Min hund fælder, hvad gør jeg? - Få svaret HER

Min hund fælder, hvad gør jeg?

11-06-2020

Du kigger ned ad dine bukser: Du ligner pludselig den afskyelige og stærkt behårede snemand. Tillykke, det er et tydeligt tegn på at du har en dejlig hund, og med den følger der hundehår, da den fælder helt naturligt - også på dig, dens bedste ven. 

Hundeejere kender godt til det: Din hund kan fælde meget i perioder. Når du børster eller trimmer din hund i fældningsperioden, kan der ofte komme så mange hår, at du kan bygge en ny hund af det, hvis du er heldig.

 

Fældning er en helt naturlig proces, hvor pelsen fornyes, så din hund er klar til vinterens isnen og sommerens plusgrader.

 

Når hunde bor sammen med mennesker i opvarmede huse, fælder den også for at tilpasse sig temperaturen i hjemmet. 

 

I naturen ville hunden, før mennesket tog den til sig, gnide sig op af træer og slippe af med hårene. Men din firbenede ven har brug for din hjælp, når den ikke kan bruge træer som hårbørste.

 

Hvornår fælder min hund mest?

Højsæsonen for fældning er forår og efterår

 

Du kan hjælpe hunden med regelmæssig børstning af pelsen. Du får det bedste resultat ved at bruge en børste, der er egnet til din hunds pels, hvad enten den er korthåret, langhåret eller ruhåret. Børstning og trimning er også godt for hundens pels, da det stimulerer blodomløbet og hjælper til en ren og sund pels. 

 

Nogle hunde, f.eks. den ruhårede race, har behov for trimning ca. 4 gange om året. Trimning foregår på den måde, at de døde hår trækkes forsigtigt ud med en trimmebørste. Det er rigtigt dejligt for hunden at slippe af med kløende hår i pelsen. 

 

Årsager til unormalt hårtab

Hvis du lægger mærke til at din hund pludselig fælder i store mængder, f.eks. uden for fældningssæson, kan der være andre ting på færde. Så er der tale om hårtab og ikke fældning. Årsager til hårtab kan være:

 

Stress

En hund kan begynde at fælde meget, hvis der er ting, der stresser den. Det kan f.eks. være store forandringer i familien, såsom flytning, fødsler eller lignende. Din hund kan også have stress pga. “alene hjemme problemer”. Du kan få hjælp ved dyrlægen eller en adfærdsekspert til at løse de faktorer, der giver hunden stress. 

 

Reaktioner indefra

Fældning kan udløses af hormonelle reaktioner i hundens krop og immunforsvar, som forstyrrer dannelsen af hår. Et tydeligt tegn på dette er ofte symmetrisk fældning, hvor hunden taber hår på begge bagben, på maven og på begge flanker. Her er det nødvendigt at få dyrlægens hjælp til at finde årsag og behandling. 

 

Udefrakommende årsager

Fældning kan også udløses af udefrakommende faktorer, f.eks. i form af skadelige bakterier, parasitter eller svampe, som irriterer hundens hud og pels. Ofte er fældningen ikke symmetrisk, når der er tale om påvirkninger udefra. En dyrlæge kan hjælpe med at finde ud af årsagen ved at tage prøver og finde den rigtige behandling. 

 

Her er nogle råd til at hjælpe din hund, når den fælder (og samtidig undgå at ligne en afskyelig snemand):

 

6 praktiske råd at minimere fældning

  1. Børst din hund mindst 1 gang om ugen

  2. Spørg os til råds om den rigtige type børste, trimmer og hundeshampoo, til lige præcis din hund

  3. Børst gerne din hund på et bord, så hunden er vant til at blive håndteret på et bord, f.eks. ved hundefrisøren

  4. Vask din hund med hundeshampoo, og minimer fældningen når der er højsæson

  5. Vælg den rigtige type hundefoder, gerne rig på omega 3- og 6-fedtsyrer, så hundens pels får optimale næringsstoffer, der mindsker fældning

  6. Nogle hunde kan ikke fordrage at blive børstet og trimmet. Forebyg ved at vænne hvalpen til pelspleje fra den er helt lille

Se vore store udvalg af hundehampoo, hundebørster mm. lige her under hunde pelspleje.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?