Hvordan afmærker en kat sit territorium? 

Hvordan afmærker en kat sit territorium? 

04-09-2021

Katten afmærker sit territorium med tis og kradsemærker. Det gør den helt instinktivt for at markere et område, hvor fremmede katte skal holde sig fra.

I et villakvarter fyldt med katte vil du derfor opleve, at visse katte kan blive uvenner. Overholdes territorierne ikke, vil den indtrængende kat opleves som en trussel.

Flytter en ny kat ind på en anden kats territorium, kan du hjælpe den gamle kat med at blive tryg ved situationen.

Kattens personlige hjemmeterritorium

Katten skaber flere territorier. Det første er hjemmeterritoriet, hvor katten er tryg og kan slappe af. Her vil katten ofte sove samt spise og drikke.

Territoriet laves altså, så katten kan skabe en sikker base. Kradsemærker samt lugten af kattens tis vil fremmede katte kunne forstå og handle efter. Dog vil der sjældent komme fremmede katte på dette territorium, da kattens personlige hjemmeterritorium oftest vil være inde i boligen.

Det kan være svært for katteejeren at udpege, hvor en specifik kats personlige hjemmeterritorium er, hvis der er flere katte i boligen.

Hjemmeterritoriet er katten særlig ømskindet overfor, skulle der komme fremmede katte.

Befinder en fremmed kat sig i dette territorium, kan det nogenlunde svare til et fremmed menneske i din seng.

Det udvidede hjemmeterritorium

Udenfor kan katten tisse og kradse, som den har lyst til – næsten.

Herude kan katten skabe et større territorie, hvor flere katte fra husstanden f.eks. kan indgå.

I naturen vil det typisk ske ved, at killingerne tager del af territoriet. Her vil kattene kunne trives i nogenlunde fred og forsoning med hinanden.

Det udvidede hjemmeterritorie er noget større end det personlige og vil ofte inkludere både haven og din bolig. Det kan dog strække sig længere end det.

Derfor ser du som katteejer ofte, at din kat fryser og nedstirrer en fremmed kat, hvis den fremmede kat er indtrådt i baghaven. Det vil svare til, at et menneske bryder ind på din grund eller i din bolig.

Savannen i villakvarteret

Udekatten vil også have et jagtterritorium. Jagtterritoriet vil flere katte som udgangspunkt deles om.

Næsten ligesom på savannen med de store katte i Afrika, vil flere katte altså danne flok og have sit territorium. Kommer der fremmede katte her, vil kattebanden som oftest hjælpes ad til at få den fremmede kat væk.

Det er ikke sådan, at kattene deler deres bytte eller vil lukke hinanden ind i deres respektive hjemmeterritorier. Kattene udnytter blot et større område til at jage på, hvor kun de specifikke katte fra territoriet må jage.

Vær opmærksom, når killingen flytter ind

Katte kan bo og dele to af territorierne sammen – aldrig det personlige hjemmeterritorium.

Dog er det ikke bare alle katte, der uden videre kan accepteres i f.eks. det udvidede hjemmeterritorium. Får du derfor en ny kat eller en hund, skal tilvænningen ske gradvist.

Den nye kat eller killing skal adskilles fra den gamle kat i nattetimerne. De skal ikke bruge for meget tid sammen de første uger. Kattene skal se hinanden an og tilvænne sig hinandens udseende, lugt, opførelse osv.

For husfredens skyld er det særlig vigtigt, at adskillelsen overholdes i starten. En gammel og vrissen kat kan mishandle en killing noget så grusomt.

Vær derfor på vagt og brug tid på at forene dyrene.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?