Hvorfor lugter hundens prutter så meget?

Hvorfor lugter hundens prutter så meget?

14-08-2020

Har du hund i hjemmet, ved du alt om, hvor ildelugtende dens prutter kan være. Der er forskellige årsager til, at tarmgasserne kan være så intense, at det kan blive nødvendigt at lufte ud i boligen. Det er værd for dig som hundeejer at være opmærksom på både intensitet af lugt og ikke mindst omfang af prutter hos din firbenede ven.

Det er ikke naturligt for hunde at prutte i stort omfang. Dette kan være tegn på overfølsomhed, som kræver hjælp fra dig.

Få styr på årsagerne til ildelugtende prutter

For at kunne afhjælpe problemet med prutter, er det vigtigt, at du har kendskab til de primære årsager til genen. Hvis din hund fortsætter med at prutte igennem flere dage eller uger, kan det være nødvendigt, at du griber ind. Det kan være med nyt foder, eller der kan være behov for ekstra pleje og hygiejne omkring dit kæledyr.

Prutter kan lugte grimt af følgende årsager:

  • Kost og foderskift

  • Allergi og overfølsomhed

  • Tilstoppede analkirtler

Ligesom vi mennesker kan have spist bestemte fødevarer, som får vores tarmgas til at lugte ekstra meget, er det samme muligt for vores kæledyr. En af de mest typiske årsager til ildelugtende prutter er i forbindelse med skift af foder.

Hundens mave skal i gang med at ændre sin arbejdsgang, når nye fødevarer skal forarbejdes på en anden måde end dén, som mave- og tarmsystemet er vant til at arbejde på. I overgangs- og tilvænningsperioden kan det betyde, at der dannes ekstra meget luft i maven.

Allergi og madoverfølsomhed

Hunde har brug for forskelligt foder fra stadie til stadie. Har du introduceret nyt foder til din firbenede ven, og bliver den ved med at afgive prutter, kan det være tegn på overfølsomhed eller intolerance overfor bestemte fødevarer.

Der findes masser af kvalitetsfoder til hunde på markedet. I denne situation kan du gå efter de allergivenlige produktudgaver, der er lavet uden gluten. Her vil der være brug for et højkvalitetsprodukt, der er rigt på protein. Så snart du har opdaget lugtende prutter over flere dage hos din hund sammen med træg mave eller diarré, skal du skifte foder.

Det kan være svært for dig som hundeejer at vide, hvilket foder der vil være det sundeste for din firbenede ven. Du kan med fordel forholde dig til ingredienslisterne på forskellige produkter, så du kan udpege det foder, der er fremstillet af 100% rene og økologiske råvarer.

Dette foder vil være dét, som er mest allergivenligt og det rette valg til hunden med overfølsomhed.

Dette skal du vide om analkirtlerne hos hunde

Hunde har 2 såkaldte ’duftkirtler’ ved udmundingen af endetarmen. Er de stoppet til, kan det medføre de ildelugtende og generende prutter, som kan forstyrre resten af familien.

En af de mest effektive og skånsomme løsninger mod dette problem, er at skrue op for badene hos din hund. Hyppig vask kan være med til at afhjælpe genen.

Sørg for at vælge en mild og skånsom shampoo til din hund, som er beregnet til at blive brugt jævnligt.

 

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?