Pasning af hamstere - Dette skal du vide omkring pasning af en hamster - Dyreverdenen - Pasningsvejledning af hamster

Pasning af hamstere

04-11-2020

Det kan være svært at vide, hvad der er den rigtige pasning af hamstere. Her gennemgås overvejelser inden køb af hamster, krav til hamsterbur og hvordan du passer din hamster i hverdagen. Du får også råd til fodring af din hamster, og hvad du gør, når du skal på ferie. Desuden får du indblik i hvilke sygdomme din hamster kan få.

Dette skal du overveje, inden du køber din første hamster

Inden du køber hamster, bør du overveje, hvilken art du gerne vil have samt hvilket køn din hamster skal være. Husk, at en hamster ikke bør være et impulskøb – og f.eks. ikke er en god gaveidé. Det kræver overvejelse og forberedelse.

Hvilken art skal du købe?

Når du skal købe din første hamster, bør du kende til behovene for de forskellige art. F.eks. er der forskel på minimumsmålene til buret, alt efter om du køber en guldhamster eller en dværghamster. Du har også mulighed for at besøge en opdrætter. Her kan du prøve at holde og høre omkring de forskellige hamstere. Desuden kan en opdrætter give dig gode råd, så det du gerne vil have i en hamster passer med den art af hamster, du ender med.

Hvilket køn skal du vælge?

Ved hamstere ses der ikke en nævneværdig forskel på hanner og hunners temperament. På dette punkt ligner begge køn hinanden meget. Dog kan en guldhamster-hun lugte, når denne er i brunst. En dværghamster-han kan også ske nogle gange at skille svag lugt ud.

Levetid

Oftest lever både en dværghamster og en guldhamster 1-3 år. Det er normalt, at dværghamsteren får sit første kuld, når den er 3-6 måneder gammel. Guldhamsteren kan få dog få unger allerede, når den er 4 uger. Drægtighedsperioden er omkring tre uger. De kan begge få kuld på 4-6 stk. Nogle gange får de op til 12.

En hamster er ikke et impulskøb

Får du den pludselige indskydelse, at du vil give en hamster i fødselsdagsgave til din nevø? Så slå lige koldt vand i blodet. Når du anskaffer en hamster, bør du have overvejet det grundigt. Hvis du giver en hamster i gave, vil familien ikke være forberedt på pasning af hamstere. En hamster kan også godt blive skræmt over larmen til f.eks. fødselsdage og familiefester. Det vil ikke give hamsteren en god start hos den nye familie. Måske kan det endda være skyld i, at den aldrig bliver 100% tam.

Hvilket bur skal din hamster have?

Pasning af hamstere, indeholder også, at du vælger det helt rigtige bur. Hvis din hamster er glad, har den mere overskud til f.eks. at lege med dig også. Mange dyrehandlere er ikke i stand til at give den rigtige rådgivning omkring pasning af hamstere. Sæt dig derfor selv ind i kravene til den race, du køber. Ellers står du og har brugt en masse penge på udstyr, din hamster ikke kan bruge alligevel. Vær samtidig opmærksom på de fleste hamstre i de lokale dyrehandlere er såkaldte hybrider.

Størrelsen på buret

Som udgangspunkt skal buret have det størst mulige ubrudte bundareal. Hamstere er ikke de store brugere af etager, og derfor bør du købe et étplansbure. Du bør også tage hensyn til, at hamstere er byttedyr. Derfor skal der være mulighed for, at den kan bygge gange og huler i buret. Her kan du se minimumsmålene for burene:

Guldhamster: 80 cm. l x 40 cm. b x 35 cm. h

Dværghamster: 50 cm. l x 40 cm. b x 25 cm. H

Vær opmærksom på at et større bur ikke bør noget, husk på din hamster har behov for tilbehør og dette kan hurtigt fylde et minimums bur til dværghamstere op.

Hvor skal buret stå?

Ved pasning af hamstere, skal du tage hensyn til burets placering. Stil det et sted, hvor hamsteren ikke forstyrres, når den sover. Desuden må den ikke forstyrres med larm om natten, når den er aktiv. Samtidig skal buret stå væk fra træk, kulde og direkte sollys. Dagslys skal dog kunne trænge ind, så lyset og døgnrytmen forbliver normal.

Pasning af hamstere er nemmest, hvis din hamster er glad. Som udgangspunkt skal du derfor f.eks. ikke stille buret følgende steder:

  • Foran vinduer, der udsætter den for sol
  • I en entré, hvor det trækker
  • Nær radio eller højttaler
  • Gulvet, hvor den er nemt bytte for f.eks. katte

Bundlaget og hamsterhjulet

Papirs granulat af naturmaterialer som Boxo Comfort, Carefresh, osv. er det bedste til at lave bundlaget.  Det skal ikke være for fint eller for støvende, da det kan påvirke din hamsters luftveje. Samtidig er papirmaterialer det bedste, da det har en god sugeevne og holder lugt væk fra buret over længere tid.

Du bør købe et løbehjul, hvor din hamster kan løbe uden at bøje i ryggen. Det kan give den rygskader. Samtidig bør hjulet have en fast bund og ingen tremmer. Her kan du se de anbefalede diametre for hjulets størrelse:

Guldhamster: Ø30 cm.

