Pasningsvejledning af skink

Pasningsvejledning af skink

10-09-2021

Skink er et firben og et reptil tilhørende familien scincidae. Der findes mere end 1500 forskellige arter, men langt fra alle egner sig til terrariet hjemme i stuen. De mest almindelige skink arter til fangenskab er særligt blåtunget skink, men også Peters Banded skink og Madagaskar regnbue skink findes rundt om i de danske hjem. Det er et reptil der er forholdsvis nem at passe og håndtere. Den blåtungede skink er dem der kræver mindst i forhold til terrariets indretning og pasning, til trods for at de kræver en smule mere plads. For at kunne give de bedste forhold til dine skink hjemme i stuen, så er det vigtigt med den rette viden og derfor kommer her en generel pasningsvejledning af skink.

Udseende og biologi

Pasningsvejledningen af skink starter med lidt basisinformation. En skink er et firben, der kan se noget forskellige ud blandt arterne. Fælles for dem alle er den udtalte hals og de korte ben, sammenlignet med de øvrige kropsproportioner. De besidder en skællet hud og langt de fleste har lange haler, der potentielt kan falde af, hvis de oplever fare eller stress, som en overlevelsesstrategi. Halen vil gro langsomt ud igen. Det er et dyr der er bundlevende, til trods for at de evner at klatre en smule. De er glade for at grave og kan finde på at grave deres føde ned, såvel som deres æg og dem selv. I naturen er de solitære og lever for sig selv, det kan dog lade sig gøre at være i nærheden af hinanden. Særligt i parringssæsonen er hanner ekstra opmærksomme på hinanden og kan gøre skade.

Terrariets størrelse og indretning

For en skink skal man tænke på, at den kan vokse sig stor og samtidig har behov for at grave og bevæge sig. Derfor kræves der som ofte et lidt større terrarie end det gør sig gældende for andre lignende reptiler af samme størrelse. De er udprægede bunddyr og skal gerne have en masse at grave i og et stort overfladeareal nederst i terrariet. I denne pasningsvejledning af skink anbefales det, at der for de største skink er tale om et terrarie der er minimum 150 x 60 x 60 cm og meget gerne endnu mere. Bunden bør bestå af sand eller grus og eventuelt lidt ler, liggende i minimum 20 cm lag. Derudover er der behov for en flad sten af passende størrelse til din skink under varmelampen, ligesom at det er en god ide med naturlig beplantning, grene og plade eller en hule som skinken kan gemme sig bag.

Terrariets klima

En skink lever nogenlunde tørt og der er ikke de store krav til et særligt klima i terrariet, bortset fra at der skal være en god grundtemperatur på omkring 27-35 grader og op til 50 grader. Varmest skal være under en varmespot, hvor der gerne ligger en passende sten under, hvor skinken kan lægge sig og få opvarmet kroppen. Der er både brug for rigeligt med lys, en UVB lampe og varmespot.

Håndtering

En skink er som regel et meget roligt dyr af sind, til trods for deres nogle gange voldsomme jagtinstinkt. De er gerne omgængelige i forhold til håndtering, så længe at de langsomt vænnes til daglig berøring. De er reptiler og kan som sådan ikke domesticeres eller gøres til kæledyr, alligevel er det et reptil der er kendt for at opbygge et forhold til sin ejer og er imødekommende og nysgerrig. Derfor kan en skink være velegnet krybdyr til dig at have hjemme i stuen, hvis du ønsker et firben der i en vis forstand kan håndteres dagligt.

Foder

Det sidste punkt på pasningsvejledningen af skink er foder. Skink er mere eller mindre kun insektædende, men spiser også planter og grønt. De kan dog finde på at tage lidt større dyr, hvis muligheden byder sig. I terrariet bør du tilbyde din skink levende dyr, der er passende til størrelsen. Til trods for at den gerne tager større dyr end hvad den nogle gange evner at sluge, så er passende størrelse af insekter nogle der ikke er længere end skinkens mund er bred. Gode insekter til skink er eksempelvis melorme, græshopper, fårekyllinger og kakerlakker. Den kan eventuelt tildeles en mus i ny og næ, ligesom at den med fordel kan tildeles en masse grønt og eventuelt frugt.

Se vores udvalg indenfor foder og tilbehør til skink her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?