10 spørgsmål til opdrætteren inden du køber hvalp - Bliv klogere på de vigtige ting at høre og høre inden køb af en hvalp.

10 spørgsmål til opdrætteren inden du køber hvalp

17-05-2022

Når du skal købe hvalp af en opdrætter, så er det vigtigt, at du er helt sikker på, at du ikke køber "hvalpen i sækken", og at du kommer hjem med den rette hund, der passer til din familie, og de forventninger du har til det kommende familiemedlem, som du skal bruge så mange timer sammen med. Derfor er det en god idé at stille opdrætteren af de ønskede hvalpe en masse gode spørgsmål.

1 - Er det første gang I får et kuld?

Det kræver en hel del at opdrætte hvalpe, og derfor kan det for nogle også være noget af en opgave at skulle igennem processen første gang. Derfor er det relevant at spørge opdrætteren, om det er første gang, og hvad de eventuelt har gjort sig af overvejelser, inden at tæven blev drægtig i forhold til hvalpene. 

2 - Kan jeg få lov at sige hej til tæven?

Det er vigtigt, at du ser hvalpenes mor og eventuelt far, hvis det er muligt. Det er den absolut bedste måde, at du kan danne dig et indtryk af, hvordan hundemor er i forhold til temperament og sundhed. 

3 - Er det muligt at se, hvor hvalpene bor? 

Omgivelserne, som hvalpene vokser op i, har stor betydning for deres kommende sundhed. Men det har også betydning for, hvordan de interagerer med omgivelserne. Ved at se omgivelserne, så får du et indblik i den hverdag, som hvalpene vokser op med i den første og afgørende tid. 

4 - Har hvalpene været til sundhedscheck?

Hvalpene skal tjekkes af en dyrlæge for at give en indikation på deres sundhed. Her må du gerne bede om at se sundhedspapirerne, også for at du kan tjekke eventuelle vaccinationer, ormekur eller sundhedsmæssige udfordringer, som dyrlægen har observeret. 

5 - Er hvalpene vant til børn og andre kæledyr?

En god socialisering har stor betydning for hvalpenes tilgang til omverdenen, når de flytter hjemmefra. Det gælder ikke kun socialisering med mennesker og de andre hvalpe i flokken, men også andre kæledyr. 

6 - Socialiseres hvalpene, inden de flytter hjemmefra?

Socialisering og træning i forskellige omgivelser kan have afgørende betydning for hvalpens tilgang til verden i den første tid, ja faktisk resten af livet. Den første prægning er essentiel for de reaktioner, der måtte komme, når den oplever nye ting i fremtiden. 

7 - Hvilket foder får hundemor?

Når du kommer hjem med din hvalp, så er det en god idé at fodre med præcis det samme foder, som den har fået hos opdrætter, og det foder som hvalpemor har fået gennem den første tid som mælkeproducent. Således sikrer du, at det ikke er det, der kan have betydning for hvalpens mave og afføring den første tid. 

8 - Kan jeg læse købskontrakten?

Købskontrakten er en nødvendighed, og inden du bestemmer dig for at købe en hvalp, kan det være en god idé at læse købskontrakten grundigt igennem, så du er helt sikker på, at der ikke står noget, der kan have afgørende betydning i fremtiden. 

9 - Kan jeg få lov at besøge hvalpen?

Den første tid er vigtigt for hvalpen, og derfor er det også nødvendigt at skabe et godt bånd fra start. Går opdrætter med til, at du kan besøge hvalpen, inden det flytter hjemmefra, er det et godt tegn, der vil have betydning for hvalpen i den første tid i det nye hjem. 

10 - Må jeg tænke over det? 

Du skal være helt sikker på, at du tager det rette valg og kommer hjem med en hvalp, der passer ind i familien og har nogle af de egenskaber med, som du ønsker i en kommende hund. Derfor kan det være nødvendigt at tænke over det og huske på, at det er okay at sige nej. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?