hvilken hund skal jeg have? - Hviilken hund skal jeg vælge? - Bliv klogere i vores blogindlæg.

hvilken hund skal jeg have?

27-07-2022

Der allerførste skridt i valget om hvilken hund du skal have, er at sætte dig grundigt ind i din hverdag, hvad du har mulighed for at tilbyde din kommende hvalp eller voksne hund og efterfølgende igen, grundigt overvejet hele jeres liv og de muligheder der er for hvilken hunderace i bør kigge hen mod. Nogle af tingende kan fx. hvorfor hunden skal blive en del af familien?, skal den fx.

  • Holde dig/jer med selskab?
  • Passe på familien?
  • Være en legekammerat til børnene?
  • Være din træningskammerat?

Så skal du tænke lidt over hvad du kan tilbyde din hund i form af din bolig og dens omgivelser, bør du i lejlighed?, bor du i hus?. Er der tilhørende have hunden kan komme ud i som supplement til gåturene?. En hund skal gerne ud flere gange om dagen på en gåtur og gerne i haven også, samtidig skal den aktiveres og have stillet dens behov. Du bør også gennemtænke hvor lang tid du har mulighed for at gå med hunden dagligt, da nogle hunderacer har behov for længere gåture end andre. 

Du bør også tænke over, at når du skal på arbejde, hvor længe skal din kommende hus være alene hjemme i løbet af dagen, og ved længere tid har du en der kan lufte hunden midt på dagen?, vi anbefaler ikke længere end 8 timer ved en voksen hund og mindre tid ved hvalpe og ældre hunde, i forhold til blandt andet hvor længe de kan holde sig.

Så bør du tænke lidt over hvor meget erfaring har du?, har du haft hund før, eller er dette din helt første hund uden nogle former for erfaring?, da nogle hunderacer generelt kan være nemmere end andre som førstegangs hundeejer.

Ved en især langhårede hund, skal du huske på at pelsen kan kræve daglig pleje, i først af at børste, bruge kam, klippe og evt. trimme med mindre du får hunden klippet af en hundefrisør som ville være en ekstra udgift.

Kort og godt bør du især være opmærksom på følgende hos en evt. kommende hunderace:

  • Racens størrelse
  • Racens temperament
  • Racens pelspleje
  • Racens aktivitetsniveau

Et godt sted at starte kan være at kigge DKK´s hundeleksikon igennem, for hvad de forskellige hunderacer kræver.

Når du endeligt skal tage valget af hunderace, køn mm. anbefaler vi altid at du søger rådgivning hos fx. en hundeopdrætterm hundeadfærdsekspert eller andre med stor erfaring.

Hvor meget tid har du?

Du bør tænke nøje over hvad du har tid til i dagligdagen til at bruge på din hund, det er ikke kun gåturene der tager noget af din tid vær eneste dag, din hund er et flokdyr og har også brug for general opmærksomhed, leg, sjov og at være sammen med familien på den ene eller anden måde, i hundens øjne er i dens flok og en flok er sammen, der skal også evt. være tid til noget hundetræning & en hvalp kræver ekstra meget opmærksomhed og gåture. Er hunden langhåret skal du regne med ca. at skulle pleje pelsen 3 gange om ugen. De forskellige hunderacer har meget forskellige krav som bør huskes på når du vælger en hvalp eller hund.

Hvalp eller voksen hund?

Det kan være en fordel eller ulempe at vælge en voksen hund i stedet for en hvalp og omvendt.

Hvalpe har generelt behov for mere opmærksomhed, ud at tisse oftere og kræver generelt en del træning og andet, så den kan lære alt det den skal & opleve hele den store verden sammen med dig, hvalpen skal renlighedstrænes det kan tage uger eller måneder, og så skal du lære hunden at være alene hjemme, ved at vælge en hvalp er der dog også mange fordele, da du selv er med til fra næsten starten af dens liv at præge hvordan den er, hvor i mod hvis du køber en voksen hund, så ved du ikke altid helt hvordan den er opdraget, om den er socialiseret ordenligt og mange andre ting, der kan være svære at ændre nu ældre hunden er.

