Hjælp! Min kat har dårlig ånde!

Hjælp! Min kat har dårlig ånde!

04-09-2021

Det er en selvfølge at dyr ikke har god ånde, og vores kæledyr kan selvfølgelig ikke have samme orale hygiejne som os, som forebygger den dårlige ånde. Der er dog forskel på en mere almen dårlig dyreånde, og så på den afskyelige ånde, som din kat kan få.

Der kan være mange årsager, og det er bedst at få undersøgt hvad der kan være årsagen bag det, så du igen kan putte med din pelsede, bedste ven.

Det er muligt at du har et større problem på hænderne end blot den forfærdelig ånde, og det er vigtigt at reagere på det, da det ikke er normalt. Så i alle tilfælde er det anbefalet at tage fat i din dyrlæge, hvis du oplever unormal dårlig ånde hos din kat. Vi ser herunder nærmere på de mest normale årsager til dårlig ånde og hvad du kan gøre for at forebygge det.

Hvad kan være årsagen bag din kats dårlig ånde?

Omkring 75% af alle katte over 3 lider af sygdomme i munden, og exceptionelt dårlig ånde er en af de første tegn som ejere har muligheden for at opdage.

Sygdomme i munden

Ildelugtende bakterier i din kats mund kan højst sandsynligt være skylden bag din kats dårlig ånde.

Spyt og bakterier danner plak der kan hobe sig op og blive til tandsten, hvis ikke det bliver fjernet; det kan føre til en seriøs infektion i tænderne. Dette kan ses hvis din kat har en større mængde brunlig tandsten, hvis den savler, har problemer med at spise, og hævede gummer.

Hvis din kat lider af nogle af disse symptomer, anbefales det at du kontakter dyrlægen.

Diæten kan også være et problem

Denne årsag er muligvis mere åbenlys for os, da det er en du kan genkende fra mennesker.

Kattes diæter består ofte af tørkost eller vådfoder, hvor der er større mængder fisk og lever i; det kan derfor ikke undgås at din kats ånde jo selvfølgelig lugter.

Hvis dette er årsagen, er løsningen selvfølgelig meget nem, da det blot kræver at du ændrer din kats kost og finder mindre ildelugtende foder. Der er dog også en chance for at din kat opsporer ting, den ikke skal tygge i, som eksempelvis elastikker eller lignende, hvilket kan efterlade partikler imellem tænderne, der spreder den dårlige lugt.

Tandkødsbetændelse kan også ramme katte

Tandkødsbetændelse er desværre også en trussel for dine kæledyr, og derfor er det vigtigt at holde øje med deres orale hygiejne, så godt som du nu kan. Katte især har tilbøjelighed til at lide af tandkødsbetændelse, og der er mange grunde bag; oftest skyldes det sygdomme i munden, men synderen kan også være bakterier, virusser, eller allergier.

Ikke kun dårlig mundhygiejne?

Vi kan ikke altid give dårlig mundhygiejne skylden for dårlig ånde, og det er derfor vigtigt at du holder øje med din kat. Der er også muligheden for at det kan være stofskiftet der skaber problemer for din kat. Det er ikke ofte, men dårlig ånde kan også være tegn på mere seriøse lidelser, såsom nyresygdomme, især hvis du har en ældre kat.

En ophobning af giftstoffer i blodet kan lede til dårlig ånde, da nyrerne bliver overvældet i sådan en grad, at de ikke kan følge med længere og derfor ikke renser blodet lige så effektivt længere.

Andre årsager til ildelugtende ånde kan også være leversygdomme eller endda diabetes.

Det kan desværre også være tumorer i munden, hvilket oftest ikke bliver opdaget, før det er for sent.

Derfor, hvis du er nervøs, kan det anbefales at du kontakter din dyrlæge omkring det. Hellere at du tager afsted en gang for meget end en gang for lidt; især når det gælder din pelsede følgesvend.

Hvad kan jeg gøre for at forhindre det?

Der er mange måder at forhindre dårlig ånde hos din kat. Det er nemlig et hyppigt tilfælde at kæledyr får ildelugtende ånde; det er ideelt at træne din kat i at få børstet tænder, da plak er en af de største årsager til ildelugtende ånde.

Der er mange mærker der lancerer både fingertandbørster og almene tandbørster; dermed hvis du ikke føler du har nok kontrol over en almen tandbørste, kan du benytte fingertandbørsten, hvor du selv går ind og direkte skrubber kattens tænder. Dette kan du parre med dyrevenlig tandpasta.

Derfor hvis du børster din kats tænder sørger du for at holde plak nede, og dermed undgår inflammation i gummerne. Det er dog vigtigt at huske på at du aldrig må bruge din egen tandpasta på din kat, da den ikke kan tåle ingredienserne.

Du vil også nemt kunne opspore velsmagende fuldfoder, som hjælper din kat med at passe på tænderne, hos din nærmeste dyrehandel. Dette sker oftest da foderet indeholder næringsstoffer der hjælper calcium med at blive fanget i mundvandet, samt at det reducerer dannelsen af plak og tandsten.

Er der andre midler der virker?

Hvis du godt kan lide at forkæle din kat, men samtidigt gerne vil sørge for tandhygiejnen, kan du finde godbidder der hjælper med dette. Der eksisterer godbidder som er rig på vitaminer, men samtidigt også renser både tænderne og de mellemrum mellem tænderne, hvor genstridige bakterier gemmer sig. Dette kan nemt lade sig gøre grundet godbiddernes konsistens samt deres specielle form.

Hvis du er bange for tandsten, kan du også købe godbidder der forebygger tandsten og dårlig ånde. Hvis du sørger for at bruge disse godbidder dagligt, vil det reducere mængden af plak, og derfor også spare dig den tandlægeregning det vil kræve at få fjernet tandstenene med en ultralydsrensning hos dyrlægen.

Mange mærker sørger også for at bruge naturlige ingredienser, og undgår også at bruge kunstige farvestoffer, konserveringsmidler, sukker eller andet der kunne være dårligt for dit kæledyr. Derfor kan du nemlig også uden dårlig samvittighed forkæle din kat dagligt.

Du kan nemt forhindre din kat i at danne plak og tandsten, men hvis uheldet alligevel er ude, og du begynder at bide mærke i din kats ildelugtende ånde, er det bedst at konsultere din tandlæge omkring det i tilfælde af at det netop er tegn på noget dybere.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?