Som alle andre dyr har leopardgekkoen brug for det helt rigtige miljø at bo i. Heldigvis kan du med denne pasningsvejledning af leopardgekkoen få indblik i, hvordan det er at have og passe en leopardgekko.
Hvad er en leopardgekko
Leopardgekkoens latinske betegnelse er Eublepharis macularius. Leopardgekkoen hører til kategorien gekko, som der findes mange varianter af. Af disse varianter er der gekkoer, der hører til ørken, mens andre findes i regnskove. Derudover er der gekkoer, der, i modsætning til leopardgekkoen, er aktive om dagen. Gekkoen er et krybdyr. Det betyder, at dens træk er at lægge æg, have fire ben, skæl på huden, en læderagtig hud osv.
Gekkoen er et hvirveldyr. Det vil sige, at den har en rygsøjle, ligesom mennesket, samt to par lemmer og en hjernekasse. Leopardgekkoen kan blive op til 25 cm. lang og lever i gennemsnit 10-15 år, men kan blive helt op til 30 år. De stammer fra Pakistan, Iran, Indien, Afghanistan og Nepal, hvilket også ligger til grund for pasningsvejledningen af leopardgekkoen.
Hvad der særligt karakteriserer leopardgekkoen, er deres farve, hvorfra de også har deres navn. De er karakteriseret ved at have en gul farve med sorte prikker, ligesom en leopard. Derudover har gekkoen også puder på deres fødder, der gør det muligt for dem at kravle på vægge, og med hovedet nedad imod tyngdekraften
Er gekkoen en øgle eller et firben?
Gekkoen er en af 800 underarter af øglen. De træk den har fra øglen dækker, at den, ligesom øglen, er et krybdyr, og dermed lægger æg, har fire ben, skæl på huden, læderagtig hud osv, og så er øglen også hvirveldyr. Ligesom der findes mange arter af gekkoen, findes der også mange arter af øglen, hvilket gør, at den gennem evolutionen har udviklet sig til mange forskellige krybdyr – blandt andet kamæleonen og firbenet.
Gekkoen kan med sine fire ben og evne til at smide halen, når den føler sig truet, forveksles med firbenet. Dog er der forskelle, som hudtykkelsen, der er tyndere og har flere små buler, hvor firbenets hud er tør og er skællende. På grund af arternes mange ligheder kan man sige, at gekkoen er en form for firben, men firbenet er ikke en gekko, da gekkoen har videreudviklet træk, som firbenet ikke har. Af andre arter, gekkoen er i familie med, er der også kamæleonen. En af forskellene er årsag til farveskifte. Kamæleonen skifter farve, så den ligner sine omgivelser, for at dens fjender ikke kan se den. Gekkoens farveskifte siger noget om, hvad den går igennem. Det kan være alt lige fra hamskifte til sygdom. Det er derfor vigtigt at holde øje med sin gekkos farveskifte, når man følger en pasningsvejledning af en leopardgekko.
Sådan passer du din leopardgekko
Leopardgekkoen har en nem pasningsvejledning, og er dermed også optimal for folk, der aldrig har haft et hobbydyr før. Mange, der har anskaffet sig en gekko synes endda, at det burde være et hobbydyr som flere anskaffede sig, da det er nemmere at passe, end et marsvin. Eksempelvis er de ikke afhængig af menneskelig kontakt. Faktisk foretrækker de ikke at blive løftet op, men skulle du have lyst til at kæle med din gekko, sker der ikke så meget. De er meget rolige af sind, men hvis de føler sig truet, kan de bide og eventuelt smide halen. Du skal bare huske, at de skal have vand og mad, ellers klarer de resten selv. De lever primært af insekter, og deres foder skal derfor også primært bestå af det. Dertil skal deres foder også være tilpasset deres størrelse. Eksempler kan være fårekyllinger, krølvingede fluer, kakerlakker osv. Det er særligt vigtigt at fodre dem med foder med høje niveauer af D13 vitamin. Det er også vigtigt ikke at overfodre dem, da de kan blive tykke. De er aktive om natten, hvilket man også skal tilpasse pasningsvejledningen af leopardgekkoen og indretningen af deres terrarium efter.
Sådan indretter du deres terrarium
Normalt anbefales det, at deres terrarium har en højde på 40 cm, en længde på 80 cm og en dybde på 40 cm. Derudover, skal der være en temperatur på 25⁰C og et varmt sted på 35⁰C. Det kan eksempelvis være en varm sten. Dernæst skal den have en hule, hvor hunnen kan lægge sine æg. Ligesom mange andre krybdyr skifter leopardgekkoen ham, og der skal derfor være huler til stede, hvor de kan skifte i fred. Derudover skal bunden bestå af sand eller jord, og det er en god ide, at tage udgangspunkt i dens naturreservat, hvad angår indretningen. Leopardgekkoen stammer, som tidligere nævnt, fra Pakistan, Iran, Indien, Afghanistan og Nepal. Det vil sige små grene, de kan kravle op ad, planter, der kan give dem skygge, lys i selve terrariet osv. Lyset skal lyse i 12 timer og være slukket i 12 timer, så gekkoen har en naturlig døgnrytme. Det er en vigtig del af pasningsvejledningen af en leopardgekko.
Aldrig to hanner sammen
Det er også vigtigt ikke at have for mange gekkoer på for lidt plads. Det optimale er tre gekkoer per 128 liter. Af de tre er det bedst at have to hunner og en han.
Ejer man en han, er det vigtigt ikke at have andre hanner, da hannerne er meget territoriale, og de kan dermed ende med at slås med hinanden. Ejer man en hun, er det vigtigt at indrette et sted, hvor hun kan lægge sine æg. Derudover skal du passe på, lige meget hvor søde de ser ud og hvor meget du har lyst til at vise den til din familie og venner, at løfte den op. Det er normalt noget, de ikke bryder sig om, så det skal gøres nænsomt. De kan bide, men er normalt rolige i sind, og biddet vil ikke være alvorligt eller gøre ondt.
Se vores udvalg indenfor foder og tilbehør til leopard gekkoer her.