Er allergivenlige hunde overhovedet allergivenlige?

Er allergivenlige hunde overhovedet allergivenlige?

17-10-2020

Hvis du er allergiker og gerne vil have en hund, så synes du nok, at det lyder helt fantastisk med en allergivenlig hund. Men pas på med at glæde dig alt for tidligt. Det forholder sig nemlig sådan, at en allergivenlig hund ikke er en garanteret allergisikker hund.

Det med det allergivenlige skal nemlig tages med et gran salt - det bliver defineret sådan, at det betyder en hund, der ikke så let giver allergiske reaktioner, som andre hunde kan give. Der findes desværre ikke nogen hund, der er 100 % uden risiko for at udløse en allergisk reaktion hos en allergiker.

Måske kan en såkaldt allergivenlig hund være perfekt til dig, måske ikke. Det kan være en vanskelig risiko at løbe.

Hvorfor kan hunde fremkalde allergi?

Når allergikere kan reagere på hunde, så kan det skyldes allergener, og det kan blandt andet hænge sammen med, hvor meget hunden fælder. Det er hundens hår og skæl, som jo ligger overalt i hjemmet, der afgiver det allergifremkaldende materiale.

Der kan derfor være en pointe i, at de hunde, der fælder mindst, er mere allergivenlige end andre. Men da der også sidder allergener i hud, spyt og urin, så er det jo ikke til helt at undgå. Desuden fælder alle hunde.

Når der bruges begrebet allergivenlige hunde, så er det i forbindelse med hunde, der ikke fælder så meget, og som ikke har så meget underuld.

Hvilke hunde er mest risikable at have for en allergiker?

Hvis du er allergiker, så er der nogle hundetyper, der er mere risikable for dig at have end andre. Dem bør du hvert fald ikke have i dit hjem. Det er for eksempel hunde som:

 • Hanhunde

 • En meget aktiv hund

Til gengæld har hundehårenes længde ikke nogen betydning i forhold til allergivenlighed.

Hvilke hunderacer omtales som allergivenlige?

Allergivenlige hunde er hunde, som ikke fælder så meget. Vil du gerne undgå det, så kan du gå efter en af følgende racer:

 • Puddel

 • Papillon

 • Shih Tzu

 • Coton de Tulear

 • Chinese Crested

 • Lhasa Apso

 • West Highland White Terrier

 • Curly Coated Retriever

 • Bichon Havanais

 • Yorkshaire Terrier

 • Bishon Frisé

Disse hunderacer vil fælde mindre end de fleste, og mængden af allergener vil derfor være reduceret. Anskaffer du dig en af disse hunde, så kan du alligevel ikke være 100 % sikker på, at du ikke vil få nogen allergiske reaktioner.

Det kan også godt være sådan, at du i den første lange tid ikke har nogen symptomer på allergi, men at du så pludselig overskrider din tolerancegrænse over for allergener fra en hund og udvikler en stærk allergi. I det tilfælde kan det være meget svært at skulle være nødt til at skille dig af med din hund.

Hold dit hjem allergivenligt

Der findes en del, du selv kan gøre for at holde mængden af allergener nede. Du kan for eksempel sørge for, at hunden ikke har adgang til hele dit hjem. Det er især en dårlig idé at have hunden i soveværelset - og at have en hund oppe i din seng, det er et totalt no go.

Desuden er det godt at have så få gulvtæpper som muligt. Der kan gemme sig meget slags skidt og allergener i sådan et. Ellers er det bare om at følge disse generelle råd:

 • Gør rent ofte

 • Gør grundigt rent

 • Luft ud dagligt

 • Vask alle tekstiler som: gardiner, kludetæpper, andre tæpper, betræk til sofa, puder og dyner

Selvom du sørger for at gøre meget grundigt rent, er det desværre ikke nok til, at du kan være sikker på, at alle allergener forsvinder. Desuden kan der nemt og hurtigt komme flere til. Er du alvorligt ramt af allergi i forhold til hunde, så vil grundig daglig rengøring ikke være nok til at holde symptomerne væk.

Hvad gør jeg, hvis min allergi forværres?

Hvis du kun har en let allergi over for dyrepels eller andre ting, så vil din risiko for at udvikle en stærk allergi øges, når der er en hund i hjemmet. Tager du medicin imod din allergi, så vil medicinen desværre ikke kunne fjerne eller helbrede symptomerne.

Hvis du vælger fortsat at have hunden i dit hjem, så risikerer du, at din allergi forværres, og at du er nødt til at tage mere og mere medicin for at holde symptomerne nede.

Derfor vil de fleste, der oplever det, desværre være nødt til at finde et andet hjem til deres firbenede ven. Det er meget tungt for begge parter. Hund og menneske vil have knyttet sig til hinanden, og for hunden kan det være meget svært at skulle have en ny ejer. Det kan dog i sidste ende blive nødvendigt.

Er du allergiker, så bør du derfor tænke dig om en ekstra gang i forhold til, om du skal anskaffe dig en hund til trods for, at du lider af allergi.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?