For flere krybdyr er det essentielt, at de befinder sig i et miljø, der er både varmt, lyst og fugtigt. Det er ikke vores naturlige miljø i Danmark, og derfor er det vigtigt, at du installerer både lys og varme i dit terrarie. Langt de fleste terrarier bør have både varmepærer, varmemåtter samt LED lys. Du kan læse mere om de forskellige former for lys i nedenstående. Vi håber, at du får svar på ”Hvilke pærer skal jeg bruge i mit terrarie?”.
Anvend LED lys til belysning
Du bør anvende LED lys i dit terrarie, da det er en fantastisk måde at lyse dit terrarie op på uden at varme. LED lys producerer nemlig hele 95% lys og kun 5% varme. På den måde kan du bedre styre varmen i terrariet med en lampe, der er specialdesignet til det formål. Derudover bruger LED lys op til 90% mindre energi sammenlignet med en traditionel glødepære. Det betyder for dig, at du får en langt mindre elregning. Derudover medfører det også, at du får en længere levetid på dit terrarielys. Derfor bør du overveje LED lys, når du tænker på, hvilke pærer du skal bruge i dit terrarie.
Husk også UV lys
Du bør også anvende UV lys i dit terrarie. I forhold til krybdyr, vil det være relevant for dig at indkøbe henholdsvis UVA og UVB lys. Særligt UVB er vigtigt for dine krybdyr, da lyset medfører, at krybdyrene kan få tilført D-vitaminer og absorbere calcium. Som udgangspunkt lever krybdyr i en 12/12-cyklus. Du bør derfor sørge for, at der er synligt lys i terrariet 12 timer dagligt.
Sørg for den rette temperatur med varmelamper
Som tidligere nævnt bør du have varmelamper i dit terrarie. Varmelamper fungerer egentlig modsat LED lys. Varmelamperne producerer nemlig kun lidt lys, men til gengæld rigtig meget varme. Præcis hvor meget varme, lamperne genererer, vil afhænge af, hvor mange watts de indeholder. Det er dog ikke varmelampen i sig selv, der afgiver varmen. Det er derimod pæren i lampen. Derfor er det også nødvendigt for dig at finde den helt rette pære, som afgiver den rette mængde varme og lys, når du undersøger hvilke pærer du skal bruge i dit terrarie.
Anvend din varmepære korrekt
Når du anvender en varmepære, er det fordi, at du gerne vil skabe en koncentration af varme i dit terrarie. Derfor bør du også placere varmepæren i den ene ende af dit terrarium. På den måde giver du krybdyret mulighed for selv at opsøge varmen – og forlade den igen. Krybdyr opsøger varme, da de er koldblodede og derfor ikke selv kan generere noget kropsvarme. Derfor bør varmepærer også være noget af det første, du tænker på, når du stiller dig selv spørgsmålet ”Hvilke pærer skal jeg bruge i mit terrarie?”.
Husk termostat
Når du har fundet af, hvilke pærer du skal bruge i dit terrarie, bør du også finde en termostat. En termostat er et temperaturregulerende redskab, der hjælper dig med at opretholde den rette temperatur i dit terrarie. Med andre ord hjælper termostaten dig med at undgå en overophedning. Den hjælper dig også med at sikre, at terrariet ikke bliver for koldt til dine krybdyr.
Hvilken termostat bør jeg vælge?
Overordnet findes der tre forskellige varianter af termostater. Den ene er on/off-varianten. Denne slags termostat vil tænde, indtil den ønskede temperatur er opnået. Herefter slukker termostaten igen. Hvis temperaturen falder en grad, vil termostaten så tænde igen. Der findes også en dimming-variant. Det er en form for lysdæmper, der konstant justerer sig selv, så der kan være en konstant temperatur i terrariet. Derudover er der også pulse-varianten. Det er en termostat, der tænder og slukker kontinuerligt. Det gør den ved at sende små ”pulse”-signaler afsted. På den måde holder pulse-termostaten en konstant temperatur.