Min hund skal føde, hvad skal jeg være opmærksom på & og hvordan gør man?

Min hund skal føde

17-05-2022

Det er altid spændende, når der er hvalpe på vej, og som oftest er det en kæmpe oplevelse for hele familien. Der er dog en masse ting, der skal være styr på, både før, under og efter fødslen, så du er helt sikker på, at der ikke er nogle uforudsete begivenheder, som du ikke er forberedt på, og dermed giver de bedste betingelser for både hundemor, hvalpe og resten af familien. 

Der er nemlig ingen grund til at tænke “hjælp! Min hund skal føde”.

Før fødslen:

Ultralydsscanning hos dyrlægen

Når din tæve er blevet parret, kan du med fordel kontakte dyrlægen for at få konstateret, om der er hvalpe, og eventuelt også hvor mange der er. Så langt som forskningen på området er i dag, så vil det endda også være muligt at kunne fastsætte en terminsdato, der er ret præcis. Dette kan gøre det nemmere for dig at forberede fødslen og også få en indikation på, om der eventuelt skulle opstå komplikationer.

Foderet har betydning for hvalpene 

Det foder, som din tæve får den sidste tid af drægtigheden, har betydning for hvalpene, men det har også betydning for, at der tildeles den rette næring til at danne fed og lækker mælk. Hvad betyder det så, når min hund skal føde, tænker du?

Din tæve skal have tilstrækkeligt med foder og gerne hvalpefoder i den sidste tredjedel af drægtigheden. Her er der nemlig mere fedt, ekstra proteiner af høj kvalitet og et ekstra skud af de vitaminer og mineraler, der er vigtige.

Den drægtige tæve vil højest sandsynligt ikke have den største appetit, eller i hvert tilfælde ikke kunne spise store mængder ad gangen. Sørg derfor for, at der altid er foder tilgængeligt.  

Den nervepirrende ventetid

Når din hund skal føde, betyder det umådelig lang ventetid. Er det første gang, du skal tage imod hvalpe, så er der sikkert en stor spænding og glæde forbundet med hele processen. I den tid du spændt venter, kan du forberede omgivelserne for din tæve.

Sørg for at der er et stille og trygt rum, eventuelt med en hvalpekasse eller fødekasse, som din tæve kan vænne sig til inden fødslen.

Fødslen starter:

Den naturlige fødsel

Adfærdsændring

Når først fødslen går i gang, så vil du forinden kunne se en adfærdsændring hos din tæve. Den vil højest sandsynligt trække sig tilbage, blive mere stille og mindre social. Det er her, du kan sige “min hund skal føde” til hele familien.

Opblokningsfasen

Dernæst opstår der veer. Det er forskelligt for den enkelte hund, hvordan dette kan ses adfærdsmæssigt, men ellers vil du kunne se små sammentrækninger i muskulaturen på bagparten samt i lysken. Veerne i opblokningsfasen vil som oftest vare 4-12 timer.

Uddrivelsesfasen: hvalpe fødes

Dernæst kommer uddrivelsesfasen, hvor tæven får kraftigere presseveer. Her kan der gå en rum tid, inden de første hvalp(e) fødes, mens det er normalt, at der går 10-20 minutter mellem hver hvalp. Går der mere end 4 timer, så kan det være et tegn på komplikationer.

Fødsel af moderkage

Når hvalpene er født, skal tæven føde moderkagen. Det sker efter hver hvalp, da de alle ligger i hver deres fostersæk og med hver deres moderkage. 

Komplikationer

Opstår der komplikationer ved tævens fødsel, der afviger fra den naturlige fødsel, skal du straks kontakte dyrlægen og beskrive hvad du observerer. Måske det er lige præcis her, du panikker og tænker “hjælp! Min hund skal føde”.

Dyrlægen er dog til for at hjælpe dig og din hund. Det kan eksempelvis være, at tæven ikke længere har veer, bliver for træt grundet en lang fødsel af mange hvalpe, eller ganske enkelt ikke formår at føde hvalpene på egen hånd grundet deres størrelse. Kontakt dyrlægen, hvis der måtte være spørgsmål eller bekymringer undervejs og du bliver bange for, om der kan der ske din tæve noget.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?