Passer en hund til din hverdag?

Først og fremmest skal du tænke ind i, du har ikke tid til efter 8 timers arbejde at lige tage et pr. timer ud og få en fyraftens øl, hvis ikke nogle har været forbi og gået en tur med din hund, du er nød til at tage direkte hjem og få hygget og gået med din hund, der er utrolig mange ting der skal tænkes over, og bør være styr på inden du anskaffer dig en hund, da du har ansvaret for din hund trives og har det godt. Du skal også huske på at hele dit liv lige bliver vendt lidt om, da hunden lige skal tænkes ind i dagligdagen lige fra morgenturen, til legetiden, til aftenturen mm. En hund er et vanedyr, så nu mere ens madtiden, gåturen mm. falder nu gladere er din hund ofte.

Hvilken hunderace skal jeg vælge?

At finde den helt rigtige hunderace til dig, kan være en længere process hvor mange ting skal tænkes igennem, det vigtigste er jo at du får en hund der passer ind i familiens dagligdag og hundens behov bliver opfyldt, tænk det heller en gang for meget igennem, end at købe en hund for hurtigt og finde ud af en hund ikke passer ind i jeres liv eller at i har valgt en hund, hvor i ikke har den tid til hunden som den kræver i enten pleje, motion eller andet. Det kan også være svært fx. at vide hvordan en blandingshund udvikler sig mod en racehund.

Vi har her under forsøgt at dele lidt hundetyper ind:

Selskabshunden (Fx. zhih tzu, coton de tulear, papillon, chihuahua mm).

De fleste små hunderacer i denne her gruppe af hunde, er oprindeligt opdrættet som selskabshunde og foretrækker derfor at være i selskab med dig i tæt samvær og leg, i stedet for svære træningsopgaver.

Familiehunden (Fx. golden retrievere, labrador mm).

Hunde der ofte stammer fra jagthunde og ofte er rolige, lærenemme og dejlig imødekommende med en logrende hale, de ville elske at bruge næsen og blive aktiveret fysisk og mentalt men er også gode familliehunde selv med børn.

Vagthunden (Fx. boxere, rottweilere, mm).

En vagthund ville fra naturens side være en der passer på familien (flokken), de ville lige som hyrdehunden normalt elske at arbejde & passe på flokken.

Terriere (Fx. border terrier og de andre terriere).

Terriere blev egentlig brugt til at jagte mindre dyr. Terriere er ofte stædige, aktive, iltre og kan let blive ophidsede. De er dog lige så dejlige, kærlige, udadvendte og har ofte en stærk personlighed. Terriere er grundlæggende en meget social, venlig, glad og livlig hund.

Slædehunden (Fx. siberian husky, alaskan malamute, alaskan husky mm).

Slædehunde er hunde som oprindeligt og stadig bruges til at trække hundeslæder i ført seletøj oftes over sne. Nogle af racerne er begyndt at blive udbredt som en ganske almindelig familiehund uden at skulle arbejde, man skal dog være opmærksom på de ofte kræver lidt ekstra i form af de kan være vanskelige at træne, samt de er energiske og kræver ekstra meget motion, de er drevet af deres instinkt.

Hyrdehunden (Fx. belgisk fårehund, border collie, pembroke mm.)

En hyrdehund er som navnet siger et hund der hyrder og hjælper landmanden med at samle flokken af fx. kvær, geder, får mm. De er ofte mere vagtsomme end andre hunde, og er normalt trænet og vokset op med at passe på dyr, dermed også deres menneskelige familie, ville den holde øje med. En hyrdehund kræver meget aktivering både fysisk og mentalt, de er velegnet som makker til løbeturen.

Jagthunde (Fx. engelsk setter, irsk setter, ruhåret hønsehund mm.)

Jagthunde er brugshunde som er avlet til at jage eller bruges sammen med jagt, de kan dog sagtens både bruges til jagt og også være dejlige familiehunde.

Spidshunde(Fx. pomeranian, finsk lapphund, shiba mm.)

