Pasningsvejledning af grøn leguan

Pasningsvejledning af grøn leguan

10-09-2021

En grøn leguan er et firbenet krybdyr, der bliver mere og mere populært i terrarierne i de danske hjem. Det er en stor øgle, der kræver nøje pasning og kendskab til arten for at kunne skabe de rette forhold og derfor ikke til førstegangsreptilejere. Den grønne leguan er en af de største øgler der findes og klart også en af de største øgler til hobby terrarierne. Den kommer oprindeligt fra mellem- og Sydamerika samt de vestindiske øer. Her er den en velkendt og populær spise.

Med den rette viden kan du give den grønne leguan et langt liv i terrariet og her i denne pasningsvejledning af en grøn leguan kan du blive klogere på den mest basale viden, som er nødvendig for den store øgle.

Udseende og biologi

Pasningsvejledningen af en grøn leguan starter ud med lidt basisviden. Den grønne leguan er en af de største øgler der er at finde i de danske terrarier. Den kan blive helt op til 2 meter lang og har en levealder op til 20 år under de rette forhold. Det er en træklatrende og dagaktiv øgle, der kræver meget lys. Mange grønne leguaner kommer sjældent ned på jorden. Farverne er som regel meget kraftige på den skællede øgle og særligt den store hanekam, der løber hele vejen ned langs ryggen hos hannerne, er et særpræget kendetegn. De er fra naturens side ikke sociale dyr. De lever solitært og har også svært ved at skulle acceptere andre leguaner i et terrarie. Hvis der er et ønske om yngel, kan par sættes sammen i perioder for parringen, men bør ellers holdes adskilt.

Terrariets størrelse og indretning

En grøn leguan er stor som fuldvoksen og kræver derfor også et stort terrarie, både i højden og bredden. Det er et vigtigt punkt på pasningsvejledningen af en grøn leguan. Terrariet bør være minimum 200 x 200 x 150 cm men meget gerne mere, så den grønne leguan kan bevæge sig tilstrækkeligt. Derudover er indretningen af terrariet af høj prioritet for en glad leguan. Der bør være rigeligt med tykke grene, der er nok til at kunne holde de 5-6 kg som den grønne leguan kan komme op på. Grenene må gerne være placeret nogenlunde vandret i hele terrariet. Det er en fordel hvis der er flere niveauer, så den grønne leguan selv kan styre luftfugtighed og temperatur en smule når den bevæger sig rundt. Hvis der indrettes med levende planter, skal du være sikker på at den grønne leguan kan tåle dem. Flere indretter med krydderurter, som jævnligt skiftes ud i takt med at leguanen spiser dem ned. Der kan eventuelt være en større hule til leguanen, såfremt der ikke er tilstrækkeligt med beplantning. Bundlaget skal gerne være med grus og spagnum i en ligelig blanding. Hunnerne vil eventuelt gerne grave sine æg ned og her er der behov for et tykt bundlag.

Terrariets temperatur og klima

Der er behov for en høj temperatur hos de grønne leguaner. Grundtemperaturerne bør være mellem 28-30 grader, mens der under varmelampen, eventuelt over en flad sten, opnås en temperatur på omkring 50 grader. Sæt gerne varmelampen udenfor terrariet, så ikke leguanen formår at brænde sig på pæren. Der er behov for tilstrækkeligt med lys og gerne mellem 12 og 14 timer dagligt. Derudover har leguaner brug for UVB lys, for at undgå knogleskørhed, som skal sidde i nærheden af den primære lyskilde. Luftfugtigheden bør ifølge denne pasningsvejledning af en grøn leguan være omkring 75% og derfor er det nødvendigt at vande anlægget dagligt med tempereret vand.

Foder

Sidste, og meget vigtige, punkt på pasningsvejledningen af en grøn leguan er dens foder. Den grønne leguan er mere eller mindre planteædende. I naturen ses det dog, at ikke udvoksede individer kan finde på at spise enkelte insekter, muligvis for at opnå et højere proteinindhold i kosten som de kan vokse sig hurtigere store af. I terrariet er der mest af alt behov for mange grøntsager som foder. Der er behov for friskt grønt og friskt vand dagligt. De grønne leguaner har behov for større mængder grønt for ikke at tabe sig og alt det du finder i haven, er mere eller mindre velegnet som foder. Du bør dog være opmærksom på, om der er sprøjtet i området, da leguaner er særligt følsomme over for sprøjtegifte. Almindeligt græsplænegræs, skvalderkål, mælkebøtter og blomster samt frugt blade er et godt valg. Ellers er grønt fra køleskabet også en mulighed, ligesom at rodfrugter snittet kan fodres med. Det er vigtigt at kosten er varieret og at der er tilført vitamin og mineral pulver til hver fodring.

Se vores udvalg indenfor foder og tilbehør til grøn leguan her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?