Findes der hunderacer med blå tunger?

Findes der hunderacer med blå tunger?

04-09-2021

Det korte svar er ja. Der findes hunderacer der har en helt blå tunge. Kineserne mente at hunde var en form for drage og at de har fået den blå tunge af guderne, efter at have slikket på nattehimlen. Historien om dragehundene stemmer dog ikke helt overens med videnskaben. Nogle hunderacer har større tendens til blå tunge end andre og nogle besidder kun enkelte mørke pletter. De blå tunger fungerer præcis som en tunge der er uden farve og er altså ikke til gene for hunden.

Hvilke hunderacer har blå tunger?

Hvis du ser en Chow Chow, kan du næsten vide dig sikker på, at tungen er helt blå. Det samme gør sig gældende for en Shar Pei. Begge hunderacer stammer fra Asien og menes at være nært beslægtede. Yderligere kan andre hunderacer ses med hel eller delvis blå tunge. Den asiatiske Akita, den Tibetanske Mastiff og Koreanske Jindo, ses i sjældne tilfælde med blå tunger. En Rottweiler, Schæferhund, Boder Collie og Pommeranier kan også i sjældne tilfælde ses med mørke plamager på tungen. Oftest vil de sidstnævnte racer nærmere ses med mørke tunger eller mindre pletter af mørkt pigment.

Hvorfor er tungen på nogle hunde blå?

De blå tunger opstår som følge af en genetisk mutation. Både en lav mængde af stoffet Tyrosin og en skæv mængde af enten for meget eller for lidt Melanin kan være årsag til problemet. Melanin er det stof der har afgørende betydning for pigmenten i både slimhinder (som tungen), huden og pelsen. Afhængigt af niveauet af melanin, kan tungen være mere eller mindre blå. De hunde der ses med kun mørke pletter på tungens overflade, skyldes en genetisk pigmentfejl, som sætter sig på hudens overflade og som også kan sætte sig på tungen. Sidstnævnte behøver ikke nødvendigvis at være grundet for lidt eller for meget Melanin eller for lav en mængde af Tyrosin.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?