Hvilket lys skal mit krybdyr have? - Find guiden HER

Hvilket lys skal mit krybdyr have?

13-04-2022

I modsætning til for 10 år siden, hvor kendskabet til dette emne var minimalt, kender vi nu kravene til de fleste arter holdt i fangenskab. For at give krybdyr den bedst mulige belysningsløsning har Exo Terra justeret alle spektre og tilføjet flere nye pærer baseret på nyere forskning.

Ingen bør længere stole på det gamle 5.0 og 10.0 UVB-princip, da disse fiktive tal kun vagt angiver pærens UVB-output, der ligger mellem 280-320nm. Bølgelængden, der er ansvarlig for vitamin D3-fotosyntesen, varierer dog fra 290 til 310 nm med en topproduktion ved 294 nm. UVB-området under 290nm er uønsket og kan endda være skadeligt, mens stråling over 310nm ødelægger D3-vitamin. De positive effekter af UVB-belysning for dit krybdyr afhænger også af mange andre faktorer, såsom om pærerne er korrekt placeret, skiftes regelmæssigt og tændes i et tilstrækkeligt antal timer.

Exo Terras nye lysserie anvender et unikt nyt klassificeringssystem.

I blot tre nemme trin hjælper det dig med at bestemme, hvilken pære der passer til dit dyr. Tjek først dit dyrs stjernebedømmelse på UV-indeksdiagrammet nedenfor. For det andet, tjek din eksisterende opsætning for den gennemsnitlige basking distance. For det tredje skal du sammenligne dyrenes vurdering og pærens placeringshøjde med dem, der er vist på pærens emballage. Hvis disse matcher, har du fundet den rigtige Exo Terra pære til dit krybdyr!

 

Hvilken pære skal du vælge?

Exo Terras nye UVB-lamper kommer med forskellige, nemmere at forstå navne:

Tallene 100, 150 & 200 refererer til den gennemsnitlige UVB-output ved 4" eller 10 cm fra pæren. Alle Exo Terras nye UVB-pærer er designet til maksimal vitamin D3-fotosyntese, ved at koncentrere UVB-outputtet nær de 294 nm inden for UV-outputtet Ved denne bølgelængde er vitamin D3-syntesen mest aktiv!

OM ULTRAVIOLET LYS

Ultraviolet stråling tæller kun for omkring 3% af den solenergi, der når jordens overflade. Det er placeret i højenergidelen af det elektromagnetiske spektrum, lige uden for synligt lys.

Ultraviolet stråling er opdelt i tre bølgelængdegrupper:

UVA - Langbølget ultraviolet A, spænder fra 320-400 nm og har betydning for krybdyrs syn og velvære
UVB - Mellembølge ultraviolet B, spænder fra 290-320 nm og er nødvendig for metaboliske processer
UVC - Kortbølget ultraviolet C, spænder fra 180-290 nm og er farlig for alle levende organismer

Det er blevet påvist, at krybdyr kan se ind i det ultraviolette område (300-400 nm), især i det langbølgede UVA-område. Det påvirker den måde, krybdyr ser tingene på (Klik her for mere information).

Ultraviolet B eller UVB er et vigtigt element i sollys for krybdyr. I naturen syntetiserer de fleste krybdyr deres D3-vitamin fra UVB-komponenten i sollys. Vitamin D3 er afgørende for den effektive metabolisme af diætcalcium hos krybdyr. UVB reagerer med forløberen for D-vitamin, 7-dehydrocholesterol, i huden for at producere pro-vitamin D3. Afhængig af varme og ved hjælp af en mekanisme i huden omdannes pro-vitamin D3 til selve vitamin D3. Leveren og nyrerne omdanner D3-vitamin til dets aktive form, et hormon (1,25, hydroxy-vitamin D), der regulerer calciummetabolismen.

Kødædende og altædende krybdyr får en høj andel af deres D3-vitaminbehov fra deres føde. Planter indeholder dog ikke D3 (cholecalciferol), i stedet indeholder de D2 (ergocalciferol), som er langt mindre effektivt i calciummetabolismen end D3. Insekter og hvirvelløse dyr indeholder slet ikke D3-vitamin. Planteædende og insektædende krybdyr er derfor langt mere afhængige af vitamin D3-syntese end kødædende prøver.

Hvis utilstrækkelige niveauer af D3-vitamin er tilgængelige, vil dyret hurtigt udvikle tilstanden kendt som Metabolic Bone Disease. I denne tilstand lider knogletætheden, og der opstår forskellige andre alvorlige metaboliske problemer. Symptomerne omfatter hævelse, sløvhed, generel svaghed, rysten og blødgøring af skallen hos skildpadder og skildpadder. Ved siden af ​​en UVB-lyskilde skal der være tilstrækkelige niveauer af calcium i kosten eller skal tilføres ved hjælp af kosttilskud. Unge krybdyr er mest udsatte, selvom voksne også kan blive påvirket, hvis de holdes i en mangeltilstand i en tilstrækkelig lang periode. Æglæggende hunner er også i stor risiko på grund af de ekstra krav til calcium, der er nødvendige for ægproduktionen. Et overskud af UVB kan forårsage øjen- og hudskader, kræft og dårlig reproduktion.

UVB er generelt defineret som bølgelængdeområdet fra 290-320nm, men det er området mellem 290-305 nm, der er vigtigst. Tilstrækkelig bestråling inden for dette smalle underbånd af UVB-området er et krav for fotosyntesen af ​​vitamin D3 i huden. Selvom stråling under bølgelængder på 310 nm fremmer fotosyntesen af ​​vitamin D3, ødelægger stråling over 310 nm vitamin D3, der allerede er syntetiseret i hudvæv eller opnået ernæringsmæssigt.

Nogle arter kan regulere eksponeringen for sollys for at beskytte sig mod de skadelige virkninger af UVB. Årstid, tidspunkt på dagen og omgivelserne og kropstemperaturen har indflydelse på eksponeringen for solen og UVB. Mange arter har også fysiske tilpasninger til at beskytte sig selv mod UVB-skader på vitale organer som mørkt pigmenterede UVB-absorberende lag i huden. UVB-stråler bidrager også til et godt fungerende immunsystem og kan stimulere psykologisk sundhed gennem produktionen af ​​beta-endorfiner.

Pssst. du ser stjernerne på de pære som er på billederne oven over, find dem på webshoppen.

Også som lysstofrør:

Find alle vores terrarie lys & opvarmning HER.

Relaterede produkter

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?