må man tage hund med til Bornholm igennem Sverige?. Bliv klogere hos Dyreverdenen

Må man tage hund med til Bornholm igennem Sverige?

04-05-2022

Hvis du skal rejse mellem Sjælland og Bornholm igennem Sverige skal du have styr på nogle særllige regler, omkring din hund undervejs i Sverige. Selvom du blot køre igennem Sverige og ikke skal opholde sig i Sverige skal de samme regler følges.

Transport af hund igennem Sverige

Der er ikke længere nogle specielle regner omkring at melde ankomst af dit kæledyr til den Svenske grænse, så længe de vær fald rejser igennem Sverige som transit land for at køre direkte mod Bornholm, der gælder de betingelser som ved almindelige rejser til Sverige og generelt andre EU lande.

Ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr betyder, at hunden rejser sammen med dens ejer, når ejeren selv rejser, og hvor hunden under flytningen er under ejerens direkte ansvar.

Desuden må hunden ikke skulle sælges, ligesom ejendomsretten over hunden ikke må skulle overdrages til en anden person.

Ikke-kommerciel flytning af hunde kan foregå op til 5 dage før eller efter ejerens rejse.

Hvis flytningen af hunden ikke sker samtidig med ejers rejse, men dog inden for ovennævnte tidsrum, skal flytningen af hunden foregå under ansvar af en anden person, som af ejeren er bemyndiget til foretage flytningen af hunden på ejerens vegne

Fødevarestyrelsen har været så flinke at lave en gratis fuldmagt der skal medbringes med hunden, hvis den rejser med en anden end ejeren. Hent Fuldmagt til bemyndigelse

Du skal sikre dig at:

  • Hunden er ID-mærket
  • Hunden har et gyldigt EU selskabsdyrspas
  • Hunden skal være rabiesvaccineret
  • Ikke alle hundetyper af tilladte i Sverige
  • Du skal melde din ankomst til Sveriges toldvæsen

Din hund SKAL være lovligt mærket

Hunden skal være ID-mærket med en mikrochip (transponder).

Alternativt kan en letlæselig tatovering også accepteres i Sverige, men i så fald skal den være påført inden den 3. juli 2011 for at være gyldig.

Mikrochippen skal være i overensstemmelse med ISO-standard 11784 og benytte HDX- eller FDX-B-teknologi og kunne aflæses af en læseenhed, der er kompatibel med ISO-standard 11785, dette ville altid være aktuelt hos en rigtig dyrlæge, men så kender du de aktuelle regler.

Din hund SKAL have et gyldigt EU-selskabsdyrspas

Forud for køreturen af hunden fra Danmark igennem Sverige og mod Bornholm skal hunden have et gyldigt EU-selskabsdyrspas.

En bemyndiget dyrlæge skal udstede EU-selskabsdyrspasset til din hund og attestere, at din hund lever op til kravene for at opholde sig i et andet EU land.

Her i Danmark er det dyrlæger med dansk autorisation, som er blevet bemyndiget af Fødevarestyrelsen til at udstede EU-selskabsdyrspas som laver disse mod et gebyr.

Hunden SKAL være rabiesvaccineret

Din hund skal skal være vaccineret af en dyrlæge i overensstemmelse med kravene. Hunden skal være mindst 12 uger gammel på datoen for vaccinationen. Vaccinationsdatoen må ikke ligge før datoen for mikrochippens anbringelse eller aflæsning. Vaccinationens gyldighedsperiode regnes fra det tidspunkt, hvor der er opnået immunitet, hvilket skal være mindst 21 dage efter afslutningen af den af producentens foreskrevne vaccinationsprotokol. Hvis en revaccination er givet inden udløbet af gyldighedsperioden, vil flytningen dog kunne finde sted med det samme, forudsat at de øvrige krav er opfyldt.

Ikke alle hundetyper af tilladte i Sverige

I Sverige er der ikke et direkte forbud mod bestemte hunderacer, men det er forbudt at indføre hunde, som:

  • Er overdrevne kamplystne.
  • Let bliver aggressive og bider.
  • Kun vanskeligt kan overtales til at afbryde et angreb.
  • Lader deres kampiver gå ud over mennesker og andre hunde.

Du SKAL melde din ankomst til Sveriges toldvæsen

Du skal give toldvæsenet i Sverige besked om, at du rejser med din hund via Sverige til eller fra Bornholm. Se og følg instrukserne på Sveriges toldvæsens hjemmeside. For at anmelde ankomsten.

 

Denne artikel er lavet ud fra reglerne 4/5-2022 og vi garantere ikke indholdet ændre sig, derfor anbefaler vi atlid at du aktivt selv tjekker op på reglerne inden afrejse, der kan samtidig være andre regler ved mere end 5 dyr mm.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?