Spidshunde er nogle af de ældste hundetyper der findes og kan føres 5000 år tilbage at have været brugt af mennesker. De er glade og energiske og kommer ofte godt ud af det med børn og andre kæledyr, samt knytter de sig ofte godt til deres ejer. De har ofte ikke brug for vildt meget fysisk aktivering.

Mynder (Fx. greyhound, whippet, borzoi mm.)

Mynder er jagthunde som jager ved hjælp af deres gode syn, hvor i mod andre jagthunde ofte bruger næsen mere. De er bygget til at løbe hurtigt og bliver også brugt til væddeløb. Mynder er kendte for at være milde og venlige og har selv om de kan bruges til væddeløb ikke direkte behov for motions krævende gåture, men blot friske daglige gåture.

Hvilken køn skal jeg vælge?

Jeg ville personligt mener det er smag og behag der er fordele og ulemper ved begge dele og det kommer også an på dit behov. Tæver ville komme i løbetid ca. 2 gange om året, her ville jeg anbefale, hvis ikke hunden skal bruges til avl at overveje at sterilisere tæven, da du også undgår chancen for flere sygdomme og at du skal holde øje med tæven under løbetiden, så der ikke pluselig stå en hanhund i haven og hvalpene er undervejs. En hanhun kan finde på at makere sig op af mennesker eller genstande, de kan ved lejlighed kræve forhudsrens. Alt i alt er valget efter hvad du selv er til, nogle sværger til tæver og andre til hanhunde.

Bør jeg vælge en racehund eller blandingshund?

Ved en racehund ved du ofte hvordan dens størrelse, dens temperament, dens pelspleje og dens aktivitetsniveau som oftes ville være udfra race standarden, dette ved du intet omkring ved en blandingshund, måske ved du hvad race forældrene er, måske er der 8 forskellige hunderacer blandet ind i igenenm familien, hvordan ved du så hvordan hvalpen generelt udvikler sig udfra størrelse, temperament, pelspleje og akvititetsniveau?, det kan være utrolig svært især hvis du ikke ser forældrene, under et besøg.

Bemærk dog at en blandningshund ikke er betydende med en dårlig hund, nogle gange er blandnings hunde faktisk mere sunde og raske end racehunde, da sygdomme som er kendte for enkelte racer kan være væk eller minimeres da denne kan være spredt mere ud og ikke dominere, da hunden er spredt over 2 eller flere hunderacer.

Vi har personligt haft både racehund og blandingshunde og de har alle været lige dejlige og med hver deres fordele og ulemper. Vores Shih tzu havde overbid og nærmest fået kastet tænderne ind i munden, hun har det ganske fint og væres labrador blanding (vores første hund, som er blandet med labrador og boxer) og hendes datter, som er en blanding af moren og en labrador, er lige så dejlige og skønne som vores shih tzu på hver deres måde.

Hvilken hund passer til dig?

Jeg håber virkelig du ved overstående er blevet bare lidt klogere på hvilken hund der passer dig og hvad du skal gå efter når du kigger efter en kommende hund, i form af alle de forskellige ting du bør tænke over. Der er utrolig mange ting at holde styr på og undersøge, men tro mig det er det hele værd at finde den hunderace der passer lige ind i hjertet af jeres familie. Husk på i skulle gerne leve samen i rigtig mange dejlige år.

Hvad skal jeg bruge til min kommende hund?

Du skal bruge et hundefoder, som er egnet til hvor din hund er i livet fx. hvalpefoder, voksen hundefoder mm. Samtidig skal du bruge et hundetegn, et halsbånd, en hundesnor og evt. en hundesele som vi anbefaler at bruge på ture. Hundeslåle til mad & vand, hundelegetøj, evt. redskaber til pelspleje, hundegodbidder til træning og hygge, overvej en tandbørste til at minere plak og tandsten og minimere chancen for at skulle have en tandrensning på din hund til ca. 3000kr. Du bør kigge afhængigt af sæson på hundebeklædning, loppe- & flåtmidler, belysning og sidst men ikke mindst en hundekurv.

