Hvor længe er en kat gravid?

Hvor længe er en kat gravid?

16-06-2020

En kat er i gennemsnit gravid mellem 63-66 dage. Dog kan den præcise periode variere fra 52-71 dage.

Katten vil i langt de fleste tilfælde klare fødslen helt selv. Der er et par ting, du kan gøre for at hjælpe dit kæledyr både i løbet af graviditeten og under selve fødslen. En kat får i gennemsnit 2-5 killinger.

Sådan kan du hjælpe din kat i forbindelse med graviditet

Det er vigtigt at holde øje med tegnene på, at din kat er gravid. Så snart du har fået graviditeten bekræftet hos dyrlægen, skal du vælge nyt foder til katten. Der er brug for specialfoder, der er mere rig på næring, så både mor og foster får den bedste trivsel og start på livet inde i maven. Her kan vi anbefale at køre direkte på killingefoder til den gravide eller diegivende kat.

Mange gravide katte spiser ikke lige så meget, som de har gjort før. Derfor er det vigtigt med solid næring til måltiderne.

Det vil være normalt for moren, at den ændrer adfærd efter den første graviditetsmåned. Har hun normalt være reserveret, kan hun blive mere kontaktsøgende og kælende. Det samme er tilfældet i det modsatte tilfælde, hvis hun generelt er meget imødekommende og selskabelig. Her kan hun i løbet af graviditeten bliver mere tilbagetrukket og tvær.

Begge dele er lige normalt.

Når fødslen nærmer sig

Hvis der begynder at dryppe mælk ud fra brystvorterne hos din kat, er det en god indikator for, at fødslen snart er oppe over. Temperaturen hos katten vil ofte falde lidt, når den skal til at føde.

Når fødslen går i gang, kan katten begynde at spinde højt, og dens veer vil kunne ses. Her er vigtigt at huske på, at en sund og rask kat som udgangspunkt er i stand til at klare fødslen uden hjælp.

Under fødslen

Du bør være bekendt med, hvor mange killinger din kat venter sig. Du kan holde øje med fødslen og sikre dig, at alt forløber, som det skal. Din kat vil bruge mellem 10-60 minutter på at føde hver killing. Når du ved, hvor mange killinger der befinder sig i maven, kan du gribe ind, hvis din kat bruger mere end et par timer på at føde en af killingerne.

Har hun været i gang med at føde i mere end 3 timer, og venter der stadig en killing i maven, skal du tage hende med til dyrlægen.

Typisk vil moren selv prikke hul på fosterhinden, som killingerne befinder sig i, når de fødes. Hvis hun er for udmattet eller er i gang med at føde, kan du hjælpe hende ved at prikke forsigtigt hul.

Hvor længe er en kat drægtig?

Det er et godt spørgsmål, og svaret er ikke altid helt sikkert. Drægtighed hos katte varierer meget, og det afhænger af flere faktorer som hennes alder, parringstidspunktet og antallet af kuld. I Danmark er det typisk mellem 63 og 65 dage, men det kan variere fra 58 til 72 dage.

Når en hunkat har ægløsning, kan hun blive gravid, hvis hun parres med en hankat. Når det sker, begynder drægtigheden, og hunkatten vil begynde at opleve presseveer omkring to uger før fødslen. Dette er normalt et tegn på, at fødslen er næsten, og hunkatten vil føde sit kuld killinger inden for de næste par dage.

Hvornår begynder en kat at være drægtig?

Det afhænger af flere faktorer, herunder hunkattens alder og hvor ofte hun parres. I Danmark kan en kat blive drægtig efter en vellykket parring, der normalt sker mellem de to til tre år gamle. Det er næsten altid sikkert at sige, at hunkatten er drægtig, når hun har haft ægløsning.

Drægtighed hos katte varer typisk mellem 63 og 65 dage, selvom det kan variere lidt. I løbet af denne tid vil hunkatten opleve presseveer, som signalerer, at fødslen er nær. Når hunkatten har født, vil hun have et kuld af hvalpe, der normalt består af mellem to og seks killinger.

Hvor ofte skal en drægtig kat have mad?

En drægtig kat har brug for mere mad end en ikke-drægtig kat, da hun har brug for ekstra næringsstoffer til at støtte hendes voksende kuld. Det anbefales, at hunkatten får to til tre måltider om dagen, og at hun får en kost, der er rig på proteiner og andre næringsstoffer. Det er også vigtigt, at hun får nok væske for at holde hende hydreret.

Kan en kat blive drægtig, selvom den ikke har haft kontakt med en hankat?

Nej, en kat kan ikke blive drægtig uden at have haft kontakt med en hankat. Det er derfor vigtigt at sørge for, at hunkatten ikke kommer i kontakt med en hankat, hvis man ikke ønsker at hun skal blive drægtig.

Er der nogen risiko for, at en kat kan dø, hvis den bliver drægtig?

Nej, der er ingen risiko for, at en kat dør, hvis den bliver drægtig. Det er dog vigtigt at huske på, at der er nogle faktorer, som kan påvirke drægtigheden hos katte. Det er derfor vigtigt at sørge for, at hunkatten har den bedst mulige pleje og omsorg, når den er drægtig.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?