Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Sådan finder du den bedste og sundeste hundemad

Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Sådan finder du den bedste og sundeste hundemad

20-09-2020

Køb af det korrekte hundefoder er af afgørende betydning for trivslen, sundheden og helbredet hos din firbenede ven. Markedet for hundefoder er stort og bredt, og det er langt fra ligegyldigt, hvilke foderprodukter og varianter du vælger.

Herunder finder du en komplet vejledning til køb af den bedste mad til din hund. Du får indsigt i de mest næringsrige og sunde produkter, og du får gode råd til at udvælge dig de rette varianter af foder.

Køb foderprodukter der matcher alderen og behovene hos din hund

En hund har brug for forskellig ernæring afhængigt af, om den er hvalp, voksen, senior, eller om den er ekstra aktiv og træner intensivt. Du skal købe foderprodukter, der passer til dit kæledyrs aktuelle livscyklus. Det er vigtigt for helbredet og for den optimale ernæring, at din hund får den kostsammensætning, den specifikt har brug for.

Ved du, at din hund lider af intolerance eller har overfølsomhed, skal du gå konkret efter de allergivenlige produkter.

Hvad der er det bedste foder for én hund, kan være vidt forskelligt til en anden. Det afhænger af individuelle forhold, særlige hensyn og behov samt alder.

Det kan være en god idé at undersøge forskellige produkter på nettet, før du køber hundemad. Det kommer dig (og ikke mindst din pelsede ven) til gode, at du har kendskab til varianter, typer og udgaver af forskelligt foder.

Vælg altid foder af fineste kvalitet

Hovedparten af alt den hundemad, der sælges i Danmark, er tørfoder. Dette skyldes, at disse foderprodukter kan laves som ”fuldfoder”. Det vil sige, at foderet er komplet og indeholder alle de vitaminer og mineraler, som dit kæledyr har brug for.

Når du er på udkig efter det bedste foder, skal du vælge tørprodukterne. I denne forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at kvaliteten af foderprodukterne kan svinge meget.

Det er særligt typen af proteinet i produktet, der har indflydelse på den samlede kvalitet af maden. Ved de billigste varianter er foderet baseret på soja, der hos visse hunderacer kan føre til hud- og pelsgener.

Uanset om du har en hvalp, en senior hund eller en voksen hund med et moderat energiniveau, skal du købe foder af bedste kvalitet. Dette har indflydelse på dit kæledyrs nuværende sundhedstilstand, og det har indflydelse på immunforsvaret og trivslen i fremtiden.

Ligesom vi mennesker har brug for at blive fyldt op af den korrekte sammensætning af hhv. grønsager, kulhydrater og protein, har din hund lige så stort behov for den optimale næringssammensætning (og mængde foder pr. dag).

Derfor skal du købe hundemad på nettet

Der er flere årsager til, at du skal købe foder til din hund på nettet hos os. For det første får du en meget lettere udvælgelsesproces, da du nemt og enkelt kan sammenligne flere produkter på kort tid. Derudover har du ro omkring dig, så du kan sætte dig ind i de forskellige foderprodukter og deres ingredienslister.

Du kan læse om, hvilke fødevarer der er brugt til fremstillingen, og du får indblik i, hvilke vitaminer eller olier der er anvendt som tilsætning.

Endelig kan du få de skarpeste priser, når du handler kvalitetsfoder online hos os. Der lanceres løbende nye varianter af foder, der er med til at udvide repertoiret.

Når du har en stor hund, eller når dit kæledyr reagerer positivt på et nyt fuldfoderprodukt, kan du vælge at købe det i flerkiloposerne. På denne måde kan du spare penge, samtidig med at din hund får den optimale og korrekt ernæring.

Når du handler hos en specialiseret webshop som vores, der har de bedste produkter til kæledyr, er det ikke kun de skarpeste priser og kvalitetsprodukterne, du får glæde af. Der ville vores hjælpsomme produktbeskrivelser for samtlige produkter i sortimentet. Dette er en særlig stor hjælp for dig, som har en hvalp, der skal introduceres for den bedste mad samt dig, der har en hund med madintolerance.

Dette skal foderet indeholde

Forskellen mellem billigt foder og kvalitetsudgaverne kommer tydeligt til udtryk, når varedeklarationerne sammenlignes. Du skal altid læse, hvilke råvarer foderet til dit kæledyr er lavet af, ligesom du skal forholde dig til balancen mellem hhv. kulhydrat, protein og grønsager.

En aktiv hund der træner agility, har f.eks. større behov for kulhydrat i sit foder end en senior hund, der er mere passiv på daglig basis.

