En hund er i gennemsnit gravid i 63 dage. Den præcise længde på drægtighedsperioden kan variere fra hund til hund. Der er visse racer, hvor tæven er gravid i 54 dage og andre racer, hvor det er 72 dage.
I løbet af de gennemsnitlige 9 uger vokser hvalpen inde i morens mave på samme måde, som det er tilfældet hos os mennesker.
Hvordan graviditetsperioden forløber, kan du læse mere om herunder.
Husk altid at en drægtig hund bør fodres med hvalpefoder, lige så længe hunden er drægtig eller diegivende.
De første 3 uger
I de første 3 uger skabes anlægget for graviditeten. Her dannes moderkagen, som er kilde til ernæring og føde til den lille hvalp. Hvalpen måler cirka 1cm i de første uger og har hverken ben eller formet hoved.
Fosteret (som hvalpen også kaldes, når den befinder sig i tævens mave) er forbundet til moderkagen via navlestrengen.
Uge 4 og 5
Når afslutningen af den første graviditetsmåned er overstået, vil fosteret have fået både for- og bagben, og der vil begynde at dannes øreflipper. I den 4. uge bliver øjne og mund formet, og det lille foster begynder så småt at tage form som en hvalp.
Det er først efter cirka 1 måneds graviditet, at tæven udviser tegn på drægtighed. Hun vil få ændret adfærd, og hendes mave vil stille begynde at vokse synligt frem herefter.
Uge 6 og 7
Efter 1,5 måneds graviditet vil fosteret begynde at tage mere og mere form. Der skabes øregange, øjne, ydre kønsorganer og tæer. Størrelsen på tævens bug vil afhænge af, hvor mange hvalpe der finder sig i livmoderen.
I den 7. graviditetsuge kan der mærkes fosterbevægelser på bugen. Mælkeproduktionen hos tæven begynder, og fra dette tidspunkt af er det kun størrelsen på fosteret, der tager til og bliver gradvist større.
I denne periode skal der gives særligt foder til tæven. Specialfoderet skal være henvendt til drægtige hunde, der er et mere kalorietæt produkt, så tæven har energi og ekstra næring at give af.
De sidste 2 uger af drægtighedsperioden
I den sidste fase af graviditeten vil tæven være påvirket af den voksende og tunge bug. Her vil det være normalt, at tæven trækker sig fra lege og socialt samvær, da hun har brug for ekstra ro og hvile. Fra den 60. dag i graviditeten kan fosteret leve udenfor livmoderen.
En god indikator på at fødslen snart vil gå i gang er, når der er målt en lavere kropstemperatur flere gang i træk hos tæven. Den vil cirka ligge på 1-1,5 grader under det normale.