Tisser din hvalp indenfor? Sådan gør du den stueren

Tisser din hvalp indenfor? Sådan gør du den stueren

04-09-2021

Tisser din hvalp indenfor? Sådan gør du den stueren

Hunden er menneskets bedste ven. Især hvis den er renlig. Hvis du har fået et nyt firbenet familiemedlem for nylig, ved du, hvor krævende en hvalp er. Det er som en baby i hundeform, der skal lære alt fra bunden. Også at den ikke skal tisse på de ægte tæpper.

Netop renlighedstræningen er vigtig at tage seriøs, da den er med til at udgøre fundamentet for jeres nye liv sammen.

Hvordan bliver min hvalp renlig, og hvor længe kan en hvalp holde sig, spørger du? Det får du svar på, hvis du læser videre, og du får samtidigt tips til renlighedstræningen.

En hvalp ved ikke bedre

Typisk kan du få din hvalp hjem, fra den er otte uger gammel. Verden er på det tidspunkt stadig stor for din nye følgesvend, og der er meget at lære. Hvalpen har derfor slet ikke styr på, hvilken opførsel vi som mennesker ønsker os af den.

Du må ikke forvente, at hvalpen formår at signalere til dig, at den skal tisse. Fordi hvalpen hurtigt vil opfatte sove- og opholdsrummet i hjemmet som sin nye ”hule”, vil den i starten blot søge ind i et andet mere afsides rum for at forrette sin nødtørft. Hvalpen vil nemlig forveksle det afsides rum som ”at være uden for hulen”. Det er nu din opgave at tage hvalpen udenfor for at lære den, at du ønsker, den skal besørge dér i stedet.
Husk at en hvalp ikke ved bedre. Hvis uheldet er ude, må du betragte det som din egen fejl fremfor hvalpens.

Skab gode rutiner

For at hjælpe din hvalp med at finde ud af, hvad der er ønsket adfærd, må du skabe nogle faste rutiner og være konsekvent. Det vil hvalpen finde en stor tryghed i, og den vil også begynde at danne sig et begreb om, hvor længe hvalpen kan holde sig.

Som svar på spørgsmålet om, hvor længe en hvalp kan holde sig, er der en tommelfingerregel. Lige i begyndelsen når du har fået din hvalp hjem, skal den tisse cirka en gang i timen. Der er dog nogle særligt gode tidspunkter at slå til på for at opnå succes med renlighedstræningen.

- Så snart hvalpen vågner efter en lur eller en nats søvn, vil den som det første have behov for at tisse. Vær derfor klar til at ledsage din hvalp udenfor, så snart den åbner sine bedårende hundeøjne. Vent med morgenkaffen til bagefter.

- Hvis din hvalp har været i bevægelse, eller hvis I har leget sammen, vil den også have brug for en luftetur.

- Når din hvalp har spist eller drukket, vil der ikke gå længe, før den får behov for at forrette sin nødtørft. Det er individuelt, hvor længe en hvalp kan holde sig efter spisning, men der går typisk mellem 5 og 30 minutter fra din hvalp har indtaget føde eller væske, til det skal ud igen den anden vej.

- Hver gang hvalpen bliver ekstra begejstret eller opstemt, vil den ligeledes få trang til at tisse. Det kan for eksempel være ved gæstebesøg, eller når den ser dig, efter I har været adskilt for en periode. Tag derfor hvalpen ud, så snart du kan mærke, at den kører op og kom tisseriet i forkøbet på den måde.

Giv ikke op, når I er ude

Det er vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed og ikke går ind, før din hvalp har ladet vandet. Du kan hjælpe din hvalp med at holde fokus på opgaven ved at gå luftetur i det samme område. Derved vil der være færre nye lugte og lyde til at distrahere hvalpen.

Du skal også selv undgå at distrahere hvalpen. Snak derfor ikke til den og leg ikke med den, før den har gjort, hvad den skal.
Når I er ude, kan du med fordel holde hvalpen i bevægelse. Den vil nemlig have lettere ved at mærke behovet for at tisse, når den rører sig.

Ros fremfor at afstraffe

Du skal altid huske at rose din hvalp, når den besørger udenfor, så den lærer, at det er ønsket adfærd. Derved vil hvalpen hurtigt opdage, at den opnår succes ved at besørge udendørs, og den vil forbinde behovet for at besørge med at komme udenfor. Det er langt mere hensigtsmæssigt at rose, når hvalpen gør det rigtige, fremfor at afstraffe, når hvalpen gør noget forkert.
Grænsen for, hvor længe hvalpen kan holde sig, vil med den rette træning rykke sig, så din fremtidige hund kun behøver luftning 2-3 gange dagligt.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?