Hvad er en cavia? også kaldet et tamt marsvin her hjemme i Danmark.

Hvad er en cavia?

28-12-2022

Caviaer er små, søde og sjove dyr, der er blevet populære som kæledyr. De er lette at passe og har en venlig natur, som gør dem til det perfekte kæledyr for børn og voksne. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad en cavia er, og hvorfor de er så populære som kæledyr.

Caviaer er en slægt af gnavere, der kommer fra Sydamerika, i underfamilien Carviinae. De er meget små, og deres vægt varierer fra et par hundrede gram til et par kilo. De har et kort, pelset pels og store, runde ører. Deres farver kan variere fra hvid til sort, og de har ofte en mønstret pels. Caviaer er meget sociale dyr, og de kan godt lide at lege og interagere med deres ejere. De er også meget kærlige og kærlige, og de elsker at blive kælet og kærtegnet. Cavia er dog det videnskabelige navn for marsvin.

Hvad er en cavia?

En cavia er et lille pattedyr, der tilhører familien Caviidae. Caviaer har en rund krop, korte ben og et kort hale. De har en lang, pelset hale, der er kendetegnet ved en bred base og en spids ende. Deres farve varierer fra sort til hvid og alle nuancer derimellem. Caviaer er meget sociale og kærlige dyr, der elsker at lege og kæle.

Hvor stammer caviaer fra?

Caviaer stammer fra Sydamerika, hvor de har levet i tusinder af år. De er naturlige beboere af skove, åbne marker og andre naturlige miljøer. Caviaer har været kæledyr siden det 16. århundrede, og deres popularitet som kæledyr har kun vokset siden da. Uden for Sydamerika kender vi dem som tamme marsvin og holder dem som kæledyr.

Hvordan passer man bedst på en cavia?

For at holde en cavia sund og glad er det vigtigt at give den den rette pleje. Det første skridt er at sørge for, at den har et sikkert og komfortabelt miljø. Caviaer har brug for et stort, rent bur, der er udstyret med et sted at sove, et sted at skjule sig og et sted at lege. Det er også vigtigt at give caviaen et godt foder, der er rigt på næringsstoffer og vitaminer. Det er også en god ide at give caviaen regelmæssig motion og lege med den, så den får lov til at udforske og udfordre sig selv. Det er også vigtigt at huske at rense caviaens bur regelmæssigt og holde det rent og hygiejnisk, husk samtidig de ikke bør gå alene men gerne flere sammen af samme køn.

Hvad skal en cavia have at spise?

En cavia har brug for et komplet og afbalanceret kost, der indeholder massere bladgrønt, frisk hø og knap så meget frugt og andet "slik" Det er utrolig vigtigt at de har adgang til ubegrænset hø i fornuftig støvfri kvalitet, samtidig bør de have massere bladgrønt som består primært af friske blade og stængler både fra planter og træer, bladgrønt giver også ekstra fibre og c-vitamin til marsvinet/caviaren, en lille håndfuld pr. marsvin dagligt er rigeligt.

Ubegrænset i fornuftig kvalitet som er støvfrit.

Bladgrønt

Bladgrønt kan fx. være alle typer af blandt andet mælkebøtte, vejbred, kløver, skvalderkål, kinakål, spidskål, blomkålsblade, ærtebælge, gulerodstoppe, basilikum, bredbladet persille, citronmelisse, bronzefennikel, rucola, spinat og bladselleri, hønsetarm og brændenælde. Husk at de nævnte planter skal være friskplukkede, og hvis marsvinene levner, skal resterne fjernes. Det kan også være hvidkål, rødkål, broccoli, grønkål. De skal have et godt fordøjeligt fuldfoder med massere råfibre.

Tørfoder

Et godt marsvinefoder er godt til at sikre de får det de skal have, se dog tørfoderet som et tilskud til høen og dens bladgrønt, en tommelfingerregel er at give ca. 2 spiseskeer tørfoder pr. marsvin dagligt, gerne med højt indhold af C-vitamin.

Frugt & grøntsager

Sunde snacks til marsvin kan blandt andet være agurk, rødbeder, gulerødder og peberfrugt, som kan gives i mindre mængder som snacks. Frugt bør kun gives i meget små mængder og ikke særlig ofte, da frugt indeholder meget frugtsikker.

C-vitamin

Da marsvin ikke selv kan producere C-vitamin er det vigtigt at give dette igennem tørfoderet og især igennem dens bladgrønt, vær rigtig meget opmærksom på de får rigeligt C-vitamin.

Vand

Som altid skal de have adgang til ubegrænset frisk vand.

Forslag til marsvinefoder hos Dyreverdenen

Hos Dyreverdenen kan man købe Cavia Complete, som er et kornfrit ekstruderet fuldfoder til marsvin, Cavia Complete indeholder stivelse, råfibre, mineraler og vitaminer. Det er et fuldfoder som er sammensat af stykker og pellets, som er letfordøjeligt og som er lavet af ingredienser af høj kvalitet. Vi har også burgess, Bunny Nature, Science Selective, Hobby First og mange andre gode ekstruderede og let fordøjelige fodere med et godt indhold af råfibre din din cavia / pet.

Hos Dyreverdenen kan man også købe Cavia Pellet, som er et kornfrit fuldfoder til marsvin, Cavia Pellet indeholder stivelse, råfibre, mineraler og vitaminer. Det er et fuldfoder som er sammensat af pellets, som er letfordøjeligt og som er lavet af ingredienser af høj kvalitet.

Hos Dyreverdenen kan man også finde anmeldelser af de forskellige produkter, så man kan få et indblik i hvad andre kunder synes om produkterne og deres priser. Det er også vigtigt at huske at man skal gøre sit forarbejde inden man køber et produkt, så man er sikker på at det er det rigtige produkt til ens hobby-marsvin.

F.A.Q.

Hvilke typer af foder er bedst for marsvin?

Det bedste foder til marsvin er et kornfrit ekstruderet fuldfoder, som indeholder stivelse, råfibre, mineraler og vitaminer. Det er vigtigt at vælge et foder af høj kvalitet, som er letfordøjeligt og som indeholder et godt indhold af råfibre.

Hvor meget tørfoder skal marsvin få?

En tommelfingerregel er at give ca. 2 spiseskeer tørfoder pr. marsvin dagligt, gerne med højt indhold af C-vitamin.

Hvilke grøntsager og frugter er gode snacks til marsvin?

Sunde snacks til marsvin kan blandt andet være agurk, rødbeder, gulerødder og peberfrugt, som kan gives i mindre mængder som snacks. Frugt bør kun gives i meget små mængder og ikke særlig ofte, da frugt

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?