Hvordan vælger jeg hund?

Hvordan vælger jeg hund?

04-09-2021

Først og fremmest er det vigtigt at tage stilling til dine egne rutiner, og til dine ønsker til hundens personlighed og aktivitetsniveau. Forskellige racer kræver forskellige mængder af motion. Det er derfor en fordel at undersøge grundigt, hvad den specifikke race, som I har kastet jeres kærlighed på, har af krav til bl.a. aktivitet.

En selskabshund, såsom en mops eller en hund fra bulldogfamilien, vil være nemmere at stille tilfreds ved blot f.eks. tre kortere gåture om dagen. Modsat vil en Belgisk Malinois eller en hønsehund have brug for, at du holder dens aktivitetsniveau oppe i større omfang.

Vi ser her artiklen nærmere på de mest populære hunderacer og ting du og din familie skal overveje inden I anskaffer jer en hund.

De mest populære hunderacer

2020 har absolut været de nye hundeejeres storhedstid. Coronapandemien har fået hunderegistreringerne til at skyde i vejret med en addering på hele 67.233 nye hunde. Blandt de mest populære hunderacer i 2020 befandt labradoren sig på en ultimativ førsteplads med 7043 nye registrerede hunde, hvilket er 4.411 flere registreringer end året forinden.

Bichon Havanais kom på andenpladsen med 3016 nye registreringer.

De blev efterfulgt af golden retrieveren, der havde 3016 nye registreringer.

Derfra tynder listen mere ud, og blandt andet indgår blandingsracer på en ottendeplads med 1694 nye registreringer.

Blandt de nye registreringer dominerer de aktive hunde, hvor blandt andet schæferen indgår. Man kan derfor gisne om, at mange nye ejere har haft mere overskud i hverdagen grundet hjemmearbejde- og skole og har haft en betydeligt større frihed til at opdrage og gå ture med de nye firbenede familiemedlemmer.

Hvad skal hunden bruges til?

Før du anskaffer dig en hund, skal ønsket til hundens formål stå klart. Hundes behov varierer betydeligt alt efter om de er avlet til jagt eller til at være selskabshunde. Da hunde er præcis så forskellige som mennesker, skal du på forhånd sætte sig ind i hunderacen, som du har kastet sin kærlighed på. Jagthunde, såsom labradoren eller golden retrieveren, er kendte for deres loyalitet, høje krav på motion og stimulans, samt deres lærevillighed. De er kendt for at være godmodige og velegnede som familiehunde. Selvom der synes at være mange fordele med jagthundene, så skal du være forberedt på et stort krav fra racen om megen stimulans i hverdagen.

Terrieren blev ligeledes oprindeligt avlet til jagt at mindre byttedyr, hvor de derfor har fået en mindre statur end eksemplerne på de førnævnte jagthunde. Terrieren er udadvendt og er meget sociale, men har dog et stort temperament og bliver derfor let ophidsede. De mest populære blandt terrierfamilien er jack russell terrier, den skotske terrier og fox terrieren.

Selskabshunde, hvor fx spanielfamilien og pudler indgår, har et lavere krav til motionsniveau, men har dog brug for omsorg og meget kontakt med sin flok. De er avlet til at holde vagt, og de har derfor også en tendens til at give mere lyd fra sig. De er livlige og glade, og gør sig godt som førstegangshunde.

Hundeloven

Før du anskaffer dig en hund, skal du tage forbehold for hundeloven. Herunder ulovlige hunderacer, krav til dokumentation af stamtavle og krav til forsikringer. Ved anskaffelse af ulovlige hunderacer, som du kan læse om på hundelovens hjemmeside, skal du være opmærksom på, at politiet har krav på aflivning af disse. Desuden har politiet krav på information om din blandingsraces stamtavle, i tilfælde af, at én af de ulovlige hunderacer har haft en finger med i avlsspillet.

Desuden er der lovpligt til at du anskaffer dig både et hundetegn med dine oplysninger på og et hundehalsbånd, samt at du registrerer din nye hund i deres register. I byer og befærdede områder er der ligeledes påbud om snor. Hvis hundeloven brydes, kan det som minimum medføre en betydelig bøde. Derudover er der påbud om at lade din hund strejfe, og en indhegnet af din have, i tilfælde af at du bor i hus, er derfor en god idé.

En hund er et stort ansvar

En hund lever normalt imellem 8 og 12 år. Du skal derfor forberede dig på en stor og længerevarende livsstilsændring, når du anskaffer dig en hund. Derudover er der store omkostninger, hvad gælder familieforøgelsen.

En hund skal til dyrelægen, skal have vacciner og kan ligesom mennesker, blive syge og kræve akut behandling. Intet af dette er gratis. Du skal derfor forud for anskaffelsen vurdere din økonomiske situation, og om en hund passer ind i budgettet.

Du skal også tage højde for eventuelle livsændringer, da hundens levealder gør, at den vil komme til at opleve eventuelle flytninger og familieforøgelser i form af børn. Det er ligeledes vigtigt at tage hensyn til din boligsituation.

Bor du i lejlighed, vil en større race give udfordringer i forhold til plads, og for hundens mulighed for aktivitet. Selvom du bor i hus med dertilhørende have, hvor hunden kan boltre sig, så er det ikke nok aktivitet for hunde, der har behov for gåture. Dyrelægeregninger varierer desuden også alt efter race.

En mops har nogle arvelige problemer, som medfører vejrtrækningsproblemer og infektioner i dens hudfolder, ligeledes er det kendt blandt labradors, at de lider af hoftedysplasi, hvilket vil kunne give nogle ekstra indhug i økonomien. Derfor skal du undersøge racens skavanker, inden du giver dig i kast med projekt hundehvalp.

Hvad skal jeg huske?

Alt efter, hvilken race, som du vælger, skal du tage højde for pelspleje. Her er det vigtigt at sætte sig en i dennes krav på klip, trimning samt børstning. Derudover skal du huske at vælge det rigtige foder og tilbehør.

Her kan dyrlægen hjælpe dig med udvælgelse af foder, da foderet ofte afhænger af vægtklasse og race. Derudover er det vigtigt at du får trænet med din hund. Nogle mere erfarende hundeejere kan måske nok selv klare træningen, men især førstegangs hundeejere skal være obs. på træning og opdragelse af deres nye firbenede familiemedlemmer.

Husk at se vores store udvalg af hvalpeudstyr til familien hunden.

 

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?