Det bør du vide om hamstere - Bliv klogere HER

Det bør du vide om hamstere

28-07-2020

Hamstere er populære kæledyr og virker da også ved første øjekast som nemme kæledyr uden de store krav til udstyr og pasning. Det er dog vigtigt at du sætter dig godt ind i hamsterens behov og levemåde, førend du anskaffer en hamster til dig selv eller dit barn. På denne side kan du læse om de vigtigste ting, du bør vide.

Kønsbestemmelse af hamstere

Når du anskaffer en hamster, bør du få den fra en opdrætter eller person, som er i stand til at skelne mellem kønnene. Hamstere bliver nemlig kønsmodne allerede når de er fire uger gamle, og skal opdeles i køn der. Ellers risikerer du at få en drægtig hamster med hjem.

For at bestemme kønnet skal hamsteren vendes på ryggen, så man kan se dens kønsdele. På hunnerne sidder kønsåbning og anus meget tæt, mens der er længere imellem på hannerne. Hunnerne har desuden dievorter, hvilket hannerne slet ikke har. Det kan være vanskeligt at se forskel og det er under alle omstændigheder nemmest, hvis man har hele kuldet, så de kan sammenlignes.

Hvad må hamstere spise?

I naturen er hamstere altædende og de har derfor godt af en varieret men afbalanceret kost. Det opnår du allerbedst ved at give hamsteren et færdigblandet fuldfoder, også kaldet pellets, dette kan fx. være versele-laga og Altromin blandet. Det er vigtigt at foderet er specielt til hamstere og ikke til kaniner eller gnavere, der er nemlig forskel på indholdet. Hamstere har f.eks. brug for proteiner fra f.eks. kød eller insekter, hvilket f.eks. marsvin og kaniner ikke må spise.

Derudover må du meget gerne lade hamsteren smage på frugt, grøntsager, pasta, ris og endda lidt magert kød en gang imellem. Hold det i små mængder og husk at hamsteren ikke altid kan spise maden selvom den tager det hele. Den hamstrer – dvs. den gemmer det til senere. Hamstere bliver nemt overvægtige, så det er vigtigt ikke at give den for fed mad. Maden må heller ikke være salt, sød eller krydret.

Må hamstere gå sammen?

Som udgangspunkt, nej. Hamstere lever alene og forsvarer deres territorie overfor andre. Sætter man flere hamstere sammen vil de hurtigt komme op at slås og vil før eller senere gå så vidt som til at bide hinanden ihjel, og evt. spise hindanden.

Nogle påstår at søskende kan gå sammen, dette er ikke noget vi ville anbefale, lad dem i stedet for hver deres bur.

Børn og hamstere

Hamstere kan være rigtig fine kæledyr for børn. Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at lære børn at holde kæledyr, så de lærer at føle ansvar og empati for andre væsner. Det er også vigtigt at de lærer, hvordan man passe og plejer et andet levende væsen. Det er dog vigtigt at du som voksen også tager stort ansvar i projektet. Børn har ikke den erfaring og indsigt det kræver at passe et levende dyr og det er derfor stadig dit ansvar som voksen at sørge for at dyret får et godt liv hos jer. Der er altså ikke noget der hedder at give barnet et nyt kæledyr og forvente at de selv tager ansvaret. Husk samtidig at hamstere kan være hurtige.

Går du ind i stedet ind i projektet med en forventning om at lære fra dig og med en entusiasme, som dit barn kan forstå, har du en alletiders mulighed for at lære dit barn hvor givende det kan være, at have dyr i huset.

Sygdomme hos hamstere

Hamstere er fra naturens side gode til at skjule hvis de er syge eller har smerter. I naturen er de næsten forsvarsløse byttedyr og det er der vigtigt for dem ikke at vise nogle tegn på svagheder. Derfor kan det være svært at se, når hamsteren har det skidt og du vil ofte først opdage det, når det er ved at stå rigtig skidt til. Det er derfor en god idé at tage hamsteren til dyrlægen, hvis du synes den begynder at opføre sig unaturligt.

Typisk vil du kun se symptomerne. Det kan være hamsteren ikke spiser, at den har diarré, hårtab, sår eller knuder. Du bør straks tage den til dyrlægen, hvis du opdager sådanne tegn på sygdom.

Hvilke arter af hamstere findes der i Danmark?

I Danmark holder vi fem arter af hamstere som kæledyr, men i naturen findes der mange flere. De arter vi holder som kæledyr er syrisk guldhamster, vinterhvid dværghamster, Campbells dværghamster, Roborovskis dværghamster og kinesisk hamster. Arterne ser både forskellige ud, men har også forskellig væremåde og levemåde, så det er vigtigt at du sætter dig godt ind i den slags som du vælger.

Guldhamsteren er den mest almindelige hamster i Danmark. Den er meget nysgerrig og tillidsfuld og nem at gøre tam. Desuden er den noget større end dværghamstere, og mange synes de er nemmere at håndtere. Dværghamstere er generelt også ganske nemme at tæmme, med undtagelse af den allermindste, Roborovskis dværghamster, der af mange betragtes mere som et hobbydyr end et kæledyr og derfor heller ikke anbefales til børn.

Drægtighed og fødsel hos hamstere

Guldhamsteren er drægtig i 15-17 dage og føder oftest på den 16ende dag. Dværghamstere er derimod drægtige i 18-21 dage og føder normalvis på den 21ende dag. Det er en god idé at gøre rent hos hamsteren nogle dage før fødslen, da du ikke kan komme til at gøre rent igen, når først den har født.

Når først hunnen er drægtig, er det vigtigt at hun får ro og ikke bliver håndteret særlig meget. Når fødslen går i gang og i dagene derefter bør hun slet ikke forstyrres – du kan risikere at stresse hende og en stresset hun kan finde på at dræbe og endda spise sine unger som en sikkerhedsforanstaltning.

Ungerne er kønsmodne og bør adskilles når de er fire uger gamle. Her er de også klar til at komme til nye hjem.

Hvor gammel bliver en hamster?

Vinterhvid dværghamster og Campbells dværghamster forventes ikke at blive mere end 1½ til 2 år gamle. Syrisk guldhamster og Roborovskis dværghamster bliver lidt ældre, typisk 2 til 2½ år, mens den kinesiske dværghamster kan blive helst op til 3 år gammelt.

Selv om hamstere ikke bliver nær så gamle som andre typiske kæledyr, er det stadig vigtigt at du eller dit barn er indforstået med, at I skal have hamsteren i flere år og den kræver pasning og pleje hver eneste dag.

 

Relaterede produkter

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?