Hvor mange kuld kan en kat få om året?

Hvor mange kuld kan en kat få om året?

17-10-2020

Mange katteejere har brug for at få besvaret nogle spørgsmål og få vejledning angående deres drægtige katte. Det er ikke noget, der er pinligt at være i tvivl om. Bare fordi du ikke har læst til dyrlæge, eller har sat dig godt ind i al faglig information angående katte, betyder det ikke, at du ikke er den mest kærlige og bedste katteejer for din kat. Vi håber, at du vil blive klogere og få svar på nogle af dine spørgsmål ved at læse denne blog om kattens drægtighed og kuld.

Brugbare og generelle oplysninger om kuld

Det er muligt for din kat at få op til 4 kuld på et år. En kat får desuden gennemsnitligt mellem 4 og 6 killinger pr. kuld, og så kan den allerede være i løbetid igen efter, at hendes seneste fødte killinger er 4-6 uger.

Kuldstørrelsen afhænger ofte af kattens fysiske sundhed. Ligesom det hos os mennesker også er et faktum for en sund graviditet. Hunkillinger overlever oftere end hankillinger, viser undersøgelser. Jo ældre den drægtige kat er, jo større er risikoen for dødelighed blandt killingerne.

Kattens drægtighed

En hunkat bliver drægtig, altså gravid, når den er i løbetid. Det kan den komme allerede i 6-12 måneders alderen. Løbetid varer fra 7-10 dage for de fleste katte og afviger sjældent fra dette antal af dage. Der går cirka 24 timer fra, at hunkatten først bliver parret, til at den derefter får ægløsning. Befrugtningen af ægget sker så 10-18 timer efterfølgende.

Katte er drægtige i 63-66 dage. Det vil sige ca. ni uger, som selvfølgelig kan variere en smule, ligesom der for os mennesker kan gå lidt længere eller mindre tid end de 9 måneder. Her skal en dyrlæge i sådan et tilfælde se på killingerne, da risikoen er større for et forværret helbred, men det er overhovedet ikke i alle tilfælde og slet ikke en selvfølge.

Sundhed for killinger

Når killingerne er kommet, er deres vigtigste næringsmiddel mælken fra moderen. Killinger skal opnå at tage 10 gram på eller mere for hver dag. Derfor skal de helst indtale 2-3 ml mælk hver 3. time i de første døgn af deres levetid og senere efter 10 døgn 5-7 ml ved hvert måltid cirka. Hvis der er problemer enten for moderen med at afgive eller killingen/killingerne med at optage mælken, kan en optimal erstatning skaffes hos dyrlægen eller på apoteket.

 

Sundhedstegn for killingerne er, at de bliver mere aktive og begynder at holde sig rene efter cirka 3 uger. Efter 3-4 uger skal de også til at få noget andet foderindtag end mælk. Det kan være surmælksprodukter, lidt fint hakket kød eller nogle af de uendeligt mange killingefoder produkter enhver butik nærmest sælger. Her er det op til jer at bestemme, hvad jeres kat skal have af produkter og af hvilken kvalitet. Vær også opmærksom på her, om der er ting hen af vejen, killingerne viser ikke at kunne tåle.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?