Hvad er katteurt?, bliv klogere hos Dyreverdenen

Hvad er katteurt?

02-05-2022

Dette her blog indlæg fortæller dig alt, hvad du behøver at vide om katteurt.

Catnip er en flerårig urteplante fra myntefamilien "labiatae". Den blev oprindeligt dyrket i Middelhavet, men er nu hjemmehørende i Nordamerika og Canada. Der findes også andre former for katteurt, som Baldrian, matatabi mm.

Hvordan virker katteurt?

Den aktive ingrediens i katteurt, der får katte til at reagere på det, kaldes Nepetalactone (ne-peta-lacton). Katten tager kemikaliet ind gennem det vomeronasale (vo-mero-nasale) organ (VNO): Det er et kemoreceptororgan, der er fuldstændig adskilt fra næsehulen det meste af tiden, og er indesluttet i en separat knogle- eller bruskkapsel, som åbner i bunden af ​​næsehulen. Det er en rørformet halvmåneform og opdelt i to par, adskilt af næseskillevæggen. Det er den første forarbejdningsfase af det ekstra lugtesystem.

VNO har to separate typer af neuronale receptorer, V1R og V2R, som er ret forskellige fra hinanden og fra den store familie af receptorer i det primære lugtesystem. Beviser viser, at VNO reagerer på ikke-flygtige signaler, som stimulerer receptorneuronerne. Dets tilstedeværelse hos katte er blevet undersøgt bredt, og betydningen af ​​VNO for rollen som reproduktion og sociale netværk er blevet vist i mange undersøgelser.

Hvilken effekt vil det have på min kat?

Responsen på katteurt afhænger af den enkelte kat, og hvordan den reagerer på VNO-stimulering. Nogle katte er meget afslappede efter eksponering for katteurt. De starter med at gnide deres ansigt over området, hvor katteurten fordeles for at give deres VNO en chance for at behandle katteurtens duft. De kan rulle på ryggen, mens de slikker og gnider på katteurten.

Andre katte kan have en mere dramatisk reaktion på katteurt. Efter eksponering kan de begynde at rulle og gnide, men så blive meget aktive, idet de løber og hopper rundt. Nogle katte vil ganske enkelt antage et glasagtigt "rod ikke med mig"-udtryk. En lille procentdel af katte reagerer slet ikke på katteurt.

Killinger under tre måneder og seniorkatte har en tendens til ikke at have nogen form for reaktion på katteurt. I gennemsnit vil 10% af kattepopulationen slet ikke reagere på katteurt uanset deres alder. Det hele afhænger af genetik og udviklingen af ​​deres lugtesystem.

Hvor længe varer katteurt hos katte?

I gennemsnit varer affekterne mellem 5 og 15 minutter.

Kan katteurt skade min kat?

Katteurt er en naturlig plante, der ikke er giftig. Store mængder kan nogle gange forårsage opkastning eller diarré, så hold et vågent øje med din kat og hvordan den bruger katteurten eller legetøjet med katteurt, hvis de har en pose katteurt. Det er meget sjældent, at katte bliver syge efter at have været udsat for normale mængder af katteurt, men skulle der opstå bivirkninger, skal du blot fjerne katteurtproduktet fra katten, indtil den er faldet til ro.

Er katteurt skadeligt for mennesker?

Nej, faktisk bruges den i sin rå form til at lave en afslappende urtete, lidt ligesom kamillete. Oralt bruges katteurt oftest til at hjælpe mod angst, søvnløshed og nervøsitet. Det aktive kemikalie - kendt som nepetalactone - frembringer en beroligende effekt hos mennesker. På grund af denne evne til at fremme afslapning kan katteurt også bruges til at hjælpe med at mindske migrænehovedpine. Fordi kemikalier i det kan have krampeløsende (muskelafslappende) virkninger, er katteurt også blevet taget for at lindre maveproblemer såsom kolik, kramper, gas og fordøjelsesbesvær. Selvom isolerede undersøgelser af dyr og talrige case-rapporter fra mennesker synes at bekræfte disse virkninger, er der ikke udført kliniske undersøgelser af mennesker for at bevise eller afkræfte nogen medicinske egenskaber ved katteurt.

På huden kan katteurt reducere hævelse forbundet med gigt, hæmorider og bløddelsskader, såsom blå mærker, når det bruges som et lokalt omslag. Et omslag er normalt en blød klud, der er blevet gennemblødt i en medicin, muligvis opvarmet og påført et smertende eller skadet område af hudoverfladen. Nylige laboratorieundersøgelser har vist, at katteurt kan indeholde antibakterielle og antivirale stoffer, men virkningerne af disse komponenter kræver yderligere undersøgelse for at blive bevist.

Du kan købe sjovt kattelegetøj med catnip og uden her hos Dyreverdenen.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?