Dværghamster: Ø17 cm. (ved liggende) og Ø20 cm. (ved stående)

Pasning af hamstere i hverdagen

Hamstere er nogle af de mest taknemmelige dyr. Pasning af hamstere kræver ikke store mængder af foder eller dyre redskaber til at pleje pelsen. Til pleje af pelsen kan din hamster nøjes med et sandbad, den kan rulle sig i og selv passe pelsen. Lugtgener kan undgås ved at vælge noget af den førnævnte bundstrøelse. Dette skal kun skiftes ca. 1 gang om måneden. Nogle gange kan det stå længere. Din hamster vil desuden vælge et område af buret til afføring. Dette bør du fjerne 1-2 gange om ugen.

En hamster kaldes ikke en hamster for ingenting. Den hamstrer nemlig. Derfor er det ikke altid, du kan se noget foder i buret. Kig dog lidt rundt i dens gemmesteder. Her vil du finde foderet. Strøer du mad i buret et par gange om ugen, går din hamster ikke sulten. Det giver en god stimulering. Hamsteren får heller ikke mad serveret i naturen.

Ved pasning af hamstere, er det vigtigt, at du interagerer med den hver dag. Snak med den og håndtér den hver dag. Dermed bliver den tryggere og søger din kontakt mere. Husk dog på, at din hamster er vågen om morgenen og aftenen. Med lidt tilvænning kan du dog vænne den til at stå op, når du pusler omkring buret. Her vænner du den til at være vågen, når du også er vågen.

Fodring af din hamster

Din hamster skal altid have mulighed for at spise og have frisk vand. Fodring af din hamster deles op i to kategorier: Den daglige fodring og tilskud eller godbidder.

Fodring i dagligdagen

En hamster er en omnivore. Det betyder, at den i naturen spiser insekter, planter eller frø. Grundfoderet til din hamster bør derfor være med mange proteiner med ca. 18%. Det skal så vidt muligt være animalsk protein. Herudover kan du give den ekstra protein som tilskud. Det er også vigtigt, at du ved pasning af hamstere vælger foder til hamstere og gnavere. Der er ikke den samme næring i kanin eller marsvin piller. Vi anbefaler at bruge versele-laga og Altromin som foder.

Hvis din hamster sorterer i de foderblandinger, den får, kan du skifte til pille foder. Det gælder især at overvægtige hamstere bør gives pille foder. Husk også at en hamster i naturen bruger mange timer på at søge efter mad. Derfor skal du fordele foderet i bundstrøelsen. Hvis din hamster gemmer sit foder, kan du nemt vente med at give den mere foder, indtil depotet er opbrugt.

Skal du give din hamster tilskud eller godbidder?

Da en hamster er lille, er det vigtigt at den spiser sit grundfoder. Ved pasning af hamstere, skal du derfor give godbidder og tilskud ud fra dette. Du kan give din hamster proteintilskud som f.eks. tørrede melorme, vådkost eller voksmøllelarver. Du kan også forkæle den med grønt som broccoli eller tørrede grøntsager. Undgå godbidder med sukker og mælkeprodukter.

Giv IKKE din hamster kalksten eller mineralsten osv. Det kan skader dens nyre.

Pasning af hamstere, når du skal ud at rejse

Det mest almindelig, når du skal på ferie er at få nogen til at passe din hamster. Det er også muligt at tage hamsteren med sig på ferie, men her sættes der fokus på, når du rejser uden din hamster.

Hvis du rejser uden din hamster, så skal den passes af andre. Du kan evt. få hjælp til pasning af hamstere af familie, venner eller naboer osv. De kan enten komme hjem til dig og kigge efter den, eller de kan få den hjem til sig selv. Skriv en huskeliste, de skal være opmærksomme på, når de passer din hamster. Hvis de ikke selv har en hamster, eller aldrig har prøvet at passe en, så er det jo forholdsvis nyt for dem.

Din hamster kan også blive passet ved en opdrætter. Her er viden om pasning af hamstere stor. Det foregår ved, at hamsteren er ved opdrætteren, når du er på ferie. Er ingen af de to ovenstående en mulighed, kan du også få den passet hos en dyrehandler. Her betaler du et fast beløb pr. dag.

Når du får din hamster passet, så skal den tilses mindste en gang om dagen. Ellers er det et brud på dyreværnsloven.

Hvilke sygdomme kan din hamster få?

Din hamster kan selvfølgelig blive syg, ligesom ethvert andet kæledyr. Da de er et byttedyr, vil de højst sandsynligt ikke vise, de har ondt. I naturen er det et tegn på svaghed, og det gør dem til et nemt bytte. Det betyder også, at det er svært at slå til, før din hamster er rigtig syg. Vær opmærksom på, at din hamster kan være syg, selvom den både leger og spiser som altid.

Hvis du er i tvivl, om din hamster er syg, så kontakt en dyrlæge. Pasning af hamstere bliver nemmere, hvis du har kendskab til, hvilke sygdomme din hamster kan få. Her er en liste over de mest kendte:

  • Kræft (cancer) og tumorer/knuder
  • Cushing’s sygdom
  • Diabetes
  • Diarre
  • Hamster Polyoma Virus (HaPV)
  • Hårtab
  • Kannibalisme
  • Wet Tail (våd hale)

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?