Hvordan er hundens syn?

Hvordan er hundens syn?

04-09-2021

Hunde er rød/grøn farveblinde, hvilket betyder, at de ikke skelner imellem farverne, rød og grøn. Rød bliver af hunde opfattet som en mørk farve, og grøn bliver opfattet som en grålig nuance. Deres opfattelse af farver er derfor mere snævert end vi menneskers. Dog har interessant ny forskning vist, at hunde faktisk kan lugte farverne. Hunde kan ikke særlig godt registrerer stilleståede objekter.

De er dog formidable til at registrerer objekter i bevægelse. Hunde er dog uovertrufne til at se ting, som er i høj fart, hvilket er stikmodsat af os mennesker, hvilket vil blive uddybet længere nede. Meget tyder også på, at hunde ikke ser nær så skrapt, som vi mennesker gør. Her må de bruge snuden som en ekstra hjælper, når det kommer til at lokaliserer ting.

Farveblindhed hos hunde

Som nævnt er hundens farvesyn ikke nær så godt som menneskers. Det skyldes at deres mængde af tapceller i nethinden er mindre end vores. De kan dog stadig skelne farver, hvor vi tidligere har antaget, at de udelukkende så i farver indenfor sort/hvidspektret. I dag viser forskning, at hunde kan se gul og blå meget godt, og at de blot er udfordrede på rød og grøn. Græsplæner, der ellers ofte er hundens foretrukne legeplads, kan derfor være svære at navigere i, og en gul eller blå bold vil hjælpe din hund til at kunne se dens legetøj.

Hunde versus menneskers syn

Hundes øjnes placering varierer, til fælles har de dog, at de har et bredt syn. De kan altså se langt flere grader, end vi mennesker kan. Hvor vi mennesker kan se cirka 180 grader, så kan hunden se omkring 200 til 240 grader, alt efter dens placering af øjnene. Hunden har også flere såkaldte stavceller end vi mennesker har.

Dette gør dem mere overfølsomme for lys. Til gengæld har de et langt bedre nattesyn end vi har. Det handler om, at deres større hornhinde og deres pupiller er mere lysfølsomme end vores. De har desuden et ekstra lag i øjet, som forbedrer deres syn i mørke betydeligt, og som faktisk er det, som vi ofte ser reflekteret på billeder, so vi har taget af vores firbenede venner i mørket. Det ekstra lag i øjet er lysreflekterende, og det giver altså både fordele i forhold til nattesyn og ulemper i forhold til at se i dagslys. Det kommer sig af, at hundens forfædre primært var aktive i tusmørke- og morgentimerne.

Hvor langt kan hunden se?

Hvis et objekt er i stilstand, kan en hund se det på cirka 500 meters afstand. Det er ikke noget betydeligt, i forhold til, hvad mennesker kan. Til gengæld kan hunden se objekter i bevægelse på hele 900 meters afstand. Det er langt bedre end vi kan, og det giver dem en fantastisk fordel når det kommer til fx jagt. De ser dog bedst på afstand, og har svært ved at afstandsbedømme objekter, der befinder sig på kort afstand fra dem.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?