Er din hund ofte utryg ved at gå ud i den sene aftentime for at tisse af inden sengetid? Eller er din hund måske bange og begynder at pive, når lyset slukkes i huset om natten?
Din hund kan være mørkeræd. Frygt for mørket og farerne i mørket er ikke kun en frygt, vi mennesker kan opleve.
Årsagerne til din hunds bange reaktion vil ofte skyldes en ubehagelig oplevelse i mørket.
Du kan hjælpe hundes frygt væk ved at lokalisere og bearbejde problemet.
Som hund som ejer
Visse dyr kan som os mennesker opleve at blive bange, når mørket er faldet på. Hunden er en af dem. Det vil derimod være besynderligt, skulle din kat lide af frygt for mørke.
Katten har væsentlig bedre nattesyn end hunden og er langt mere natteaktive end hunden. Derfor opleves det sjældent, at katten er mørkeræd.
Hunden er ikke så natteaktiv som katten. Og selvom hunden ser bedre i mørket end os mennesker, kan de sagtens være mørkerædde.
Ligesom os mennesker er det sjældent mørket i sig selv, som hunden eller mennesket frygter. Det er en oplevelse, der er foregået i mørket.
Din hund har måske fået et chok, da den var ude at tisse af i mørket. Hunden kan også have oplevet noget traumatisk som hvalp i mørket.
Disse ubehagelige oplevelser i mørket lagrer sig, som det også er tilfældet for mennesker.
Psykisk efterspil fra hvalpestadiet
Har hunden haft en dårlig opvækst, som kunne være årsag til dens frygt for mørket, kan håndteringen være noget besværlig.
De tidlige oplevelser i hundens liv former hundens tilværelse. Derfor er det vigtigt hurtigt at bearbejde, hvis hvalpen er mørkeræd. Jo hurtigere det bearbejdes, jo større er chancen for, at det faktisk kan forsvinde.
En voksen hund, der pludselig bliver mørkeræd, vil være nemmere at behandle. Scenariet vil i de fleste tilfælde ikke have lagret sig lige så dybt i hundens hjerne.
Er du i tvivl, om din hund er mørkeræd, kommer der nogle kendetegn her.
-
Hunden gør hyppigt, når mørket falder på
-
Hunden piver i mørket.
-
Hunden undgår at gå udenfor om aftenen
-
Hunden bliver utryg ved at være alene om aftenen og natten.
Lokaliser problemet og bearbejd det
Er din hund mørkeræd, kan det være til store gene for både dig og hunden.
Hvis den hyppigt gør, er det selvsagt ingen fornøjelse for hverken dig eller naboen.
Tør den ikke bevæge sig ud alene på den sene tissetur, vil det også give anledning til megen irritation.
Derfor er det essentielt at hundeejeren lokaliserer problemet tidligt. Så kan bearbejdningen af problemet ske hurtigere.
Bearbejdning vil bestå af mental træning med hunden. Du træner hunden til at komme med ud i mørket og til at være alene i mørket med simple øvelser.
Gå flere aftenture og tag f.eks. noget lys med, hvis hunden er meget utilpas. Eventuelt kan der søges hjælp hos en professionel.
Husk endelig på. Det bedste redskab til at styrke din hunds mentalitet i bange situationer er forståelse og kærlighed. Irritation eller sure opstød gør ikke hunden mere tryg ved det farlige mørke.
Gebærd dig med tålmodighed.