Sig farvel til din firbenede ven med den smukkeste afsked - Se hvad du kan gøre og køb urner og se vores mindekollektion.

Sig farvel til din firbenede ven med den smukkeste afsked

28-11-2020

Aflivning af hund kan på én og samme tid både være smertefuldt for dig som hundeejer og samtidig det mest respektfulde valg i forhold til dine elskede, firbenede ven.

Det sker desværre ikke altid, at døden indtræffer, mens hunden er i trivsel og ingen smerter har. Har din seniorhund i flere år lidt af smerter i leddene, eller er den plaget af sygdom, kan en planlagt aflivning være den rette beslutning, som skaber fred, og som giver dig og familien mulighed for at tage afsked med kæledyret på den smukkeste måde.  

Herunder finder du information om alt det, du skal vide, når du vil sikre dig, at din hund får den bedste og mest værdige afslutning på et dejligt liv.

Sådan planlægger du den værdige afsked

Aflivning af hunden foregår på den mest værdige og humane måde i dag, når du samarbejder med en dyrlæge om processen. Det er ikke nødvendigt at lade hundens sidste timer foregår hos dyrlægen.

Du kan vælge, at aflivningen skal finde sted derhjemme, hvor hunden er mest i ro, kender omgivelserne og er 100% tryg.

Har du truffet beslutning om, at det ikke længere er værdigt, at din hund har tiltagende smerter, eller at den fortsat skal lide af en sygdom, kan denne lille vejledning være en hjælp for dig.

  1. Start med at kontakte din dyrlæge

Her vil du i tæt samarbejde med dyrlægen drøfte, hvordan aflivningen skal foregå. Og det vil blive planlagt, hvornår aflivningen skal finde sted.

  1. Planlægning af aflivning

I forbindelse med samtalen med dyrlægen vil det blandt andet blive vurderet, om din hund har brug for en indsprøjtning, der vil berolige kæledyret.

Der er i hvert et trin i processen omkring aflivning af hunden fokus på at gøre det så mild, trygt og humant for kæledyret.

  1. Efter aflivning

Det er forskelligt fra familie til familie, hvad der ønskes, der skal ske med kæledyret, efter det er blevet aflivet. Mens nogle ønsker at tage kæledyr med tilbage til familiehjemmet for at begrave det i haven, er der andre, som ønsker kremering.

Det er en psykisk hjælp for dig og familien omkring hunden, at I sammen bliver enige om, hvad der skal ske med kæledyret, før aflivningen finder sted.

Når først aflivning af hund har fundet sted, kan det være svært mentalt at træffe beslutning om, hvordan begravelse skal foregå.

Hvordan foregår aflivning af hund?

Selve aflivningen foregår ved, at dyrlægen injicerer et stof i hunden, som på få minutter vil få hjerteaktiviteten til at stoppe. Det er en smertefri indsprøjtning, som din hund ikke vil mærke til. Hunden sover bogstaveligt talt stille og roligt ind.

Hos dyrlægen vil der altid være mulighed for, at du og familien omkring hunden kan blive ved kæledyret, når det er blevet aflivet.

Der er 100% forståelse og respekt for den situation, I står i, og derfor vil dyrlægen tilpasse aflivningen, så I kan tage følelsesmæssig afsked med jeres elskede kæledyr.

Kort om muligheder for begravelse og mindeværdighed af hund

Efter kremering af hund kan du tage asken med hjem og have den opbevaret i en smuk urne, der kan stå derhjemme. Der er mange elegante og personlige urner til hunde at vælge imellem.

Er det ønsket, at hunden skal begraves, kan der vælges en urne, der er lavet til at indgå i det naturlige kredsløb. Materialet vil langsomt med årene opløses, og hunden vil på den måde leve videre i naturen.

Det er lovligt at begrave ens hund derhjemme på egen matrikel. I denne forbindelse skal urnen graves ned til under 80cm i dybden, så andre dyr ikke kan komme til urnen.

Der er også mulighed for at lade hunden begrave på en dyrekirkegård. Der findes 2 kirkegårde i naturen i Danmark (hhv. én på Sjælland og én i Jylland).  

Hvad koster det at få min hund aflivet?

Når du planlægger aflivning af hund med dyrlægen, vil du blive bekendt med prisen på forhånd. Prisen vil være influeret af, hvor meget stof der skal bruges til at aflive kæledyret. Der skal bruges en større mængden til de store hunde.

Ønsker du at lade aflivningen foregå derhjemme i hundens vante omgivelser, vil det koste et lille ekstragebyr for at få dyrlægen hjem til dig.

Køb af urne til hund

Flere og flere hundeejere vælger i dag kremering, så det er muligt at begrave hunden i en smuk urne. Der er mange forskellige urner til hunde at vælge imellem, når du handler online. De fleste af dem er lavet af slidstærk keramik og er støbt i en dekorativ form.

Vil du have en personlig urne til din hund, kan det være urnerne med en kærlig tekst og indgravering, der er det rette valg.

Køb af urne kan blive et betydningsfuldt trin i processen omkring aflivning af hund. Det er med til at fremme sorgprocessen, at der tages hånd om hver en lille delaktivitet omkring aflivningen.

Der findes urner til hunde i forskellige størrelser.   

Lad din hund leve videre i minderne med lys og billedrammer

Det har stor, mental værdi at kunne lade minderne om det afdøde kæledyr leve videre. Dette kan gøres med smukke billedrammer, pyntesten med indgravering og lysestager, som kan anvendes til kærlig dekoration derhjemme eller som pynt til gravstedet.

Du kan finde hjerteformede lysestager, der er formet og støbt i samme materiale som hundens urne.

Er der små eller store børn i hjemmet, er det vigtigt, at de inddrages på rette vis i hele processen omkring aflivning af hunden. De mindste børn skal skånes for at blive konfronteret direkte med den afdøde hund. Det er en individuel vurdering fra familie til familie, hvordan børnene inddrages i aflivning og den efterfølgende afsked.

Lys og pyntegenstande er en af de mest omsorgsfulde metoder til at lade børn blive en del af afskeden med hunden. Børnene kan være med til at udpege, hvilke lys og pyntesten der skal vælges til hundens gravsted.

Dette er kilde til, at forældre og børn kan snakke sammen om de mange dejlige minder, som de har haft med hunden, som nu har fået fred og hvile.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?