Har din hund fået tandsten? Derfor skal du børste din hunds tænder regelmæssigt

Har din hund fået tandsten? Derfor skal du børste din hunds tænder regelmæssigt

04-09-2021

Tandsten dannes, når foderrester og bakterier fra mundhulen får lov at blive siddende og danner belægninger på tænderne. Dette kan føre til tandkødsbetændelse, løse tænder og sågar livstruende bakteriesygdomme. Et forsømt tandsæt kan altså være livstruende for din firbenede ven, og enhver god hundeejer bør derfor sætte sig ind i, hvordan man kan forebygge og behandle tandsten.

Hvilke symptomer skal du være på udkig efter?

Du kan tjekke, om din hund har fået tandsten ved at kigge på tændernes farve. Især hjørne- og kindtænderne i overmunden vil være brunlige og gullige, og din hund vil formentlig lugte dårligt ud af munden. Det er vigtigt, at du reagerer på disse symptomer, ellers vil bakterierne i hundens mund udvikle sig til tandkødsbetændelse. Hvis din hund har besvær med at lukke eller åbne munden, og dermed ikke kan tygge ordentligt, hvis den savler og viser ubehag ved at tage poterne op til munden, har din hund fået tandkødsbetændelse, og det kan udvikle sig til alvorlige sygdomme, hvis ikke det bliver behandlet i tide.

Hvorfor er tandsten farligt for din hund?

Det lyder måske usandsynligt, at tandsten kan være livstruende, men det er heller ikke tandsten i sig selv, der er livstruende, men snarere bakterierne, der samler sig i dem. Bakterier nedbryder væv, forårsager tandkødsbetændelse og løsner tænderne. Hunde med tandsten kan risikere at miste flere af deres tænder. De fleste hunde, der kommer i behandling, får ingen følgevirkninger, men hvis ikke tænderne bliver renset og tandbelægningen får lov at blive siddende, kan bakterierne sprede sig til resten af kroppen og påvirke organerne, så din hund i sidste ende kan risikere at dø.

Hvordan forebygger du tandsten hos din hund?

Hunden er et rovdyr, og dens tænder er derfor som skabt til at tygge på ben og flænse råt kød, men i dag lever de fleste hunde af hundefoder, og det er ikke godt for dens tænder. Der er ikke nok fibre i hundefoder, og bakterierne bliver derfor ikke slidt af, som de ville være blevet, hvis hunden tyggede på et ben. Ligesom mennesker får huller i tænderne af at spise sukker, får hunde altså tandsten af at spise hundefoder, og det kan forebygges ved at børste tænder. Du kan både købe tandbørste og tandpasta speciallavet til hunde. Du kan endda købe en tandpasta med smag, som vil gøre det betydeligt lettere at få din hund til at samarbejde. Hvis din hund alligevel ikke vil lade dig børste dens tænder, kan du købe en særlig spray, du kan sprøjte ind i munden på den. Derudover kan du forebygge tandsten ved at skifte det bløde foder ud med groft foder. Giv desuden din hund et bidelegetøj eller et ben, som den kan gnave på.

Hvad gør du, hvis din hund allerede har fået tandsten?

Tandsten kan heldigvis nemt behandles med en tandrensning hos dyrelægen. Hvis der er en tyk belægning af tandsten, kan det være din hund skal under fuld narkose under rensningen. Har din hund derimod udviklet en tandkødsbetændelse, skal den behandles med antibiotika.

Se de forskellige tandpleje produkter til hunde her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?