Kæledyrs Bloggen - Hvor meget vand skal en kat drikke?

Hvor meget vand skal en kat drikke?

20-12-2019

Alle dyr har brug for vand, det gælder også katte. Og i denne tropisk varme danske sommer med hedebølje er det ekstra vigtigt at du holder øje med om din kat får drukket nok vand i løbet af dagen. Katte er som ofte gode til at selv få drukket rigeligt med vand i løbet af en dag, men du bør alligevel holde øje med det. Dehydrering kan nemlig være meget problematisk for din kat og kan blandt andet give urinvejsproblemer. Faktisk er det omkring vær 3 kat, som igennem dens liv oplever problemer med nyrene eller urinvejene.

Ved at sikre øget vandindtag kan du medvirke til at nedsætte risikoen for urinvejsprobemer hos din kat. Du bør altid være opmærksom omkring tegn på urinvejsproblemer hos katte, dette er også lige gyldigt hvor sikker du er på at din kat drikker nok. Hvis din kat ikke tisser normalt, eller bruger længere tid på dette end normalt, tisser andre steder end i dens kattebakke, opfører sig anderledes end den plejer når den tisser, tisser blod, har smerter når den tisser eller skal presse længe. Ved sådanane tegn, bør du kontakte din dyrlæge omgående. Disse problemer kan afhjælpes og med god chance undgåes ved at din kat drikker nok vand.

 

Mængden af vand afhænger helt af din kats størrelse

Det kan være rigtig svært at måle eller holde øje med hvor meget ens kat drikker i løbet af en dag, udekatte kan nemlig finde på at drikke af vandpytter, vandhuller eller hvor de ellers skulle finde noge væske. på samme tid er katte nogle smådrikkere og de drikker ofte mange gange i løbet af dagen i små potioner. Men en kat må drikke helt op til 80 ml/kg på 24 timer ofte drikker de faktisk kun omkring det halve (40 ml/kg), dette er dog helt normalt, drikker din kat meget mindre end dette eller meget mere, bør du opsøge en dyrlæge, drikker din kat nemlig for lidt, kan der blandt andet opstå urinvejsproblemer og drikker den for meget kan andre problemer opstå. Sidst men ikke mindst har drikkelysten også meget af gøre med det foder som du som ejer giver, vådfoder er fx. med langt mere væske end tørfoder.

Hvis din kat drikker mere end 100 ml/kg, bør du sikre også holde øje og evt. kontakte din dyrlæge for en sikkerheds skyld.

 

Hvordan får jeg min kat til at drikke mere vand?

Der kan være mange forskellige metoder til at få ens kat til at drikke mere vand, og dermed få indtaget mere væske i løbet af dagen. Vi anbefaler at kombinere flere forskellige ting, og se hvad der fungere bedst for din hund.

Først og fremmest bør du sikre dig, at din kat altid har adgang til rigeligt rent og gerne køligt vand. Især om sommeren kan vandet hurtigt blive varmt, og din kat ville derfor mulgivis ikke drikke af det, så skrift gerne vandet i vandskålen flere gange om dagen.

Da katte drikker mest i forbindelse med indtagelse af dens mad, kan du forsøge at lade den have fri adgang til dens mad, en kat ville dermed ofte spise 10-15 gange i løbet af en dag og efterfølgende drikke, vær gang en kat drikker får den omkring 6-12ml vand.

Du bør samtidig sørge for at din kats vandskål er ren. En vandskål kan hurtigt blive beskidt eller kalket til, dette kan gå ud over vandkvaliteten og smagen. Vi anbefaler at du rengør kattens vandskål ved at vaske den op 1-2 gange om ugen. Det er ikke nok blot at skylle den.

Forsøg at tilbyde din kat vand flere steder i dit hjem, og ikke kun i nærheden af dens tørfoder. De fleste katte er nemlig sentitive, når det gælder trafik og larm omkring vandskålen. Ved flere etager bør du som minimum have en vandskål på vær etage.

Forsøg at tilbyde din kat forskellige typer af vandskåle i form af fx. keramik, plast, stål mm. Se hvilken din kat helst ønsker at drikke af, materialet kan hjælpe på problemet.

Nogle katte ønsker kun at drikke fra konstant rindende vand, her kan du med fordel købe en vandontæne, vær dog opmærksom på at vi har meget kalk i vandet i Danmark, og den ofte skal renses for kalk.

Et andet tip er at forsøge at give din kat lidt vådfoder i dens mad. Vådfoder indeholder nemlig naturligt meget mere væske end tørkost. Du kan med fordel forsøge at tilsætte lidt ekstra vand i din kats vådfoder.

Udover vådfoder kan du også forsøge at hælde noget væske ud på tørfoderet, for at få mere væske i maden. Dog er det ofte ikke noget vi ville anbefale, da de fleste katte ikke bryder sig om den konsistens det giver.

Undgå at placere din kats mad eller vand, i nærheden af kattebakken, katte er renlige dyr og ville ofte ikke spise eller drikke i nærheden af hvor de spiser.

Giv din kat mulighed for at drikke af vandhanen, vis du alievel skal bruge denne, mange katte elsker vand direkte der fra.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?