Når familien mistede et kæledyr – hjælp til at bearbejde sorgen

07-11-2023

 

Af psykolog Julie Aasbjerg Andersen

At tage afsked med et kæledyr er en af de sværeste prøvelser en familie kan stå overfor. Det er en tid, hvor hjemmet føles tomt, og hvert et hjørne bringer minder om det kæledyr, der engang var en stor del af dagligdagen. I dette indlæg, skrevet af psykolog Julie Aasbjerg Andersen, som har arbejdet terapeutisk med familier, der har mistet et kæledyr, vil vi gennemgå, hvordan man som familie kan bearbejde sorgen og finde måder at ære mindet om det elskede kæledyr.

Forstå sorgens faser

Når et kæledyr går bort, kan man opleve flere forskellige faser af sorg. Det er vigtigt at forstå, at disse faser er normale og en del af helingsprocessen.

·         Chok og benægtelse: Lige efter tabet kan man føle sig lammet og tvivle på, at det virkelig er sket.

·         Smerte og skyldfølelse: Som tiden går, sætter virkeligheden ind, og det kan medføre smerte og måske skyldfølelse.

·         Vrede og forhandling: Man kan føle vrede over situationen eller over sig selv, og man kan forsøge at forhandle sig frem til en form for accept.

·         Depression, refleksion og ensomhed: Dette er en periode for dyb refleksion og måske depression, hvor savnet virkelig bliver følt.

·         Opadgående kurve: Langsomt begynder man at tilpasse sig livet uden kæledyret, og de gode minder begynder at tage over for sorgen.

·         Rekonstruktion og bearbejdning: Livet begynder at få ny mening, og man finder nye måder at huske kæledyret på.

·         Accept og håb: Til sidst kommer accepten, og med den et nyt håb om, at mens kæledyret er væk, vil de gode minder altid være til stede.

 

Forslag til hvad du kan gøre i sorgsprocessen

Skab et mindesmærke

Skab et mindesmærke som en smuk måde at ære dit kæledyrs liv på. Det kan være en ceremoni i haven, hvor man planter et træ eller en busk. Eller måske en online mindeside, hvor familie og venner kan dele billeder og historier.

Del dine følelser

Det kan være en stor hjælp at tale om dine følelser med andre, der har oplevet et lignende tab. Julie opfordrer til at deltage i en støttegruppe, enten online eller i dit lokalområde.

Pas på dig selv

Sorg kan tage hårdt på både krop og sjæl. Sørg for at spise sundt, få nok søvn og motion. Det er også vigtigt at give dig selv tilladelse til at græde og føle sorgen fuldt ud.

Når tiden er rigtig: Et nyt kæledyr

Når du føler dig klar, kan et nyt kæledyr hjælpe med at fylde tomrummet. Et nyt kæledyr erstatter ikke det, du har mistet, men tilbyder en chance for at skabe nye, kærlige minder.

 

Tid og støtte gør sorgen lettere at bære

At miste et kæledyr er en hjerteskærende oplevelse, men med tiden og støtte kan man finde en måde at leve med tabet. De minder og den kærlighed, som kæledyret efterlod, vil altid være en del af familien.

 

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?