Hvilke krybdyr skal jeg vælge?

Hvilke krybdyr skal jeg vælge?

10-09-2021

Krybdyr kaldes også reptiler og der findes mere end 6000 forskellige arter. Det er dyr, der ikke kan domesticeres og langt fra alle arter egner sig til at leve i fangenskab. Krybdyr vil ikke blive kæledyr og til trods for at de lever i fangenskab, vil mange af dem ikke kunne lide at blive håndteret. Krybdyr er pryddyr og prægtige at studere. Det skal man være bevidst om, uanset hvilke krybdyr man vil vælge.

Krybdyr opdeles i fire kategorier (ordner); Crocodilla som er krokodiller og alligatorer, Rhynchocephalia som er tuataraer, Squamata som er øgler, slanger og ormeøgler, samt Chelonia der er betegnelsen for skildpadder.

Særligt for krybdyr er gerne deres fællestræk med en skællet eller hård hud og det faktum, at de er vekselvarme. Det er skællene, der er med til at forhindre, at de udtørrer, når de udsættes for varme. De vekselvarme dyr stiller store krav til de omgivelser, de begiver sig under og i et eventuelt terrarie. Krybdyr er afhængige af, at temperaturen i deres omgivelser er den rette og deres exotherme varmeorganer betyder at deres temperatur er den samme som deres miljø.

Der findes krybdyr, der er udelukkende kødædende, insektædende eller udelukkende planteædende, samt variationer derimellem.

Når du overvejer hvilke krybdyr du skal vælge til dit terrarie, bør du som førstegangsterrarieejer være opmærksom på, hvor meget der kræves af de forskellige dyr i forhold til pasning. Herunder kommer en kort beskrivelse af de mest almindelige krybdyr.

Agamer

Som førstegangsejer af et terrarie er en agame et godt krybdyr at vælge. Særligt skægagamer er nemme at holde. Størrelsen af terrariet kommer helt an på dyrets størrelse og kan eventuelt udvides i takt med at dyret vokser. Der er mange muligheder for pynt af et terrarie til skægagamer, der mere eller mindre kun kræver en hule og et varmespot, eventuelt med lidt sten og grene, den kan bevæge sig på samt en simpel sandbund. Til trods for at reptiler ikke kan domesticeres og gøres tamme, vil skægagamer have forholdsvis nemt ved at blive tilpasset til daglig håndtering og de manglende store tænder, gør dem også håndterbare for mindre erfarne. De er nemme at fodre med både grønt og mindre insekter, der eventuelt tildeles i terrariet eller fodres med en pincet. Det er sjove dyr, der er spændende at observere. Andre agamer, som eksempelvis den grønne vandagame kræver lidt mere erfaring at håndtere og stiller større krav til terrariets klima og indhold, samt fodring.

Amphibier

Amphibier kaldes også frøer og er blevet mere og mere populære at have derhjemme i et terrarie. Der findes mange arter af frøer i forskellige størrelser og farver og nogle er mere giftige end andre. Frøer stiller generelt større krav til indholdet i terrariet og dets klima. Der er behov for et fugtigt vandområde som en sø, da de det meste af tiden har brug for at opholde sig i vand. Der stilles krav til fugtighedssystemer, da der konstant kræves en høj luftfugtighed, for at huden ikke tørrer ud. Ligesom der kræves varmelamper og UVB bestråling i terrariet. Frøer kan i nogle tilfælde være svære at passe og kræver kendskab, hvis man vælger dem.

Gekkoer

Leopardgekkoer er den mest almindelige gekko at have i et terrarie. Den er forholdsvis nemt at passe og kan lære at håndtere berøring og løft. Der er behov for et mellemstørrelse terrarie, der er veludstyret med grene og bevoksning samt en sandbund. De spiser glædeligt levende insekter som melorme, fårekyllinger og kakerlakker. Der er behov for dekoration i form af sten, som opvarmes med varmelampe, ligesom at gekkoer generelt har brug for UVB belysning for at opretholde den optimale sundhed. De er et godt bud, når du overvejer hvilke krybdyr du skal vælge.

Slanger

Slanger er som udgangspunkt ikke håndterbare uden grundigt kendskab til reptiler. Det er et dyr, der er blevet mere og mere populært, men som kræver grundigt kendskab til arten. En slange kan være nem at holde i forhold til et terrarie i passende størrelse og at der ikke kræves så ofte rengøring eller fodring. De har behov for skjulesteder og opretholdelse af den rette temperatur i terrariet eventuelt også en højere luftfugtighed end uden for terrariet. Slanger lever af mus og rotter, i hvert fald de slanger, der findes i de private terrarier. Ikke alle slanger er lige nemme at holde og generelt set er de små slanger mere livlige og mindre håndterbare end de store og kvældende slanger. Python slanger og snoge er de mest populære valg til et nemt slangeterrarie i hjemmet.

Vandrende pinde

Vandrende pinde findes i flere og flere hjem. Der findes flere forskellige arter, der er forskellig i størrelse og farver, men har nogenlunde de samme behov for pasning. De har behov for et fugtigt terrarie med en stabil og jævn, varm temperatur. De kan ikke nemt håndteres, men er sjove at studere. I terrariet skal der gerne være adgang til kviste og blade som de kan bevæge sig på, ligesom der skal tildeles friske blade og frugt og grønt som er de vandrende pindes primære fødekilder. En vandrende pind er et godt krybdyr at vælge.

Skildpadder

Skildpadder findes i mange danske hjem og de europæiske landskildpadder kan både holdes inde og udendørs. Der stilles store krav til hyppig fodring og mange skildpadder bliver store. Afhængigt af om det er landskildpadder eller skildpadder, der har behov for vand, stilles der forskellige krav til luftfugtighed i omgivelserne og eventuelle vandhuller. De mindste skildpadder bliver 8-10 cm som udvoksede, som eksempelvis moskusskildpadder, mens andre gerne vokser sig til 30 cm eller mere. De kan spise tørfoder, men har bedst af frugt og grønt, der er tilgængeligt friskt det meste af dagen. Derudover er der behov for en hule, hvor skildpadden kan trække sig tilbage og varmezoner der er mellem 25 og 50 grader. Inden du vælger at erhverve dig en skildpadde til hjemmet, skal du være opmærksom på, at de bliver op til 80 år eller mere. Det er generelt dyr, som er nemme at håndtere og tilpasser sig godt til menneskers tilstedeværelse, til trods for at de ikke kan domesticeres.

Bliv klogere på alt tilbehøret til terrariet lige HER

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?