Hundefoder skal indeholde:

 • Protein

Hvor mange procent protein din hund skal have til hvert måltid, afhænger af dens alder, gennemsnitlige energiforbrug hver dag og særlige behov. En hvalp har brug for en større mængde protein til hvert måltid sammenlignet med en voksen, sund og rask hund. Protein er kroppens ’byggesten’, og derfor skal der tilføres ekstra af disse, så hvalpen kan etablere et stærkt immunforsvar og en robust muskelmasse.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at din voksne og raske hund skal have omkring 20 gram protein til hvert måltid.

Har du en seniorhund, der har tendens til at have for mange kilo omkring hofterne, skal dens måltider primært udgøres af protein fra fedtfattigt kød samt grønsager.

 • Fedt

Alle hunde har brug for fedt i maden. Fedt er med til at tilføre energi, og det bringer smag. Du skal huske på, at fedt er væsentligt mere energitæt sammenholdt med protein. Det betyder, at der er større kaloriemætning i fedtet.

Det er de aktive hunde, der har behov for mest fedt til måltiderne. De har brug for ekstra meget energi, der giver fysisk overskud og som forhindrer vægttab.

Fedtindholdet i foder til hvalpen skal være mellem 10-15 %, mens de aktive hunde har brug for en mængde på 23-30 % i deres mad.

Den voksne hund med et gennemsnitligt og moderat energiforbrug skal have mellem 18-23 % fedt i sit foder.

 • Kulhydrat

Kulhydrat er generelt den bestanddel i måltiderne, som din hund skal have mindst af. Næringsstoffet giver et hurtigt boost i energiniveauet, og det er vigtigt for, at dit kæledyrs hjerne, nervevæv og blodlegemer fungerer optimalt. Husk at vælge de nyttige kulhydrater såsom kornprodukter, kartofler eller i grøntsager.

 • Omega 3 og 6 fedtsyrer

Når det kommer til at skabe en smuk og blank pels samt beskytte hjertet, er de umættede fedtsyrer uundværlige. De vil ofte være tilsat din hunds foder som olier. Vælger du hundemad, der primært består af laks, vil dit kæledyr få noget af den bedste ernæring.

Det har stor betydning, at din hund får Omega 3 og 6 fedtsyrer hele livet igennem. Foruden den positive virkning på hjertet og kredsløbet, har de fede og sunde olier også indflydelse på at bekæmpe betændelsestilstande i kroppen.

Fedtsyrerne minimerer risikoen for inflammation og sygdomme.

 • Frugt og grønt

Der vil i den bedste og sundeste hundemad være frugt og grønt som en del af hvert måltid. Grønsager er spækket med vitaminer og mineraler, der styrker din hunds immunforsvar, og som er med til at holde den sund og rask.

Det er ikke kun blandingsforholdene, du skal være opmærksom på, når det bedste hundemad skal købes. Det er i lige så høj grad kvaliteten af hver ingrediens, der har betydning for dit kæledyrs trivsel og sundhedstilstand.

Foder til hunde fremstilles i mange produktudgaver

Hundefoder er langt fra bare hundefoder. Der er mange producenter, der fremstiller hundemad af kvalitetsråvarer og som sælger produkter i mange forskellige varianter.

Når du handler hos en specialiseret webshop, får du det største og bredeste udvalg af foderprodukter at vælge iblandt.

Du kan blandt andet købe følgende fodervarianter:

 • Tørfoder

 • Kornfrie produkter

 • Glutenfri mad

 • Økologiske varianter

 • Allergivenlige varianter

 • Vådfoder

 • Barf

Lær de bedste foderprodukter at kende

Der er flere foderbrands, du med fordel kan gå efter, når du vil give din hund den bedste ernæring.

Fortjener dit kæledyr næring, der er baseret på sunde og rene råvarer, og som er fremstillet uden brug af kunstige tilsætningsstoffer, skal du vælge produkter fra følgende brands:

Fælles for disse populære og eftertragtede produktmærker er deres høje indhold af protein fra kvalitetskilder og, at de er 100 % glutenfrie.

Arions hundemad indeholder ikke soyaprotein (modsat de billige produkter der er baseret på ingredienser af dårligere kvalitet). Taste Of The Wild er kendt for at være 100 % kornfrie produkter.

Foderprodukterne fra Arion og Taste Of The Wild findes både til hvalpe og til voksne hunde. Det er nogle af de mest naturlige og sunde madprodukter, du kan købe til din firbenede ven.

Selvom du sætter høje standarder, når det kommer til at købe hundemad, behøver du ikke afsætte flere penge til kvalitetsprodukterne. Du kan købe Arion og Taste Of The Wild til samme priser, som mange af de andre fodervarianter på det store marked for hundemad.

