser en labrador retriever?

En labrador retriever har brug for et komplet og afbalanceret kost, der er tilpasset deres alder og aktivitetsniveau. Det anbefales, at en voksen labrador retriever får mellem 2 og 3 kopper foder om dagen, fordelt på to måltider. Dette bør være et højkvalitetsfoder, der er specielt designet til at imødekomme deres ernæringsbehov. Hvis du har en hvalp, skal du give den mere foder, da den har brug for mere energi til at vokse. Husk dog altid at gå efter hvad der oplyses på den foder du bruger, og brug denne som en vejledning du skal justere ud fra din hunds aktivitets niveau mm.

Hvornår blev labrador retriever oprindeligt avlet?

Labrador retriever blev oprindeligt avlet i det 19. århundrede i Newfoundland og Labrador, Canada. Det var en krydsning mellem den nu uddøde St. John's Water Dog og flere andre hunderacer. Labrador Retriever blev hurtigt populære som jagthunde og er nu en af ​​de mest almindelige hunderacer i verden.

Dansk Retriever Klub

Hvis du er interesseret i at lære mere om Labrador Retrievere, kan du tjekke Dansk Retriever Klub. De tilbyder et væld af information om hunderacen, herunder opdræt, sundhed og træning. De tilbyder også konkurrencer og arrangementer, hvor du kan møde andre Labrador Retriever ejere og lære mere om racen. De har også en god racebeskrivelse hvad de går ud fra som standard og kan hjælpe dig yderligere også om hunden er trænbar.

Hvor finder jeg en god opdrætter af racen?

Hvis du er på udkig efter en god opdrætter af Labrador Retriever, er det en god idé at undersøge forskellige kenneler og opdrættere. Det er vigtigt at vælge en opdrætter, der har et godt ry og har et godt forhold til deres hunde. Det er også vigtigt at sikre, at opdrætteren har sunde og veluddannede hunde. Det er også en god idé at tale med andre Labrador Retriever ejere og få deres anbefalinger, du kan evt. kigge en smule på DBA eller hos de forskellige opdrættere indenfor Dansk Retriever Klub om der er nogle til salg eller om de har en hvalpeliste af hvalpe der sælges, måske et magasin.

Gammeldags labrador

Hvis du er interesseret i en ældre type Labrador Retriever, der er lidt anderledes end den moderne race, kan du overveje en gammeldags Labrador. Disse hunde har en lidt anden udseende og temperament end moderne Labradorer, og de har en tendens til at være mere robuste og modstandsdygtige. Disse hunde er også mere egnede til at arbejde, da de har et stærkere instinkt til at jage. Det er dog vigtigt at vælge en opdrætter, der har et godt ry og har sunde og veluddannede hunde.

F.A.Q.

Hvor meget foder skal en labrador retriever have?

En voksen labrador retriever skal have mellem 2 og 3 kopper foder om dagen, fordelt på to måltider. Dette bør være et højkvalitetsfoder, der er specielt designet til at imødekomme deres ernæringsbehov. Hvis du har en hvalp, skal du give den mere foder, da den har brug for mere energi til at vokse.

Hvorfor skal jeg vælge en god opdrætter af labrador Retriever?

Det er vigtigt at vælge en opdrætter, der har et godt ry og har et godt forhold til deres hunde. Det er også vigtigt at sikre, at opdrætteren har sunde og veluddannede hunde.

Hvor kan jeg lære mere om labrador retriever?

Du kan tjekke Dansk Retriever Klub for at lære mere om hunderacen, herunder opdræt, sundhed og træning. De tilbyder også konkurrencer mm.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?