Pasning af marsvin - Sådan passer du et marsvin - Pasningsvejledning til marsvin.

Pasning af marsvin

04-11-2020

Marsvin er små gnavere, som er et populært kæledyr hos mange børnefamilier. De er gode kæledyr til børn, som er klar til at tage lidt mere ansvar, hvilket også er grunden til, at de er så populære.

For at et marsvin lever længe og godt, er det vigtigt, at man passer godt på dem. Her kan du læse mere om pasning af marsvin.

Hvad skal dit marsvin bruge?

Der findes 13 forskellige racer af marsvin, som typisk lever mellem 5 og 9 år. Hvis man har den rette pasning af marsvin, så kan de faktisk leve op til 10 år. Det er vigtigt, at man er god til at aflæse sit marsvin for at se, hvad det har brug for.

Marsvin er flokdyr, så det kan hurtigt blive ensomt for dem, hvis de er alene i et bur. Hvis du vælger dig for at få flere marsvin for at kæmpe imod ensomheden, så er der nogle ting, som du skal være opmærksom på.

For eksempel er det tit bedst at vælge samme køn af marsvin. Hvis du vælger at få mandlige marsvin, så er det vigtigt, at de kender hinanden inden. Mandlige marsvin, som ikke kender hinanden, har en tendens til at blive meget aggressive mod hinanden. Dette vil man gerne undgå, især hvis man køber marsvin til sine børn.

Tit, hvis man gerne vil have flere marsvin, så kan det være en god idé at få dem kastreret. Kastrerede marsvin er typisk mindre aggressive mod hinanden. Det vil også kunne mindske deres risiko for forskellige sygdomme, hvilket kan være med til at give dem et længere liv.

Lav det rette set up

En god pasning af marsvin kræver et godt og solidt set up. Dit marsvin trives bedst i et trygt hjem, hvor der er en god diæt og masser af opmærksomhed. Størrelsen på buret kommer an på, hvor mange marsvin, du har. Man vil typisk sige at 1,2 kvadratmeter er det absolut mindste et marsvin skal have. Hvis du er i tvivl om, hvilket bur, der passer godt, så er du velkommen til at spørge os om råd.

Når du har selve buret, så skal du have det indrettet bedst muligt. Det er en super god idé at starte med at komme noget på bunden af buret. Det kan være avispapir, som dækkes i fx savsmuld. Man kan også komme kattegrus i bunden for at optage fugt og så komme savsmuld eller hø ovenpå.

Derudover skal dit marsvin også bruge vand og mad. Her er der en masse vandflasker, som er lavet specielt til marsvin. Dem hænger du op på ydersiden af buret, hvor du lader tuden hænge ind i buret, så dit marsvin kan komme til det. Når du skal vælge en madskål, så er det en god idé at vælge en lidt tungere skål.

Marsvin vægter deres privatliv meget, så det er vigtigt, at de har et sted, hvor de kan gemme sig. Der findes mange forskellige huse til marsvin, men det er vigtigt, at du vælger et som er stort nok til dine marsvin. Derudover er det også en god idé at have noget legetøj, som kan underholde dine marsvin. Underholdning for kæledyret er en vigtig del af pasning af marsvin.

Vælg den rette placering

Placeringen er vigtig for god pasning af marsvin. De skal helst ikke have det for varmt eller koldt. Dit marsvin trives ved omkring 18-25 grader, så du skal helst ikke have dem et sted, hvor det er varmere eller koldere. Du skal også passe på med at have dem i direkte sollys, da det også kan blive for varmt for dem. Hvis du har svært ved at holde dem væk fra direkte sollys, så kan du dække dele af buret med et tæppe, så de kan søge skygge.

Sørg for god hygiejne

En stor del af pasning af marsvin er god hygiejne. Hver dag er det en god idé at tage det værste snavs og skidt for at holde buret pænt og nydeligt. Hver 2-3 dag skal du lave en mere omfattende rengøring. Her udskifter du underlaget og renser buret. Du skal også tørre alt deres andet udstyr af, så det er så pænt som muligt.

Det er også vigtigt, at du holder dit marsvin pænt og rent. Hvis deres negle bliver for lange, så er det smart at klippe dem ned, så de ikke gør ondt. Hvis deres pels er snavset eller uglet, så kan man godt give dem et blidt bad og rede det ud.

Hvilket mad skal marsvin have?

En god og varieret diæt er vigtigt for dit marsvins velvære. Marsvin skal bruge et konstant forråd af hø for at kunne være sunde og raske. I pasning af marsvin er det især vigtigt, at de har noget at tygge på, da det holder deres tænder korte.

Derudover er det vigtigt, at dit marsvin har adgang til friske grøntsager, så den kan få alle de vigtige vitaminer og mineraler. Det kan sagtens være resterne af de grøntsager, som I bruger til aftensmad eller frokost. De elsker stort set alle grøntsager og endda også krydderurter. De elsker blandt andet mynte og persille. Du kan også sagtens give dem forskellig frugt. Hvis du kan, så er det bedst at købe økologiske grøntsager og frugt, da de ikke er blevet sprøjtet.

Hvis et stykke frugt eller grøntsag har været i buret i over 24 timer, er det en god idé at fjerne det igen.

Du kan også finde forskellige foderpiller til dit marsvin. Disse er også gode til at give dem ekstra næring, men det er ikke en særlig spændende diæt. Det er vigtigt, at pillerne kun er et supplement til deres mad.

Der er også en masse ting, som du skal undgå at give dit marsvin:

  • Korn
  • Rabarberblade
  • Nødder
  • Græs fra græsslåmaskinen
  • Chokolade
  • Morgenmadsprodukter
  • Koffein
  • Alkohol

Der er flere ting, som dit marsvin ikke kan tåle. Hvis du er i tvivl om noget, så er det bedst at undersøge det, inden du fodrer dit marsvin.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?