Arion og Taste Of The Wild adskiller sig på flere niveauer fra mange andre foderprodukter. Foderet fra de 2 brands fremstilles under kontrollerede forhold. Dette har betydning for både forarbejdning og kvalitet af de råvarer, som anvendes til den færdige mad.

Uanset om du er på udkig efter kornfrit foder, foder med naturlige antioxidanter eller mad, der er lavet på økologiske råvarer, er Arion og Taste Of Wild Life de bedste valg for dig.

Sådan skifter du foder hos din hund

Der kan være forskellige årsager til, at det er tid til at skifte foderprodukt hos din hund. Det kan skyldes, at dit kæledyr er ved at gå fra hvalpestadiet og til voksenlivet, eller det kan være en opstået allergi eller overfølsomhed, der er årsag til kostændringen.

Det er vigtigt, at du introducerer nyt foder over flere dage. Den trinvise og kontrollerede kostændring har betydning for hundens fordøjelsessystem. Mave- og tarmsystemet har lettere ved at tilpasse sig nyt foder, når der løbende skrues op for mængden af et nyt produkt.

Der er flere hunderacer, der har tendens til sarte maver. Her er det ekstra vigtigt at være opmærksom på reaktioner hos hunden i de dage, hvor foderskiftet står på.

Skiftet fra det gamle foder og til et nyt produkt skal cirka vare 7-9 dage.

I de første par dage skal fordelingen være ¾ af det gamle foder og ¼ af det nye. I de kommende 3-4 dage skal de 2 produkter fordeles ligeligt. I afslutningen af tilvænningsperioden skal det være det nye foder, der udgør ¾ af hvert måltid.

Min hund reagerer med dårlig mave på nyt foderprodukt – hvad gør jeg?

Det gælder om at holde ekstra øje med din hund i tiden omkring, der skiftes foder. Reagerer den med dårlig mave i form af diarré, eller får den mavekneb lige efter, den har spist, er det indikatorer på, at den er overfølsom overfor det nye foderprodukt.

Selvom du har købt kvalitetsfoder, er det ikke ensbetydende med, at din hund er 100 % skånet for maveproblemer. Hunde kan være lige så forskellige, som vi mennesker. Det kan være svært at vide for dig som hundeejer, hvilke ingredienser og fødevarer din hund reagerer negativt på.

Du skal skifte tilbage til det gamle foder, så snart du opdager maveonde hos dit kæledyr.

Det bedste er at købe kornfrit fuldfoder eller de allergivenlige produkter til hundene, der har madintolerance.

De korn- og glutenfrie foderprodukter er nøje fremstillet til hunde med sarte maver. Ingredienser og sammensætningen af dem er lavet til let og problemfrit at kunne fordøjes.

Arion og Taste Of The Wild har udviklet deres foderprodukter i særlige serier. Dette gør det nemmere for dig som hundeejere at fortætte med et bestemt produkt, når din hvalp bliver voksen, og når din voksne hund bliver senior.

Vær opmærksom på mængde af foder

Når du køber nyt foder, er det en god idé at vælge poser á 2-4kg. På den måde risikerer du ikke at have brugt mange penge på foder af høj kvalitet, som din hund viser sig ikke at kunne tåle.

Du kan købe foder fra 2kg og op til 25kg.

Der kan være penge at spare, når du vælger de største poser. Sørg for at opbevare din hunds tørfoder i en foderspand med låg. Disse opbevaringsforhold sikrer, at smagen og konsistensen af foderet bevares, og de gør det lettere for dig at dosere den rette mængde foder til hvert måltid.

Med et særligt målebæger slipper du for at skulle være i direkte berøring med maden.

Hvor meget foder din hund skal have, er afhængigt af dens alder. Du vil altid kunne få oplysning om gram/pr. måltid på pakningen af foderet.

Lam, fjerkræ, fisk, vildt eller okse?

Mulighederne er mange, når du køber kvalitetsmad til din hund på nettet. Når du vælger produkter fra nogle af de førende producenter på området, kan du frit vælge imellem de mange produktmuligheder. Ofte vil det være sådan, at hunde har præferencer for forskellige smage.

Allerede som hvalp vil en hund begynde at få en forkærlighed for smag af enten fisk, vildt eller fjerkræ.

Prismæssigt vil der ikke være forskel på produkterne. Det er en individuel sag, hvilke råvarer din hunds mad primært skal bestå af.

Barf – Biologically Appropriate Raw Food

Som den fulde betegnelse for Barf indikerer, er denne type mad baseret på rå fødevarer. Det er mad, der er skabt til i størst muligt omfang at efterligne den mad, som din hund ville fange i den vilde natur.

I princippet er Barf råt kød, som alle hunde vil kunne tilvænnes at spise.

