Pasningsvejledning af tamrotte

Pasningsvejledning af tamrotte

27-10-2020

Overvejer du et kæledyr, der ikke lige er den klassiske hund eller kat? Tænker du måske, at det gerne må være en form for gnaver? Så kan det være, at du er kommet frem til, at det er en tamrotte, du gerne vil have. Der er dog lidt forskellige ting, man skal være opmærksom på i forbindelse med pasning af tamrotter. Hvis du gerne vil blive klogere på pasning af tamrotter, så læs med herunder, hvor du bl.a. kan læse mere om:

  • Den grundlæggende viden om rotter og tamrotter
  • Tamrotters sociale liv
  • Hvilke ting, du skal overveje, når du køber bur til din tamrotte
  • Krav til motion
  • Hvad du skal være opmærksom på i forhold til fodring

Hav styr på den grundlæggende viden først

Inden man får nyt kæledyr og skal i gang med pasning af tamrotte, er det en god idé at have styr på den grundlæggende viden om sit nye kæledyr. Så er man sikker på, at man har styr på, hvad det er for et dyr, man forpligter sig til, og hvad man kan forvente af det.

En tamrotte bliver typisk mellem 2 og 3 år, men kan i visse tilfælde leve længere. Kroppen bliver mellem 15 og 25 cm. lang, og halen bliver ca. lige så lang. Tamrotter er fremavlet med flere forskellige pelsfarver og pelstykkelser. Dermed findes de i både hvid, blåsort og grå/brun, som er deres naturlige farve. Derudover findes de også med pletter eller aftegninger og i hårløs eller halvhårløs udgave.

De er endda også fremavlet i en haleløs udgave. Halen er dog vigtig for rottens balance, så derfor frarådes det, at man anskaffer sig denne type tamrotte, da den bl.a. har dårligere balance.

Tamrotters sociale liv

Når man skal have styr på pasning af tamrotter, skal man huske på, at i naturen lever rotter i større flokke. Så når man holder dem som tamrotter, skal man altid sørge for, at man har mindst 2 sammen. Hvis man har plads til det, er det også en god idé at have en endnu større flok. I naturen lever rotterne ofte sammen i flokke med en han, flere hunner og deres afkom. Derfor kan man også vælge at holde en flok med flere hunner og måske én han - hvis man er klar til at få unger.

Hvis man skal have flere hanner sammen, skal de helst være vokset op sammen, da voksne hanrotter, der ikke er vokset op sammen og dermed ikke kender hinanden, ofte vil være aggressive overfor hinanden. Det frarådes derfor, at man sætter hanrotter sammen, der ikke kender hinanden, hvis de er over ca. 8 uger gamle, da de så er blevet kønsmodne.

Ved pasning af tamrotter er det altså vigtigt, at man har mere end en rotte, at man sørger for ikke at sætte især hanrotter, der er fremmede for hinanden, sammen, men også, at man sørger for, at rotterne har nok plads.

Krav til bur til tamrotter

Ved pasning af tamrotter skal man være opmærksom på, at selv tamrotter i den samme flok også kan blive aggressive overfor hinanden, hvis de ikke har nok plads. Derfor er det vigtigt med et bur, der er stort nok. Skal man have 2-3 rotter, skal buret være mindst 65 cm. højt og 120x80 cm. i længde og bredde. Det må dog gerne være større, så de har god plads. Derudover skal der være ca. 20% mere plads for hver ekstra rotte, man skal have.

Det anbefales, at rotterne får et bur, hvor underdelen er af plastik og toppen er metalgitter. Afstanden i gitteret må ikke være større end 1,5 cm., hvis det er voksne rotter, man har i buret. Det er en god idé at bygge buret op med flere bure. Enten ved at bygge det op i flere etager eller ved at sætte flere bure sammen med rør, så rotterne har et større areal.

I forbindelse med pasning af tamrotte skal man derudover også sørge for, at rotterne har masser af gemmesteder. De skal også have mulighed for at grave - gerne så de kan grave underjordiske gange, samt mulighed for, at de altid kan bygge rede. Sidst, men ikke mindst må buret ikke stå i direkte sollys eller træk, men skal stå så det følger den naturlige dagsrytme.

Sørg for mulighed for motion

Vil man være klar til pasning af tamrotter, skal man også vide, at tamrotter er ret gode til både at svømme og dykke og at grave gange under jorden, som kan bruges som skjulesteder. Derfor er det også en god idé, at rotterne, udover at have adgang til at grave deres egne gange under jorden, også sommetider får adgang til en form for vandbad eller bassin.

Det er godt, hvis det er et bassin, der er stort nok til, at de kan svømme rundt i det og måske dykke efter godbidder. Rotter er meget lærenemme, så under pasning af tamrotter er der rig mulighed for at lære den op til at kunne forskellige ting. Til dette formål kan man f.eks. bruge godbidder til bl.a. at træne rotterne til at komme, hvis man kalder på dem eller til selv at hoppe op i ens hånd.

Fodring af din rotte

Når man tænker på pasning af tamrotter, er man nødt til også at tænke på fodring af den. Selvom rotter kan spise alt, er det ikke en god idé at lade dem spise hvad som helst. Man skal dog stadig sørge for at give dem varieret kost, så de lærer at spise forskellige ting.

Grundkosten bør bestå af en foderblanding, der er lavet til rotter. Derudover bør man også dagligt tilføje lidt protein i form af f.eks. insekter, hårdkogt æg, kogt fisk eller kød. Sammen med dette bør man også servere grønt og lidt frugt - dog ikke visse rå grøntsager eller citrusfrugt.

Vil man være ekstra god til pasning af tamrotter kan man også give sunde godbidder indimellem - for motionen og stimuleringens skyld kan man gemme dem rundt omkring i buret. Derudover er det en god idé at servere vand i en flaske i stedet for i en skål.

Køb tilbehør til tamrotte lige her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?