Kastration af kanin, bliv klogere på alt omkring Kastration af en kanin.

Kastration af kanin

17-05-2022

Der kan være mange fordele ved at kastrere sin hankanin, særligt hvis du har et ønske om, at der er flere kaniner, der skal kunne gå sammen i samme bur. Kaniner er nemlig yderst territoriale og kan komme op og toppes, hvis de er intakte og stadig har deres hanlige kønshormoner producerende i kroppen. Yderligere har hankaniner, der ikke er kastreret, sværere ved at blive tamme. 

Fordele ved kastration af kanin

Der er flere fordele ved kastration af kanin. Mest af alt fjerner du produktionen af nogle af de naturlige kønshormoner, som er med til at tænde de instinkter i kaninen, der skal sikre dens overlevelse i naturen, hvor den har mange fjender. Kastration af kanin er en nænsom og lille operation, som kan foregå allerede når kaninen er 3-4 måneder gammel.

Din kanin bliver nemmere tam 

Hvis din kanin kastreres i en tidlig alder, så vil det være nemmere at gøre den helt håndtam. Den vil forblive rolig under håndtering og være mindre aggressiv. Det gælder nemlig, at uanset om der er andre kaniner i området eller ej, så vil din hankanin konstant være klar til at parre sig og derfor have paraderne oppe, være mindre social og klar til kamp mod rivaler. Uden konstant produktion af hormoner, der skal gøre hankaninen klar til kamp for overlevelse og avl, så bliver den ej heller så nemt skræmt. 

Mindre stress hos de kastrerede kaniner 

De naturlige kønshormoner er altid på et højt niveau, hos de hankaniner der ikke er kastreret. De skal altid være klar til kamp og altid være klar til at forsvare deres territorie, så de kan beholde deres hunner for sig selv. Den øgede produktion af kønshormoner, der konstant foregår hos hankaninerne, betyder derfor, at de altid er på vagt, og derfor går rundt og opnår en form for stress 24 timer i døgnet.

Langvarig stress er ikke hensigtsmæssigt for kroppen på den lange bane, og det ses derfor, at de kastrerede kaniner som tommelfingerregel lever længere end ikke kastrerede hankaniner. 

Du forhindrer en masse kaninunger 

Kaniner har en meget effektiv evne til at formere sig og får lynhurtigt rigtig mange unger. Når du kastrerer din kanin, så kan både hunner og hanner gå sammen, uden at du risikerer en hulens masse kaniner på meget kort tid. Uden en kastration af kaninen, og hvor hanner og hunner går sammen under de rette forhold, så kan du mere eller mindre være helt sikker på, at der er nye kaninunger en gang hver måned og gerne hele året rundt. 

Hankaniner kan, når de er kastreret, sagtens gå sammen med flere hunner, også hvor hunnerne undgår at blive overfaldet fra tid til anden, så længe der er plads nok i omgivelserne. 

Undgå det lugtende bur

Når en hankanin skal fortælle andre hankaniner, at området er optaget og at de hunkaniner, der er indenfor territoriet, ikke er ledige, så gælder det om at lugte så fælt som muligt. Hankaninen vil derfor strinte mere eller mindre over det hele, og lægge afføring hvor end den bevæger sig. Urin fra hankaniner, der ikke er kastreret, kan lugte meget stærk og grimt grundet de kønshormoner, der produceres.

Lugten vil som oftest blive stærkere, i takt med at hankaninen bliver ældre. En kastreret hankanin, der i hvert tilfælde er kastreret, inden den har fået til vane at strinte, når den er kønsmoden, vil ikke føle behov for at markere sit område med lugte. Ligeledes vil den blive en smule mere renlig med sin afføring og samle det ét sted i buret. 

Sådan foregår kastration af kanin 

Der er ingen grund til at blive nervøs, når din kanin skal til dyrlægen for at blive kastreret. Det er en meget lille operation, der hverken kræver sting eller langvarig efterbehandling. Der er en meget lille risiko for, at din kanin bliver påvirket af narkosen, da der er tale om et kort interval. 

Bedøvelse 

Når du ankommer til dyrlægen med din kanin, så vil du få oplyst, hvad der skal ske, rammerne og tidshorisonten. Dernæst vil din kanin blive bedøvet med et lille prik i underhuden eller i musklen. Dernæst falder den langsomt i søvn, og inden for 10-20 minutter sover den helt og vil ikke kunne mærke noget efterfølgende. 

Det er muligt at anvende former for bedøvelse, hvor der findes antistoffer, der gør, at kaninen til enhver tid kan vækkes, såfremt der skulle opstå komplikationer under kastration af kanin. 

Forberedelse til operationen 

Når din kanin er bedøvet, vil dyrlægen tage den med ind på operationsstuen. Her vil den blive klargjort ved, at der barberes omkring det område, der skal opereres, imens den hele tiden bliver observeret på parametrene, så dyrlægen kan se, at din kanin har det godt under hele forløbet. 

Operationens forløb 

En hankanin har meget små testikler, og derfor er det også kun nødvendigt med et meget lille snit i pungen. Testiklerne bliver skæret hurtigt, men forsigtigt af, og der er som oftest ikke brug for yderligere foranstaltninger. Der er ikke brug for sting, der efterfølgende eventuelt skulle fjernes, og der er ej heller brug for sår-behandling som følge af kastration af kaninen. 

Efter operationen 

Så snart at din dyrlæge har konstateret, at der ikke er nogle blødninger, eller andet der skal behandles, så vil din kanin sendes til opvågning. Efter kastration af kaninen vil det eventuelt være muligt at få medicin at vågne på, men ellers vil din kanin langsomt selv få lov til at udskille bedøvelsesmidlet, indtil det har aftaget så meget i effekt, at din kanin kan komme med hjem igen. 

Efterbehandling 

Det sikres, at din kanin under operationen, tildeles smertestillende og antibiotika. Således forebygges efterfølgende infektioner og smerter som følge at kastration af kaninen. Der er som udgangspunkt ikke behov for efterbehandling, smertestillende eller yderligere antibiotika.

Du skal blot sørge for at holde øje med operationsstedet og holde øje med, at det ikke bliver betændt eller alt for hævet. Såfremt du har den mindste mistanke om, at helingen ikke forløber som den skal, så kan du kontakte din dyrlæge. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?