Pasningsvejledning af grøn vandagame

Pasningsvejledning af grøn vandagame

10-09-2021

Den grønne vandagame er en firbenet øgle der oprindeligt stammer fra sydøstasien. Den findes rigt i naturen, men er også velkendt i de danske terrarier. Det er en øgle der er forholdsvis nem at håndtere, men som stiller en smule krav til indretningen af dit terrarie. For at give de bedste betingelser for den rette pasning af din grønne vandagame kan du læse meget mere om deres natur, krav til terrariet og den rette fodring lige her i denne pasningsvejledning af grøn vandagame:

Udseende og natur

En grøn vandagame findes langs floder og vandløb på grenene i det sydøstlige asien. Det er en firbenet øgle, der er kendt for sin skarpe grønne farve, der naturligt nemt falder i med omgivelserne. Det er en habil svømmer, der kan holde vejret under vandet i op til en halv time. Hvis de forstyrres eller bliver skræmt, kan de finde på at falde fra grenene langs floderne med et plask i vandet, da de spiller død. Det er en af de større agamer der findes og hannerne kan nemt blive op til 80 cm, men her er det dog gerne halen, der fylder det meste af længden. Den bliver normal vis, med den rette pasningsvejledning af grøn vandagame, 10-15 år gammel. Det er en social øgle, der gerne stimler sammen i par. Dog er hannerne rivaliserende og kan have kampe mod hinanden, særligt hvis de er sammen på mindre områder. Hunnerne går fint sammen flere sammen, både i naturen og i terrarier.

Håndtering

En grøn vandagame er et reptil, der som udgangspunkt ikke kan domesticeres. Dog kan de vænne sig til mild daglig håndtering, ligesom at de grønne vandagamer hurtigt vænner sig til menneskers tilstedeværelse i omgivelserne. Alligevel skal man tænke sig grundigt om inden man køber en grøn vandagame. Det er ikke et kæledyr og bør ikke håndteres meget. Det er et pryddyr, der så til gengæld har en adfærd der er hyggeligt og sjov at observere.

Terrariets størrelse og indretning

Et vigtigt punkt på pasningsvejledningen af en grøn vandagame er terrariet. Terrariet bør have en størrelse, der tillader at der er plads til flere store grene og meget gerne med mulighed for et mindre vandhul samtidig med muligheden for grus til nedgravning. Indretningen af terrariet er som oftest mere vigtigt end den egentlige størrelse. Alligevel anbefales det at terrariet som minimum er 50 x 75 x 150 cm og meget gerne mere. Jo større et terrarie, jo bedre vil du have mulighed for gode betingelser til den grønne vandagame. Bundlaget vil eventuelt kunne bestå af spagnum, der er med til at holde på luftfugtigheden, men som også er godt at grave i. Eventuelt kombineret med en smule sand. Naturlige planter er også en god berigelse for grønne vandagamer, som ligeledes gror godt i spagnum. Temperaturen for en grøn vandagame skal være høj, så der er behov for en varmelampe og samtidig også en UVB lampe, der kan give tilstrækkeligt med kunstigt sollys.

Terrariets temperatur og klima

Terrariet skal være af et indhold der er godt til at holde på fugtigheden. Hos en grøn vandagame skal fugtigheden gerne være på omkring 60%. Hvis der er rigeligt med naturlige planter og et godt vandsugende bundlag, kan det være tilstrækkeligt at sprøjte tempereret vand i terrariet en til to gange dagligt. Hvis ikke der er mulighed for dette, kan det være en fordel med et specielt tilegnet sprinklersystem. Temperaturen skal gerne være på minimum 27 grader jævnt fordelt i terrariet, mens der på spotområder opnås en temperatur med en varmelampe, der kommer op på omkring 36 grader. UV lyset skal være placeret sammen med lyskilden, der bør være tændt 10-12 timer dagligt, ifølge denne pasningsvejledning af grøn vandagame.

Fodring

Grønne vandagamer er mere eller mindre kun kød og insektædende. Dog er der behov for en smule grønt en gang imellem. Den samlede mængde af grønt fra eksempelvis kål eller ukrudt fra haven eller græs, bør udgøre omkring 10 %. Resten af kosten skal være varieret med insekter. Gerne levende, da en grøn vandagame kan være lidt svær at få til at tage døde insekter, medmindre man er god til at livagtiggøre disse med en foderpincet. Fårekyllinger, græshopper og melorme kan være en naturlig del af den daglige fodring, ligesom kakerlakker og bænkebidere kan indgå i kosten. Nogle grønne vandagamer spiser også glædeligt mindre fisk, der er passende i størrelse.

Se vores udvalg indenfor foder og tilbehør til grøn vandagame her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?