Hjælp min hund har dårlig ånde!

Hjælp min hund har dårlig ånde!

04-09-2021

En hund med dårlig ånde er ikke det allermest charmerende. Der kan være mange årsager til problemet, der mere eller mindre opstår hos hunden på et eller andet tidspunkt i løbet af dens liv. Fodringen kan have betydning for hundens tendens til at dårlig ånde opstår, ligesom at fysiske skader og tandproblemer kan være et problem. Uanset årsagen, er det vigtigt at tage den dårlige ånde seriøst og finde årsagen til problemet, hvilket også er nødvendigt for at kunne mindske den dårlige ånde.

Hvorfor lugter hunden dårligt ud af munden?

En sund og rask hundemund skal have en klar lyserød slimhinde og blanke hvide tænder. Den hyppigste årsag til dårlig ånde, er bakterier der sætter sig på tænderne eller i tandkødet og skaber den ildelugtende tilstand. Årsagen til ophobningen af bakterier kan være forsaget af blandt andet tandsten, fremmedlegemer som eksempelvis små splinter, men også sygdomme i lever og nyre, stofskifte ubalancer som sukkersyge og luftvejsinfektioner, ligesom fyldte analkirtler kan være med til at give dårlig ånde. Plak på tænderne kan føre til ophobningen af bakterier og her har fodringen en stor betydning for tendensen til den dårlige ånde. Særligt vil det være tilfældet hos de hunde der primært fodres med blød kost som vådfoder, ligesom af småt pelleteret tørfoder kan bevirke en ophobning af plak på tænderne og dårlig ånde.

Tandsten

Tandsten er en af de hyppigste årsager til at hunden får dårlig ånde. I forhold til kosten, er der noget foder der giver større tendens til dannelsen af tandsten, ligesom at nogle racer kan være mere disponeret for problemet end andre. Tandsten opstår som følge af plak på tænderne, hvor kalkaflejringer giver anledning til at bakterier kan trænge sig ind i tandkødet. Det giver en inflammation, som nemmest ses i form af rødme på tandkødet omkring tandroden. Udover at det kan give skade på tænderne, hvis ikke det behandles, kan det give smerter i munden hos hunden. I værste tilfælde vil ophobningen af bakterier medføre en dårlig tand, der bliver løs i munden, hvilket er en smertefuld proces.

Forebyggelse af tandsten

Ved at sørge for et årligt sundhedstjek hos dyrlægen, sammen med et grundigt tandtjek, kan du danne dig et billede af mundhulens status, også i forbindelse med dannelsen af tandsten. Skulle det være nødvendigt, kan dyrlægen nemt fjerne tandsten eller give din hund en effektiv tand rens. Fremadrettet kan du forebygge ophobningen af plak, ved at børste hundens tænder og samtidig have fokus på en egnet kost, der er til fordel for en øget mundhygiejne.

Foderrelateret

En af de hyppigste årsager til at hunden har tendens til dårlig ånde, er det foder der tildeles på daglig basis. En fodring med vådfoder eller meget småt pelleteret tørfoder, som hunden kun tygger minimalt, giver ikke nok gnidning på hundens tænder, der derfor ikke bliver renset tilstrækkeligt. For den vilde hund der lever ude i naturen, er det normalt at tygge i knogler eller grene, for at aktivere blodgennemstrømningen til tandkødet, hvilket også er med til at rense tænderne. Det samme behov gør sig gældende for vores tamhunde, der har behov for at tygge i hårde genstande dagligt, for at forebygge problemer i mundhulen og opbygningen af plak eller tandsten.

Forebyggelse mod dårlig ånde via foder

Ved at tildele hunden et foder der kræver at det skal tygges, er du lang vej i forhold til at forebygge foderrelateret dårlig ånde. Yderligere kan du sikre dig en daglig tilgængelighed af lækre ben eller særligt egnet legetøj, der stimulerer blodgennemstrømningen i tandkødet og samtidig renser tænderne. Hvis ikke hunden gider tygge på ben eller legetøj, findes der særligt sammensatte hårde godbidder, som hjælper mundhygiejnen.

Skader i mundhulen

Skader i mundhulen kan hurtigt opstå. Det kan være slag der forsager løse tænder, hvalpens tandskifte eller fastgørelse af fremmedlegemer som eksempelvis fra grene eller andet i haven som hunden har tygget på. Det er vigtigt at du holder godt øje med hundens adfærd og jævnligt tjekker mundhulen for eventuelle skader. En hund med smerter i munden vil have mindre appetit og mindre lyst til leg. Ved løse tænder eller skader i tandkødet, er der fri adgang til at bakterier kan implementere sig og skabe en stærk dårlig ånde. Feber kan være et kritisk tegn på, at der er en infektion, som også kan være siddende i mundhulen. Hvis du er i tvivl om der skulle være skader i mundhulen på din hund, bør du straks kontakte dyrlægen, for at få et grundigt kig og eventuel årsag til problemet.

Forebyggelse mod skader i mundhulen

Skader i mundhulen kan være svære at forebygge. Du bør ikke forhindre din hund i at bide i grene fra haven, hvor fremmedlegemer kan fastsætte sig eller gøre skade på tandkødet. Yderligere forløber tandskifte bare ikke altid helt optimalt ligesom at løse tænder er en naturlig del af aldring. Det er vigtigt at du holder godt øje med din hunds adfærd og jævnligt også tjekker mundhulen, for at forebygge at eventuelle skader kan udvikle sig hvor bakterier kan ophobe sig.

Stofskifteproblemer

Stofskifteproblemer kan være årsag til at hunden får dårlig ånde. Stofskiftet ændres i takt med at hunden aldres og særligt for ældre hunde er det en af årsagerne til dårlig ånde. Et ændret stofskifte eller en ubalance deri, som eksempelvis sukkersyge eller alderdom, kan give anledning sår i mundhulen, øget tendens til ophobninger af plak eller tandsten på tænderne, løse tænder og huller i tænderne. Den ældre hund med en ubalance i stofskiftet kan have sværere ved at udskille affaldsstoffer ligesom at immunsystemet kan være svækket.

Forebyggelse mod stofskifteproblemer

Det er uundgåeligt at hunden bliver ældre. I forhold til forebyggelse af dårlig ånde hos hunde med stofskifteproblemer, er det mest af alt vigtigt at have ekstra fokus på det rette foder, eventuelt børstning af tænderne dagligt samt jævnligt tjek i munden. Din dyrlæge kan være med til at hjælpe dig med at gennemgå hundens mundhule, for at forebygge dårlig ånde som følge af stofskifteproblemer.

Sådan forebygger du generelt dårlig ånde hos hunden

Generelt set, er der flere tiltag der kan være med til at forebygge dårlig ånde hos din hund. Sørg for at have fokus på fodringen, allerede fra hunden er hvalp. Tilbyd lækre ben eller legetøj med indbygget tand rens, som eksempelvis KONG. Væn hunden til at få børstet tænder, der både stimulerer tandkødet og blodgennemstrømning samt fjerne belægninger på tænderne. Giv eventuelt jævnligt snacks der er beregnet til at forbedre mundhygiejnen. Det vigtigste er at du er obs på hundens tænder og mundhule. Grib ind hvis der opstår problemer og lad din dyrlæge tjekker munden hos din hund, når den alligevel er til sig årlige sundhedstjek.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?