Hvordan læser og forstår man indholdsfortegnelsen på foder? - Bliv meget klogere omkring indholdsfortegnelsen på hunde- og kattefoder lige her.

Hvordan læser og forstår man indholdsfortegnelsen på foder?

20-09-2020

Når man skal vælge foder til sine kæledyr, træder man lige ind i en jungle af forskellige mærker og produkter. Spørger man hos dyrlægen, får man tilbudt et forholdsvist dyrt produkt, i hvert fald hvis man sammenligner med det fra supermarkedet. Og hos os er der både det ene og det andet og mere til! Hvad skal man vælge, og hvor skal man købe det?

Hvad er analytiske bestanddele?

Når du ser bag på posen af næsten ethvert foder, vil du se både en ingrediensliste og en liste over analytiske bestanddele. Listen over analytiske bestanddele viser fordelingen af proteiner, kulhydrater, fedt osv. Den korrekte fordeling er vidt forskellig og afhænger både af race, alder, aktivitetsniveau og mange andre ting. Alle produkter, der sælges i Danmark, lever op til den samme standard i forhold til procenter, men det er også her, man som forbruger bliver sat på prøve.

Hovedbestanddelene i foder er netop proteiner, kulhydrater og fedt og man kan fristes til at tro, at hvis alle produkter lever op til samme standarder, så kan det ene være lige så godt som det andet. Men, der er himmelvid forskel på, hvor især proteinerne stammer fra. Når vi køber en pose foder med kylling, så går vi umiddelbart ud fra, at proteinerne stammer fra kyllingekød, men det er ikke altid rigtigt! Proteiner kan nemlig lige så vel stamme fra forskellige kornsorter, og selv om det ser rigtigt ud på proteinprocenterne, er det langt fra den type protein, din hund har brug for. På samme måde kan du ikke være sikker på, at kulhydrater og fedt kommer fra de rigtige kilder, eller at vitaminer og mineraler har en naturlig oprindelse og ikke bare er tilsat.

Kig altid på ingredienslisten

Netop derfor er det vigtigt, at du vender posen om og kigger på ingredienslisten. Ingredienser skal sorteres efter indhold, dvs. at det, der er brugt mest af, altid skal stå først. En god tommelfingerregel er, at hvis det første, der bliver nævnt, ikke er kød, så sætter du bare posen tilbage på hylden igen. Producenter, der bruger vegetabilske ingredienser som hovedbestanddel, har tænkt mere på, hvordan de tjener penge end på, hvordan de laver det bedste foder.

Er den første ingrediens derimod kød, så kig også på, om der står hvilken slags. Animalske biprodukter er ikke rent kød, men består eksempelvis af fjer eller benmel, der så absolut ikke er optimalt. Nogle producenter pynter pænt på tingene, når de slår kød og animalske biprodukter sammen i en kategori. Gå langt uden om disse produkter!

Billigt er aldrig bedst

Vores dyr kan overleve meget, men det er absolut ikke ensbetydende med, at de trives. fx. er noget foder til at din hund blot skal kunne "overleve" og andet for at sikre mere end blot overlevelse, men også sundhed, trivsel og velvære. Køber du et kæledyr, så bør du være indstillet på også at betale for at fodre det ordentligt. Spørg hos din lokale dyrehandler som fx. os, hvor de har masser af forskelligt foder at vælge imellem. Har din hund sundhedsmæssige problemer, så spørg hos dyrlægen, de vil altid kunne hjælpe dig.

 

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?