Du kan finde alt indenfor hundeudstyr hos Dyreverdenen.

hvilken hund skal jeg vælge test

Der findes mange forskellige sider, hvor du kan udfylde en test og blive klogere på hvilken hunderace der passer til dig, det er også ganske fint, men lad ikke disse test 100% påvirke hvad hunderace i vælger, men læs stadig alt igennem og evt. alle de hunderacer i syntes virker som noget for jer, inden i blot tager valget udfra en "hvilken hund skal jeg vælge test", da valget skal være velovervejet og ikke blot ud fra en algorytme, men ud fra jeres og hundens behov som helhed.

De mest populære hunderacer i Danmark

Ca. 880.000 familier i Danmark har kæledyr i følge Danmarks statitisk opgørelse af familiernes kæledyrshold. Ca. 449.000 af disse familer har hunde. Det er da denne statik blev lavet i år 2000, svimlende 20% af de danske familier.

Talene er fordelt her under på de forskellige størrelser af hunde familierne havde dengang i år 2000.

  • Små hunde: 154.000
  • Mellem hunde: 136.000
  • Store hunde: 191.000

Hvert år opgøre Dansk hunderegister hvor mange af hver hunderace der bliver registeret i Danmark i år 2021 blev der registreret 79.112 hunde, det er 17,7% flere end året før.

Så tænker du nok, men hvilke hunderacer er de mest populære i Danmark? i 2021 var talene sådan her:

  1. Labrador
  2. Bichon Havanais
  3. Golden Retriever
  4. Fransk Bulldog
  5. Shih Tzu
  6. Coton de Tulear
  7. Malteser
  8. Dansk/Svensk Gårdhund
  9. Blandingsrace
  10. Cocker spaniel
  11. Cavalier King Charles
  12. Staffordshire Bull Terrier
  13. Labrador retriever blanding
  14. Schæferhund stockhåret
  15. Jack russell terrier
  16. Engelsk springer spaniel
  17. Old english bulldog
  18. Border collie
  19. Rottweiler
  20. Pudelblanding

Der blev fx. registreret 9041 labrador retrievere i 2021, 3834 nye Bichon Havanais & 705 pudelblandings hunde

Sidder du stadig med et spørgsmål?

 Herunder har vi samlet en række ofte-stillede-spørgsmål, som kan give dig svar, på ting omkring hvilken hund skal jeg vælge som vi oftes får.

Hvilken hund skal jeg vælge?

Kort sagt, det ved kun du. Hvilken hund du skal vælge afhænger af så mange forskellige faktore, at du er nød til at sætte dig nøje ind i, hvad de forsekllige hunderacer kræver & hvad din hverdag kan tilbyde med den tid du har.

Hvor meget tid kræver en hund?

Der kommer meget an på hvad hunderacer du har, samt det er forskelligt fra hund til hund, men du skal ligge flere gåture ind dagligt, evt. pelspleje & generelt træning, samvær og hygge med din hund.

Skal jeg vælge en hvalp eller en voksen hund?

Om du skal vælge en hvalp eller en voksen hund, som din kommende hund er kun dig som kan svare på dette, vi tilbyder en god viden omkring fordele og ulemper i vores blogindlæg.

Hvilken hunderace skal jeg vælge?

Du skal vælge en hunderace som passer til dig og evt. din families dagligdag og tid. Der findes så mange forskellige hunderace med meget forskellige behov, at det er vigtigt du læser omkring vær eneste hunderace du/i finder atraktiv og undersøger deres behov og generale temperament mm.

Bør jeg vælge en racehund eller et gadekryds?

Der er fordele og ulemper ved både racehunde og gadekryds/blandningshunde. Begge typer kan være de mest dejlige og perfekte væsner til dit eller jeres behov, set dig derfor nøje ind i jeres krav til en hund og hvad i kan tilbyde denne i dagligdagen.

Hvor mange har hund i Danmark?

I år 2000 da sidste optælling blev lavet, fandt Danmarks Statestisk ud af der var ca. 481.000 hunde i Danmark, dette tal ville vi vove at påstå kun er steget siden denne optælling.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?