Pasningsvejledning af kamæleon

Pasningsvejledning af kamæleon

10-09-2021

Kamæleoner er fra naturens side ikke sociale dyr og i et terrarie fungerer de bedst ved at holdes separat. Her kan de eventuelt introduceres for det modsatte køn i parringssæsonen, hvis man ønsker yngel. Der findes flere arter af kamæleoner og til trods for deres forskellige udseende er pasningsvejledningen af kamæleonerne nogenlunde ens.

Forskellige arter

Yemenkamæleoner er de mest populære at have som hobbydyr derhjemme. De har en markant grøn farve, der kan variere i grønlige nuancer og have gullige og brunlige markeringer. Panterkamæleonen kan også holdes i hjemmeterrariet. Det er en kamæleon art, hvor hannerne især er kendt for deres skarpe røde farve ovenpå de grønne underlag. Også Jackosonkamæleoner kan findes i enkelte terrarier rundt om i danmark. Den ligner en yemenkamæleon, bortset fra at den store top på hovedet er skiftet ud med horn i panden, hvoraf hannerne har 3 siddende. Fælles for kamæleonerne er deres evne til at skifte farve efter deres humør men også efter den temperatur der findes i omgivelser.

Gør dit terrarie klar

Det første punkt i pasningsvejledningen af en kamæleon er terrariet:

  • Størrelse: Fælles for de tre ovennævnte kamæleoner er, at deres størrelse er op til 50 cm når det gælder hannerne, mens hunnerne bliver en anelse mindre.
  • Krav til terrariets størrelse og udformning: Terrariets størrelse har betydning for din kamæleons velfærd. Hvis ikke det er stort nok, vil dyret ikke kunne udfolde sin naturlige adfærd. Et terrarie til et enkelt individ bør være på minimum 50 x 80 x 80 cm, men meget gerne mere. Terrariet bør være højere end det er bredt. Det skal være et terrarie af enten glas eller træ og enkelte kan også fås med et tyndt tæt net på siderne. Det er vigtigt, at terrariet er mørkt på minimum 3 af siderne. For et glasterrarie er det derfor nødvendigt med en folie eller belægning med eventuelt kork film eller beklædning. Bundlaget i terrariet bør være af plantematerialer, gerne som en blanding af spagnum og muldjord, der kan holde på fugten.
  • Særlige krav til terrariet: Terrariet skal indeholde en masse grene, der er stærke nok til at holde kamæleonen. Den er fra naturens side anatomisk og adfærdsmæssigt bygget til at klatre dagen lang og den befinder sig sjældent på en flad overflade. Derfor skal der altid være grene i forskellig tykkelse som kamæleonen i terrariet kan klatre på. Det er samtidig en god idé med en naturlig beplantning, som kamæleonen kan gemme sig bag, hvis den skulle føle behov for dette. Det er vigtigt med både en varmelampe og UV lampe, såvel som blade, der kan opfange den fugt, der kommer som følge af en højere luftfugtighed, som den drikker fra.
  • Terrariets klima: Temperaturen i terrariet skal hos kamæleoner være konstant på ca 25 grader som grundtemperatur. Samtidig er der behov for en ekstra varm spotlampe i toppen af terrariet, der giver en lokal temperatur på omkring 40 grader. Jackson kamæleoner har brug for en lavere nattetemperatur. Spotlampen i toppen skal være placeret udenfor terrariet, så ikke kamæleonen har mulighed for at brænde sig på den. Samtidig er der behov for en UV belysning der gør at kamæleonen kan optage vitaminer fra lyset, der er nødvendigt for en optimal sundhed. For at holde den rette luftfugtighed, der bør være høj, skal terrariet sprøjtes med vand to gange dagligt.

Sådan passer du din kamæleon

Når terrariet er klart, er næste step i pasningsvejledningen af en kamæleon, selve pasningen er kamæleonen:

  • Håndtering: Håndteringen er ikke det bedste kamæleoner ved og som så mange andre dyr, er det ikke kæledyr men hobbydyr, der kan være fornøjelige at studere. Hvis det er nødvendigt, skal den fysiske håndtering ske forsigtigt og så lidt som muligt. Håndteringen kan være yderst stressende for en kamæleon som kan påvirke velfærden og gøre den mere modtagelig overfor sygdomme. Hvis det er nødvendigt med håndtering, kan det være en mulighed at håndtere den via en tyk gren. Ved håndtering skal den kunne bevæge sig frit og være uden nogen form for fiksering hvis muligt. Kamæleoner kan godt finde på at bide fra sig, hvilket man også bør være opmærksom på ved håndteringen.
  • Fodring: Kamæleoner er kødædere i den forstand at deres naturlige føde består af insekter primært. De kan være kræsne og nogle kamæleoner vil kun acceptere levende foder. En kamæleon spiser insekter, gerne flyvende, som ikke er større end dens mund. Derfor kan eksempelvis fluer være en godt foderdyr til din kamæleon. Også fårekyllinger af den rette størrelse, melorme, kakerlakker og græshopper kan være et hit. Inden du fodrer din kamæleon med de levende foderdyr, bør de vendes i vitamin og mineralpulver, således at kamæleonen får de rette næringsstoffer. Foderdyrene kan slippes fri i terrariet eller gives med en pincet.

Vi håber at denne pasningsvejledning af kamæleon hjælper dig godt på vej. Sørg altid for at lave en masse research, inden du anskaffer dig en kamæleon eller et andet dyr.

Køb terrarium og tilbehør hos os.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?