Ønsker du at give din hund råt kød, stiller det ekstra krav til dig som hundeejer. Du skal sørge for at variere kosten, så dit kæledyr ikke spiser samme type kød hele tiden.

Kvaliteten er en nøglefaktor i denne forbindelse, så ernæringen består af protein og fedt.

Det anbefales, at du konsulterer din dyrlæge, før du køber Barf til din hund. Lider din hund af skavanker, eller har den brug for særlig ernæring, er det ikke nødvendigvis Barf, der er det rette valg af mad.

Har din hunds dyrlæge sagt ok til, at du kan give dit kæledyr råt kød, skal du købe maden i mindre poser. Der er brug for varieret kost på ugentlig basis.

Økologisk hundefoder til dig der går op i både trivsel og miljø

Der er flere og flere hundeejere, der vægter både dyrevelfærd og miljø. Vælger du i forvejen økologiske produkter til hjemmet, og når der handles mad til familien, kan du gennemføre den miljøbevidste holdning i forbindelse med køb af hundemad.

Du finder masser af forskellige foderprodukter til både hvalpe, voksne hunde og seniorerne, der er lavet af økologiske ingredienser.

Økologisk hundemad er en særskilt kategori af foder til de firbenede kæledyr. Der findes økologiske produkter, der er lavet på både fjerkræ, fisk, okse og vildt.

Særligt om køb af godbidder og tyggeben

Når du har det bedste foder til din hund, skal du vælge godbidder og hundekiks efter samme kvalitetsprincipper. Særligt når det gælder køb af gnaveben, skal du være påpasselig. Der er stor risiko for, at et kødben enten kan knække eller splintre i munden på din hund.

Hundegodbidder er med til at skabe velvære og trivsel, og når du vælger sunde snacks, bidrager mellemmåltiderne med ekstra næring til dit kæledyr.

En snack eller en lækker hundekiks kan være den ideelle beskæftigelse på en stille eftermiddag, eller det kan bruges som belønning i forbindelse med træning.

Tyggesticks er det bedste alternativ til de risikable kødben. Når du handler mad til dit kæledyr hos en webshop, der har et stort udvalg af foderprodukter, vil du kunne supplere dit køb med de sundeste godbidder.

Sidder du stadig med et spørgsmål?

 Herunder har vi samlet en række ofte-stillede-spørgsmål, som kan give dig svar, på ting omkring hundefoder som vi oftes får.

Hvilket hundefoder skal jeg vælge?

Dette spørgsmål modtager vi utrolig ofte fra kunder. Som hos os mennesker er alle hunde også forskellige og derfor kan dette spørgsmål være svært at besvare. Vi ønsker dig dog at huske på nogle få ting som blandt andet.

 • Pris og kvalitet hænger sammen
 • Undgå store mængder korn
 • Det første på sammensætningen er det som der er mest af
 • Gå efter en god mængde fersk kød, uden at overdrive
 • Overvej et glutenfrit hundefoder, da mange hunde døjer med gluten allergi.
 • Skift langsomt over til et nyt foder, ved at blande det nye og det gamle sammen
 • Giv det nye foder en chance, skift ikke blot efter 1 uge, da en evt. virkning kan tage lidt tid

Hvad skal hundefoder indeholde?

Hundefoder skal som vores ene sælger har sagt, være et foder som hunden trives på og ikke blot for at hunden kun lige skal ”overleve” for at sige det groft, dette spørgsmål er godt besvaret lige her over i punket ”Hvilket hundefoder skal jeg vælge?”. Ud fra vores mening, omkring et godt foder ville vi altid kunne anbefale de produkter vi har i sortiment, da vi ikke tager foder ind, som vi ikke kan stå inde for i forhold til sammensætningen & kvaliteten.

Hvordan finder jeg det bedste hundefoder?

Ved spørgsmålet hvordan finder jeg det bedste hundefoder, er det vigtigt at du husker på, det skal ikke blot være det bedste hundefoder, det skal være det bedste hundefoder til din hund, et foder skal din hund virkelig trives på og ikke bare fordi at dyrest = bedst for din hund, vi kan til hver en tid anbefale Arion hundefoderet, som vi uden at lyve kan kalde et Premium hundefoder.

Er billigt hundefoder godt?

Pris og kvalitet hænger meget ofte godt sammen, også når det kommer til hundefoder. Hvis du nærlæser bag på posen, ville du ved de helt billige hundefoder, meget ofte se at korn kommer som noget af det første, som et billigt fyldestof og så ofte med kød af animalsk oprindelse og ikke direkte fersk kød, ordet animalsk oprindelse er det vi ville kalde affaldsprodukter, som kan være hvad som helst fra fx en okse.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?