Kastration af hund – fordele og ulemper - Hvad gør du overveje og hvorfor?

Kastration af hund – fordele og ulemper

17-05-2022

Overvejer du kastration af din hund, er det sikkert allerede noget, du ikke tager let på. Det er en meget stor beslutning at tage. Hunden bliver aldrig sig selv igen. Det er sikkert også derfor, du overvejer kastration.

I den overvejelse bør du dog være helt overbevist om, at du er parat til den ændring. Herunder får du konkret information om, hvad en kastration indebærer, hvad det betyder for hunden, hvad det koster, og hvornår det kan være en god ide at overveje kastration af hund.

Hvad er en kastration af hund?

Helt konkret er en kastration fjernelse af hundens evne til at parre sig. Kastration hænger ofte sammen med tilstedeværelse af hunhunde, som ejeren ikke ønsker, skal blive drægtig. Andre årsager kan du læse om herunder.

Kastration kan foregå ved et kirurgisk indgreb, som fuldstændigt fjerner hundens forplantningsevne. Det kan også foregå kemisk, som kun har en midlertidig virkning.

Kemisk kastration

Kemisk kastration kan vare et halvt eller et helt år. Mange bruger kemisk kastration til at se, om kastration har den ønskede virkning, før de lader hunden rigtigt kastrere.

Kirurgisk kastration

Kirurgisk kastration er en lille operation. Alle operationer indeholder en risiko: overvej derfor en ekstra gang inden du lader din hund kastrere. Ved kirurgisk kastration vil din hunds forplantningsevne være borte for evigt. Hundens adfærd kan ændre sig i større eller mindre grad efter kastration. Ændringerne er forskellige i omfang fra hund til hund og kan derfor hverken forudsiges eller garanteres.

Hvornår skal du lade din hund kastrere?

Hunden skal være voksen. Den skal være mindst et år gammel, og dermed være kommet gennem puberteten. Kun i særlige tilfælde, som regel i forbindelse med sygdom, kan kastration af hund foregå tidligere i hundens liv.

Der er ingen øvre grænse for, hvornår du kan få din hund kastreret. Ændrer din hund adfærd i løbet af sit voksne liv, kan du derfor sagtens genoverveje kastration senere hen.

Prisen på kastration af hund

Alle besøg hos dyrlægen koster knapper. Kastration af hund er ingen undtagelse. Et sted mellem 1000 og 3000 kroner er ikke ualmindeligt. Prisen bør dog ikke være en afgørende faktor. Har du besluttet dig for kastration af din hund, bør det være i trygge og kendte rammer hos den dyrlæge. som din hund er fortrolig med i forvejen.

Første overvejelse - er det nødvendigt med kastration af hund?

Din første overvejelse skal gå til nødvendigheden af kastrationen. Overvej nøje, om du kan leve med de gener, som hunden giver dig, eller om det er bedst for både dig og hunden at få den kastreret. Tag ikke beslutningen før du er helt sikker. Tal med din dyrlæge, inden du tager den endelige beslutning.

Er der ofte eller altid en hunhund i huset?

Er der hunhunde i husstanden eller lige på den anden side af hækken, kan det være et problem. Nogen hanhunde reagerer næste ikke. Andre reagerer voldsomt, bliver stressede, tisser over alt og nægter at spise.

Reagerer din hund ikke voldsomt, kan du overveje, om problemet med ikke at gøre hunhunden drægtig bare kan løses med adskillelse. Reagerer din hund voldsomt, som beskrevet ovenfor, kan kastration være en mulighed.

Udtalt hanhundeadfærd kan afhjælpes

Er din hanhund en udpræget hanhund: enspænder og intolerant overfor andre hunde, kan du overveje, om kastration kan være en mulighed. Bor I ikke i nærheden af andre hunde, kan det også bare være en acceptabel del af din hunds natur.

Har din hund en dominant adfærd?

Er din hund voldsomt dominerende overfor andre hunde og bor I tæt på andre hunde kan kastration være en mulighed. Det kan være yderst belastende for både dig og hunden, hvis i aldrig kan gå en rolig gåtur.

Hvis din hund strejfer kan kastration være en mulighed

Løber din hund ofte hjemmefra tilsyneladende uden grund, er den en strejfer. Der er ikke et entydigt svar på, hvorfor nogen hunde strejfer. Der peges både på hundens oprindelige natur og på hunhunde i løbetid langt borte. Under alle omstændigheder er der hunde, der har trang til at strejfe. Som regel er det kun hanhunde. I Danmark er der mange veje. Løse hunde på vejene ender alt for tit med at blive påkørt.

At holde en hund på matriklen er næsten umuligt, hvis den først har fået trangen til at strejfe. I nogen tilfælde kan kastration være en mulighed, hvis din hund strejfer. Det skal helst gøres så tidligt som muligt. I det her tilfælde helst efter første strejfe-tur.

Strinter din hanhund ofte indendørs?

Strinter din hanhund indendørs og udendørs, hver gang en hunhund i nabolaget er i løbetid og måske også i perioder ind i mellem, kan kastration være en mulighed. At din hund tisser alle vegne er træls for både dig og hunden. Hunden får skæld ud og mærker dine skift i stemning overfor den. Det bliver den stresset af. Udover at den jo allerede er stresset, over at der er hunhunde i løbetid.

Tager du beslutningen på denne baggrund, er det helt forståeligt og sikkert bedst for alle. Dog skal du huske på, at kastration ikke er en løsning med garanti. Nogen hanhunde trodser deres hormoner og fortsætter deres adfærd trods kastration.

Nogen sygdomme kan afhjælpes ved kastration

Kryptorkid er en af de test, du kan få lavet, både før og når din hund har overstået puberteten. Testen er ganske enkel og består bare i, at dyrlægen konstaterer, om begge testikler er faldet ned i pungen. En hund er kryptorkid, hvis en eller begge sten ikke er i pungen, når dyrlægen foretager testen.

Kryptorkide hunde menes at være i risikogruppen for kræft i testiklerne. Din dyrlæge kan anbefale dig, at du lader hunden kastrere - også selv om den er ganske ung. Du behøver ikke følge dyrlægens råd. Du kan godt vente og se, om testiklen ikke falder ned i pungen af sig selv i løbet af de første leveår.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?