Pasningsvejledning af landskildpadder

Pasningsvejledning af landskildpadder

10-09-2021

En landskildpadde er blevet et populært dyr at have derhjemme. Den mest populære landskildpadde er en europæisk landskildpadde. Det er et dyr, der fra naturens side kan findes på solbeskinnede øer i Sydeuropa og mest af alt findes den i store populationer på Balkan. I naturen findes den på områder, der som oftest er tørre, men som i stedet har en kraftig vegetation mod jorden, hvor fugtigheden opretholdes. De europæiske landskildpadder er græsk, bredrandet, maurisk og russisk landskildpadde. Det er et naturdyr og ikke et primært kæledyr, selvom de oftest er gode til at tilpasse sig sine omgivelser og tilstedeværelsen af mennesker. De er nemme at håndtere i den forstand, at de sjældent ses med alvorlige sygdomme og spiser mere eller mindre alt, også fra haven. Det er normalt at holde landskildpadder i frilandsanlæg og indendørs. Det er vigtigt at sætte sig ind i en pasningsvejledning af landskildpadder, da de ikke er domesticerede kæledyr, men reptiler, hvor omgivelserne bør tilpasses dem og ikke omvendt.

Udseende og biologi

Landskildpadder lever det meste af deres liv på jorden og ikke i vandet, til trods for at de kan have gavn af en frisk tur i vandet i ny og næ. Som alle andre skildpadder er deres kendetegn det kraftige skjold på ryggen, der beskytter dyret. De kan stikke hovedet og benene ind under skjoldet, hvis de oplever farer. Det er krybdyr og varmevekslere og de er derfor afhængige af omgivelsernes temperatur. De fleste landskildpadder, der lever i Danmark, er dog tilpasset til klimaet mere eller mindre. Landskildpadder kan blive store og få en størrelse op til 1,2 meter. De skildpadder, der lever i fangenskab og de europæiske arter, vil som oftest have en størrelse på 20-30 cm som udvokset. De bevæger sig med den rolige fart på 1,2-1,5 km/t. Det er en af de længstlevende landgående dyr, som kan blive op imod 100 år gamle eller mere, hvis de har de rette betingelser, og man følger en pasningsvejledning af landskildpadder.

Sociale behov

En landskildpadde er et socialt dyr, der har brug for selskab af artsfæller. For at forhindre aggression i flokken, kan det være en fordel med ikke-kønsmodne hanner sammen, eller kun hunner og en enkelt han. Unge individer kan dog være svære at kønsbestemme. Den seksuelle drift fra hannernes side er høj og hvis anlægget til skildpadderne er smår, kan det være en ide at skille hannen fra hunnerne i en periode.

Frilandsanlæg

Europæiske landskildpadder kan leve i det fri, også i Danmark. De kan holdes udendørs i åbne terrarier. De naturlige omgivelser er nødvendige for den rette sundhed og en vigtig del af en pasningsvejledning af landskildpadder. Udover flere livgivende og adfærdsmæssige faktorer ved sollys, vil skildpadden også gennem sollyset kunne danne D-vitaminer. D-vitaminer er nødvendige for den rette dannelse og opmagasinering af kalcium. Det har yderligere betydning for landskildpaddens immunforsvar og opretholdelses af et hårdt skjold og sunde knogler. Derfor er det en god idé at have landskildpadderne udendørs hele året rundt og disponeret for frisk luft og sollys. Udendørs er der krav til et område hvor skildpadden kan søge læ og hvor den er beskyttet overfor rovdyr. Det er vigtigt, at der her er god isolering, så landskildpadden kan holde varmen om vinteren. Det kan eventuelt være nødvendigt at lukke helt af om natten, hvis der er frost. Anlægget omkring skildpaddens udendørs areal bør være godt aflukket med hegn, der kan holde skildpadden inde. Den er ikke bleg for en forhindring og særligt ikke hvis der er frisk og lækkert grønt på den anden side af hegnet.

Indendørs anlæg

Hvis du vælger at holde din landskildpadde indendørs, kræves der lidt mere i forhold til anlægget og pasningsvejledningen af landskildpadden. Til trods for at der bør være en god stærk UV lampe, der kan give kunstige solstråler til din skildpadde, er det vigtigt, at den mere eller mindre dagligt kommer ud og bliver disponeret for det ufiltrerede sollys. Der kan med fordel sættes en varmelampe op, som skildpadden vil søge under i koldere perioder eller når den er inaktiv.

Særlige krav til opholdsstedet

Som minimum bør landskildpadderne have en kasse, hvor de kan gå til ro. Kassen skal som minimum være 1 kvm, men meget gerne mere for et enkelt par. Kanten på indhegningen, inde eller ude, skal være minimum 30 cm høj og kassen skal være tilstrækkelig stor i højden og med en åbning, der er stor nok til at skildpadderne kan stå op. Bunden skal have en naturlig belægning. I kassen kan det være en fordel med et underlag med lige dele grus og flis. Uanset om du har skildpadderne inde eller ude, bør du have en varmelampe. Varmelampen skal sikre, at der er varierende temperaturer i indhegningen og kassen mellem 20 og 50 grader. Udover en varmelampe, der gerne skal være i området omkring flade sten, der kan opvarmes, er det en vigtig del af pasningsvejledningen af landskildpadder, at der er tilstrækkelig UV belysning i dit indendørs areal.

Fodring

Sidste, og måske vigtigste, punkt på pasningsvejledningen af landskildpadder er fodring. Først og fremmest skal landskildpadder altid have adgang til frisk drikkevand fra en skål. Landskildpadder er mere eller mindre kun planteædende. De spiser glædeligt hvad der er at finde i græsset. Hvis det er muligt at finde græsser, friske urter og vegetation i form af ukrudt, er det en god idé at give, da de indeholder et naturligt højt indhold af de mineraler som skildpadderne har behov for. Ellers er det et godt supplement med tørret lucerne hø uden tilsat olie eller melasse. Med en varieret kost, der indimellem er dækket med vitamin og mineral pulver, sikrer du det rette foder til dine landskildpadder. Derudover kan man i meget begrænset mængde fodre med moden frugt, som skildpadderne elsker, men ellers grønt med et højt indhold af stivelse, som kartofler, kål, gulerødder eller lignende. Udover frugt og grønt, er det en fordel at give din landskildpadde en kalksten som den helt naturligt vil bide af, da kalk er mangelfuldt i de fleste grøntsager, der er tilgængelige i Danmark.

Se vores udvalg indenfor foder og tilbehør til landskildpadder her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?