Pasningsvejledning af mus - Dyreverdenen

Pasningsvejledning af mus

27-10-2020

Mus er ideelle som små kæledyr. De er underholdende at observere, lette at passe og pasning af mus kræver meget lidt af deres ejere.

Det kan godt være, at de er en smule urolige og sværere at håndtere end nogle af de større gnavere som rotter, men de kan lære at tage mad direkte fra din hånd og hvis trænet fra en tidlig alder, kan du holde dem. Som natlige dyr, vil mus være mest aktive om natten og sove gennem dag. Derfor er de ideelle for dem, der arbejder i løbet af dagen.

Mus’ adfærd og temperament

Mus er sociale dyr og kan lide at leve i flok. Et par hun-mus er det lettest arrangement, selvom større grupper også er i orden, hvis du køber eller laver et stort nok bur. Lad aldrig hanner leve sammen, medmindre de var en del af det samme kuld, aldrig har været adskilt og har et stort nok bur til, at de kan have deres egen plads. Hanner, der ikke er bekendt med hinanden, er tilbøjelige til at kæmpe med hinanden.

En særlig vigtig regel indenfor pasning af mus er derudover at undlade at have hanner og hunner sammen, medmindre du ønsker masser af mus på kort tid.

Der er risiko for, at mus, der ikke er vant til at blive håndteret eller bliver håndteret for hårdt, bider. Dog vil de fleste kæledyrsmus blive ganske tamme givet nok tid, tålmodighed og muligvis en smule bestikkelse. Til at begynde med bør du lade musen blive vant til sine nye omgivelser. Når musen er blevet rolig, kan du begynde at tilbringe noget tid i nærheden af dens bur og tal forsigtigt til den, indtil den vænner sig til din stemme.

Efterhånden som musen bliver komfortabel med eller nysgerrig angående din tilstedeværelse, begynder du at tilbyde nogle små lækkerier såsom hirse- eller solsikkefrø fra din hånd. Når musen tager godbidder fra din hund, kan de muligvis finde på at rende op på dine hænder. Ellers kan du prøve at samle dem op. Du kan endda træne den til at genkende din stemme.

Når du samler musen op, kan du prøve at samle dine hænder som en skål under musen, men prøv ikke at presse eller holde musens krop tæt. Hvis du holder en urolig mus, skal du i stedet prøve at holde roden af dens hale med en hånd, mens du holder musen i din anden hånds håndflade, for at forhindre at musen hopper af og muligvis kommer til skade.

Pasning af mus behøver ikke kun involvere en mus i et bur. Hvis du vil tillade din mus at være udenfor sit bur, bør du dog sørge for at mussesikre dit værelse. Ideelt set skal du holde din mus i en stor overfladisk plastik opbevaringsboks med en lille vadepøl eller noget andet lukket rum.

Indlogering af din mus

Pasning af mus kræver et bur. Størrelsen på det bur, du får behov for, afhænger af, hvor mange mus du kommer til at holde sammen. Til et par eller lille gruppe af hunner, vil et bur på omkring en halv kvadratmeter være rigeligt med plads. Pasning af mus kræver et bur med adskillige etager, da de kan lide at klatre, og buret bør gerne være ganske højt.

Glasakvarier og tremmebur er de bedste slags bure for mus. Akvarier behøver et tætsiddende trådnet i låget. Det er også vigtigt at huske, at ammoniak og andre dampe vil bygge op hurtigere i et akvarie eller et bur med plastiksider end i et tremmebur.

Mus har brug for at markere deres territorie, så hvis deres bur desinficeres for ofte, kan de let blive foruroliget. Et godt kompromis er at efterlade stykker af deres gamle hår eller afføring i buret efter hver rengøring, så deres lugt bliver ved med at hænge over buret. Foretag kun en omhyggelig skrubning eller desinficering, når det er nødvendigt.

Tremmebarer med horisontale tremmer er gode, da de yder masser af muligheder for at klatre på siderne af buret, og de gør det også lettere at hænge møblering, platforme og legetøj fast på siderne. Sørg for at tremmerne ikke er mere end ca. en halv centimeter fra hinanden. Mus kan ellers ende op med at flygte eller sidde fast, hvis de prøver på at flygte. Undlad at bruge bure med tremmegulve; solidt gulv er meget bedre for mus’ fødder.

Udover at kunne lide hjul og tunneler kan mus typisk også lide følgende legetøj:

  • Treblokke og huse
  • Små kartonbokse
  • Stiger
  • Bomuldsreb
  • Papiræggekartoner eller køkkenruller eller toiletpapirruller

Placér buret i nærheden af dig, hvor der er masser af menneskelig aktivitet, for at gøre det lettere at tæmme den. Hold buret væk fra der, hvor det trækker og hold det ude af direkte sollys. Hold det derudover væk fra andre kæledyrs rækkevidde.

Specifikke former for underlag og soveområde

Brug et dybt lag af aspstykker som underlag eller noget andet passende underlag i buret. Undgå ceder- og fyrretræstykker på grund af de stærkt ustabile olier udløst af denne slags træ (specielt ceder). Til soveområdet kan du bruge små stykker af køkkenrulle eller hø. Mus kan rive det i stykker og bygge en rede ud af det.

Pasning af mus - mad og drikke

Mus bør blive fodret med gnaverpiller, der indeholder moderate eller høje mængder af protein. Sådanne piller til mus er fuldstændigt balancerede, men det kan være en ensformig diæt. I pasning af mus kan det derfor være godt med lidt afveksling og supplement til foderet.

Korn- og frøbaserede løse blandinger kan yde mere interesse for musen og vil uden problemer blive spist. Giv to spiseskefulde til musen hver dag. Du kan give det alt sammen på én gang eller delt blandt to fodringer per dag. Supplér med små mængder frisk frugt og grøntsager (1 teske per mus). For eksempel æbler eller gulerødder.

Som godbidder kan du give kogt pasta, fuldkornsbrød eller kiks med jordnødssmør. Kommercielle godbidspinde kan være gode godbidder, men brug dem kun fra tid til anden, da de ofte er fyldt med sukker. Til vandet er en flaske med en dispenser at foretrække, da den ikke kan vælte, og den holder vandet rent. En ikke specielt dyb skål er at foretrække til maden, da den er svær at vælte, ikke bliver tygget i stykker og er lette at gøre rent.

Med disse tips bør pasning af mus gå strygende.

Køb tilbehør til mus lige her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?