Hvor gammel kan en kanin blive?

Hvor gammel kan en kanin blive?

28-05-2020

En glad og sund kanin starter med den rigtige kost

Hvor gammel kan en kanin blive?” 

 

Det spørgsmål stiller du måske dig selv, når familien skal have en blød, nuttet kanin som kæledyr. 

 

En kanins levealder afhænger af forskellige faktorer, såsom køn, genetik, hvor meget motion kaninen får og pasningens kvalitet. 

 

De fleste kaniner bliver i gennemsnit 5-9 år, nogle 10-12 år, hvis du er heldig. Den ældste kanin ved navn Flopsy, bosiddende i Australien, blev ifølge Guiness Rekordbog hele 18 imponerende år.

 

Sådan ser en sund og rask kanin ud

Du kan tydeligt se, når din kanin er i trivsel. Den bevæger sig let og energisk, og er opmærksom og nysgerrig på sine omgivelser. Pelsen er glat og skinnende, og øjnene er klare og rene. Den mimrende næse er tør, ørerne er uden belægninger. Kaninen er ren i bagpartiet og dens tænder er i den rigtige længde. 

 

Du kan sikre din kanins trivsel ved at give den daglig motion udenfor buret, f.eks. i en løbegård i haven, så den kan udfolde sin naturlige adfærd. 

 

Du kan også gå en hyggelig tur med kaninen i en kaninsele. Kaniner er imponerende dygtige til at hoppe højt - og hvis du synes det er en sjov aktivitet, kan du træne kaninen og gå til kaninhop - det vil den elske. 

 

Din kanin trives med sund kost

Kosten er ligesom aktivering og motion vigtig for din kanins sundhed og forventede levealder. En god kost tager hensyn til kaninens behov for fibre og giver kaninen de rigtige mineraler og vitaminer, så den holder sig sund. 

 

Hø - kaninens nødvendige “rugbrød”

Hø er din kanins vigtigste foder, da det er med til at holde fordøjelsessystemet i god balance - og så er det smækfyldt med vigtig næring. Giv din kanin ubegrænset adgang til hø, f.eks i en høhæk, som holder høet friskt og rent. 

 

Frisk hø dufter aromatisk af urter, er grønt i farven og støver ikke. Du kan kende gammelt hø på en muggen lugt og støvet kvalitet. Gammelt hø mangler næringsstoffer og din kanin kan blive syg af at spise det. 

 

Frisk vand

Din kanin har også brug for vand, der skiftes dagligt. Iskoldt vand er ikke så godt for kaninen, giv gerne vand ved stuetemperatur, det passer fint til kaninens lidt følsomme mave.  

 

Foderpiller   

Sammen med grønt, velduftende hø og frisk vand, har din kanin godt af foderpiller, der sørger for at dække dens næringsbehov, og som styrker sundheden og immunforsvaret. Godt kaninfoder indeholder ifølge dyrlæger ca. 25% fibre. 

 

Du kan få forskelligt slags kaninfoder, som passer til din kanins aktivitetsniveau og alderstrin. 

 

Hvis din kanin bor indenfor hos dig, findes der f.eks. et lækkert foder fra Burgess med ekstra D-vitaminer og andre sunde, naturlige ingredienser, så din Ninus får den helt rigtige kost: Kaninfoder til indendørs kaniner

 

Kaniner er nogle små slikmunde, som helst spiser de fede, lækre korn i müslifoderblandinger. Du kan hjælpe din kanin til at “spise rugbrød” ved istedet at give den foder i pilleform, så de samtidig heller ikke kan sortere.

 

Et rigtigt godt pillefoder med den anbefalede fiberprocent på 25% er f.eks. Science Selective kaninfoder, , eller Burgess kaninfoder som kaninen vil elske smagen af. Foderet hjælper din kanin til en sund mave og indeholder naturlige ingredienser, f.eks. hørfrø, som giver en skinnende pels.   

 

Forkæl din kanin med en sund snack

Du kan glæde din kanin med en sund snack, f.eks friske, sprøde mælkebøtteblade eller et lækkert kvart æble. En anden fin godbid for din kanin er æblegrene, som den vil holde af at gnave i og slide tænderne på. Du finder mange lækre naturlige snacks til kaniner i vores udvalg fra Peddy Farm Snack.

 

Vær gerne forsigtig med at give din kanin for meget grønt og frugt, dens mave har allerbedst af hø, pillefoder og vand. Frugt og grønt kan serveres som en aftensnack og i små mængder. 

 

Kaninen vil med god pasning og kost være sund og glad. Og hvem ved? Måske bliver den lige så gammel som Flopsy?

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?